Het bezoeken van congressen of seminars is niet mijn favoriete hobby. Eigenlijk kan ik alle informatie die ik nodig heb wel vinden op het web. Toch besloot ik mijn weerzin opzij te zetten voor twee events in de afgelopen weken. Ik was namelijk op zoek naar het antwoord op de volgende vraag: “Is er werkelijk een revolutie aan de gang in het vakgebied waarin ik al bijna dertig jaar werk?”
De explosie van informatie over en de enorme investeringen in de cloud als ’ICT utility’ maken het leven van de ICT-professional niet gemakkelijk. Is dit de zoveelste hype? De ICT-industrie is als geen andere industrie onderhevig aan hypecycles, die elke twee jaar wel weer een nieuwe revolutie beloven. Ik maakte er dus al een stuk of vijftien mee.
Software-defined
Terug naar mijn bezoek aan de twee events. Het eerste event bood inzage in de ontwikkelingen van de industry leaders van vandaag. Ik zal ze verder niet noemen, maar we kennen ze allemaal wel. De grote netwerk-, server- en opslagleveranciers vertelden vol overgave hoe zij hun business aan het transformeren waren naar de cloud. Hoe zij als traditionele hardwareleveranciers een enorme verandering doormaken naar een software-defined wereld.
Het tweede event betrof een presentatie van een grote public cloud-speler, die vol overgave vertelde over de vele nieuwe mogelijkheden van hun services. Die waren met recht fantastisch en het gemak waarmee je nieuwe toepassingen in hun cloud kunt plaatsen, zijn werkelijk mindblowing.
Schisma
Er is dan ook een schisma aan het ontstaan. Startende bedrijven kunnen hun bedrijfsprocessen vrij eenvoudig in de cloud draaien, omdat ze geen rekening hoeven te houden met legacy-applicaties.
Het verhaal wordt echter anders als je al een bestaande ICT-omgeving in huis hebt, want de bestaande applicaties laten zich niet zomaar omcoderen naar de cloud. Hoe krijg je in hemelsnaam je spullen naar de cloud als deze nooit gebouwd zijn voor de cloud?
Business model
Een ander vraagstuk is het businessmodel van de cloudspelers. Zij schermen voortdurend met een pay-as-you-go-model. Dit klinkt sexy, maar wat moet je als je applicatie 7×24 in de lucht moet blijven? Dan moet je toch meer dan zevenhonderd uur per maand afrekenen. Het lijkt heel aantrekkelijk als je heel lage prijzen betaalt voor de opslag van gegevens, maar wat betekent het gebruik ervan? Je slaat gegevens immers op om er gebruik van te maken en dan gaat de teller lopen!
Mijn analyse van deze ontwikkelingen is niet heel ingewikkeld. De revolutie is inderdaad gaande en zal de komende jaren nog versnellen. Er zullen (zoals in elke revolutie) ook wel wat slachtoffers gaan vallen, waardoor het landschap nog volop zal veranderen.
Wees alert
Als je een nieuw bedrijf wilt beginnen, stap dan onmiddellijk in de cloud. Voor bestaande organisaties geldt: kijk goed uit wat je doet. Prepareer jezelf en zoek hulp bij een partij die dit beter begrijpt. De cloud biedt prachtige kansen, maar het integreren van bestaande applicaties (en data) met cloud-based oplossingen vraagt een diepgaande kennis van zowel de ‘oude’ als de ‘nieuwe’ wereld. De vraagstukken rondom (netwerk)architectuur, beveiliging, beheer en facturatie worden alleen nog maar complexer.
Veel organisaties zullen zich daarom de komende jaren gaan richten op de invulling van een hybride model. Dit hybride model zal bestaan uit een combinatie van publieke en private clouddiensten, aangevuld met organisatie-specifieke applicaties en infrastructuur. Hoewel de revolutie dus in volle gang is, zullen de meeste organisaties toch gewoon het evolutionaire pad bewandelen.
Prettige wandeling toegewenst!
Jeroen van der Meer, CTO ASP4All
Dag Jeroen,
Leuk stuk wat je schrijft, ik werk dagelijks met deze revolutionaire techniek maar als iemand zich nog niet echt verdiept heeft denk ik dat dit een mooie opstap is.
Wat betreft de Business model paragraaf: In de regel zul je een dienst niet draaien op 1 (kleine) server omdat 1 een single point of failure is.
Als je een webwinkel hebt die in NL opereert zul je zien dat er ’s nachts veel minder gebeurd dan overdag. Overdag heb je misschien 6 servers die de dienst ondersteunen, in de nacht misschien 2. Dus een direct besparing.
Ook kun je schakelen van een dikke server naar een dunne server en daarmee bespaar je.
Veel diensten zoals Backup / DNS / Storage / ESB / Email verzend diensten en NoSQL Databases draaien niet op virtuele server van de cloud afnemer. Daar gaat betalen naar gebruik nog meer op.
Wat ik wil zeggen is dat besparen dus echt wel goed mogelijk is, denk alleen al aan de uitwijk mogelijkheden die zonder een cloud scenario duur en complex zijn.
Dat waren mijn twee centen…
Henri,
Goeie feedback. Ik wil ook begrijpen welke workloads maximaal gebruik kunnen maken van een PAYGO model. Voor de meeste productie server workloads zie ik een 7×24 model,waardoor de kosten erg snel stijgen.
[…] kunnen hun IT direct in de cloud onderbrengen, maar oudere organisaties hebben te maken met legacy: oude systemen – datacenters, softwareomgevingen – die niet geschikt zijn voor de […]