Home Cloud De Cloud Revolutie is hier!

De Cloud Revolutie is hier!

64

Of je je er nu van bewust bent of niet, cloud technologie zit verweven in ons dagelijks leven. Als je hier nog twijfels over hebt wil ik je graag deze simpele vragen stellen…

  • Heb je weleens ingecheckt bij de balie op het vliegveld?
  • Heb je ooit een bioscoopkaartje online besteld?
  • Heb je je belastingaangifte online gedaan?
  • Check jij de stand van je airmiles, frequent flyer miles of andere loyaliteit programma’s online?
  • Maak je gebruik van GPS om van A naar B te reizen?
  • Heb je een pakketje dat afgeleverd zou worden gevolgd op een mobiel apparaat?

Als je ja hebt geantwoord op één of meerdere van de bovenstaande vragen, is de kans heel groot dat je “in de cloud” bent geweest. Bedrijven en grote ondernemingen in vrijwel elke sector, waaronder de overheid, gezondheidszorg, transport, retail en financiële dienstverlening omarmen steeds vaker de cloud, hoewel er nog steeds zorgen zijn met betrekking tot prestaties, controle en veiligheid.

We beginnen een ware cultuuromslag te zien in het beschikbaar stellen van applicaties in een publieke omgeving. Kijk bijvoorbeeld naar de luchtvaartindustrie. Of het nu gaat om vraagstukken op het gebied van beheer en logistiek rond passagiers, bagage of post, we zien een wereld ontstaan waarin luchtvaartmaatschappijen (net als vele andere organisaties) binnen hun cloud-omgeving één gemeenschap hebben gevormd die dankzij de publieke cloud toegankelijk is voor klanten, leveranciers en zakelijke partners, elk met hun eigen ecosysteem.

Volgens ons eigen onderzoek, het Verizon’s State of the Enterprise Cloud Report, gebruiken organisaties de cloud momenteel met name voor ontwikkeling en testen. Ze draaien vooral naar buiten gerichte en bedrijfs-kritische applicaties in de cloud; productie applicaties nemen momenteel ongeveer 60 procent van het cloud gebruik in beslag.

Naarmate de hoeveelheid data groeit, in combinatie met de vraag naar diepere analyses, willen bedrijven steeds vaker profiteren van de flexibiliteit en snelheid van de cloud. Dat mag echter niet ten koste gaan van functionaliteit of prestaties, zoals nu wel het geval is bij diverse publieke cloud-oplossingen.

Hoe ziet de nieuwe cloud er dan uit? Ik ben van mening dat organisaties de tekortkomingen van hun huidige cloud dienst niet hoeven te accepteren. Door meer traditionele workloads naar de cloud te verplaatsen houden we niet alleen het “oude” in stand, maar kun je ook meer controle en mogelijkheden bieden voor het ontwikkelen van nieuwe cloud applicaties en het verbeteren van bestaande oplossingen. We moeten de cloud veranderen om dingen makkelijker te maken voor de gebruikers, in plaats van de gebruikers ertoe dwingen zich aan te passen aan de cloud.

De cloud moet toegankelijk zijn voor iedereen zijn werk via dit platform wil doen, dat hoort het uitgangspunt te zijn. Een “one size fits all” aanpak werkt niet voor de cloud. Grote bedrijven, middelgrote bedrijven en zelfs kleine ontwikkelaars moeten de flexibiliteit en het economische voordeel kunnen halen uit een publieke cloud, met de betrouwbaarheid en schaalbaarheid van een enterprise-oplossing met uitgebreide controlemogelijkheden op het gebied van beheer en prestaties.

Binnen mijn eigen organisatie zijn we de afgelopen twee jaar bezig geweest met uitgebreid onderzoek naar de traditionele regels en veronderstellingen op het gebied van cloud en ze stuk voor stuk ter discussie gesteld. Het resultaat hiervan is eind van dit jaar te bewonderen. Dan gaat er een publieke bèta van start met deze nieuwe cloud. De cloud van morgen is er al en de revolutie start hier.

Pieter Holst, AVP Verizon Benelux

1 REACTIE

  1. Goede tekst; duidelijk verhaal over cloud computing zoals dat al realiteit is – en niet alleen een toekomstvisie. Uiteindelijk gaat cloud computing het winnen op basis van flexibiliteit. Het is boeiend om te zien dat op de site zerodistance.cio.nl juist ook aandacht wordt besteed aan de manier waarop T Systems met het fenomeen om gaat.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in