Home Cloud De Cloud Slaat op Hol

De Cloud Slaat op Hol

83

Organisaties die helemaal niets doen in de cloud worden inmiddels aardig zeldzaam. Maar nog zeldzamer dan dat, zijn organisaties die alles in de cloud doen. En daar zijn hele goede redenen voor. Zo kan het zijn dat er onvoldoende duidelijkheid of waarborgen zijn op het gebied van de veiligheid van gevoelige bedrijfs- en persoonsgegevens; het kan zijn dat bestaande technologie nog lang niet afgeschreven is; een geschikt of voldoende volwassen cloud-alternatief is (nog) niet voorhanden; of er is simpelweg geen urgentie.

Ondanks alle valide redenen om het niet te doen, neemt het aantal cloud-toepassingen dat een gemiddelde Nederlandse organisatie gebruikt snel toe. Uit onderzoek dat ik heb uitgevoerd in opdracht van Stichting EuroCloud Nederland, bleek een organisatie van de 17 genoemde publieke cloudtoepassingen (van infrastructuur tot applicatie) er  eind 2012 gemiddeld  2,5 te gebruiken. De respondenten verwachtten dat dit binnen twee jaar vrijwel zal verdubbelen. Aangezien er ook in 2014 weinig organisaties zullen zijn die alles “in de cloud” doen, neemt, ondanks het gemak van de individuele clouddiensten, de complexiteit van het IT landschap op deze wijze snel toe.

En dan hebben we het alleen nog maar over publieke cloud-oplossingen. Meer dan een derde van de respondenten geeft aan over een private cloud te beschikken. Realistisch gezien hebben we het hier over een mengeling van organisaties die hun virtuele datacenter ietwat optimistisch tot private cloud hebben omgedoopt, organisaties die ook daadwerkelijk bezig zijn met het verder automatiseren van de virtuele omgeving, en een kleine groep die vanaf de grond af een private cloud opbouwt.
Veel van deze organisaties proberen jaar op jaar een paar procent van de kosten van het datacenterbeheer naar beneden te krijgen en realiseren dat, door de stap van virtualisatie naar private cloud te maken. De volgende optimalisatiestap is voorspelbaar: het structureel uitbesteden van variabele capaciteit, zeg maar cloud-bursting, in combinatie met een toenemend gebruik van clouddiensten voor nieuwe, snel groeiende functionaliteit.

Als de workload het snelle groeistadium verlaat en stabiliseert, zullen grote organisaties uiteindelijk ook weer kunnen besluiten deze weer uit de publieke cloud te halen en terug in het eigen datacenter, bijvoorbeeld in een private cloud. Gaandeweg wordt het eenrichtingsverkeer naar de cloud vervangen door een druk kruispunt.

Cloud Integratie

Tellen we bij de beschreven complexiteit van het landschap de snelheid op waarmee de cloud veranderingen mogelijk maakt, dan stevenen organisaties onvermijdelijk op een grote uitdaging af: hoe blijft de cloud en daarmee de IT binnen mijn organisatie beheersbaar en hoe behoud (of krijg) ik de regie?

Opvallend is dat de meeste organisaties nog niet beseffen dat deze uitdaging voor hun neus staat. Doordat er zo weinig over nagedacht wordt, bestaat er nog lang geen consensus over de juiste wijze van regievoering. Waar sommige respondenten kijken naar standaarden (altijd te laat, altijd teveel), kijken net zoveel respondenten naar cloudplatforms (inclusief applicatie ecosysteem), integratieplatforms, aggregators, brokers, etc. Steeds vaker zullen we ook zien dat, zeker waar het het MKB betreft, de horizontale ecosystemen die nu opkomen, zullen worden vervangen door verticale cloud ecosystemen, oftewel sectorclouds. En steeds vaker zullen we zien dat het er niet om draait IT-systemen aan elkaar te knopen, maar worden de bedrijfsprocessen – daar draait het uiteindelijk om – het uitgangspunt. Hoe kan je de cloud orkestreren om dynamische bedrijfsprocessen te ondersteunen en optimaliseren.

Hoe logisch deze ontwikkelingen ook in uw oren mag klinken, cloudintegratie en –regie staan niet hoog op de agenda van de Nederlandse CIO. In de komende jaren zal dat snel veranderen. Ik stel voor dat u het agendeert nu het nog geen probleem is.

Peter Vermeulen is Directeur van Pb7 Research, een onderzoeksbureau dat zich richt op de Nederlandse ICT-markt en is gespecialiseerd in de Nederlandse cloudmarkt en de transformatie van de Nederlandse IT dienstenindustrie.

1 REACTIE

  1. Tijd voor RaaS: Regie as a service.. dan kun je de uitdaging uitbesteden.

    Nee gekheid. Ik onderschrijf je verhaal, maar net als bij IPv6 zal het leren met horten en stoten gaan en doen er maar weinig bedrijven aan voorbereiding. De reden is simpel: Primaire processen staan centraal en de focus ligt op nu, niet op straks. Er zijn maar weinig bedrijven die actief een strategie hebben.

    Als je op deze trend wilt vooruitlopen zul je dus behoorlijk diep moeten investeren. In deze tijd zal dat een uitdaging blijken…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in