Home Data & Storage Alle lichten staan op groen voor Nederlandse datacenter-branche

Alle lichten staan op groen voor Nederlandse datacenter-branche

121

De datacenter-markt groeit in rap tempo. Deze groei heeft verschillende oorzaken. Allereerst zorgt de algemene acceptatie van de cloud voor een verdere toename van dataverkeer en -opslag. Daarnaast is de groei voor een belangrijk deel toe te schrijven aan het corporate segment. Je ziet dat steeds meer corporates de strategische beslissing nemen om hun IT-infrastructuur buiten de deur te zetten. Veelal is deze beslissing ingegeven doordat ze op het punt zijn gekomen dat ze hun eigen datacenter moeten upgraden. Steeds meer bedrijven realiseren zich dat het met het oog op de bedrijfscontinuïteit en kostenefficiëntie verstandiger is om hun IT-infrastructuur in een onafhankelijk datacenter onder te brengen, in plaats van te investeren in het eigen datacenter.

Het is logisch dat de grote ondernemingen niet als eerste de stap naar het onafhankelijke datacenter hebben gemaakt. Eerst had je de carriers, daarna de internet service providers en vervolgens de IT- en cloud-dienstverleners die gebruik gingen maken van colocatiediensten. Voor bedrijven is het een behoorlijke drempel om hun IT-infrastructuur buiten de deur te beleggen. Die drempel wordt lager naarmate de bekendheid met het begrip ‘datacenter’ groter wordt. Daarnaast zijn er ook hele praktische redenen. De nieuwste generatie servers vragen meer energiecapaciteit en dus meer koelvermogen. Om aan deze hogere eisen te kunnen voldoen, zouden bedrijven enorme investeringen in hun eigen datacenter moeten doen die ze onmogelijk terug kunnen verdienen.

Daarnaast is er een tendens zichtbaar dat bedrijven hun data voornamelijk onderbrengen bij Europese cloud providers. Dit heeft te maken met de onrust rondom het thema data privacy. Bedrijven zijn bang dat Amerikaanse inlichtingendiensten onder de noemer van de Patriot Act data bij hen kunnen opvragen. In reactie op het feit dat bedrijven hun data weg halen van Amerikaanse partijen, besluiten grote Amerikaanse cloud providers data van buitenlandse klanten en gebruikers buiten de VS op te slaan en in te zetten op meerdere datacenters in meerdere landen verspreid over de wereld. De aankondigingen van Google en Microsoft om hele grote datacenters te bouwen in respectievelijk de Eemshaven en Groningen zijn hier een direct uitvloeisel van. Voor Europa, Nederland en voor Interxion betekent dit een enorme groeikans. Deze hele grote datacenters worden gebruikt om grote hoeveelheden ruwe data op te slaan. Echter om die informatie naar hun klanten te kunnen brengen, hebben ze datacenters nodig die in de nabijheid van hun klanten zijn gesitueerd en met een hoge netwerkdichtheid. Voor datacenters in de Amsterdam-regio is dit goed nieuws, want dit zorgt ervoor dat bijvoorbeeld Microsoft en Google ook een deel van hun platform daar zullen neerzetten.

Ten slotte zijn er nog de inspanningen van de overheid om Nederland te positioneren als digital gateway to Europe die nu hun vruchten beginnen af te werpen. Er komt hier een groot aantal Trans-Atlantische onderzeese kabels aan land, waardoor Nederland een ideale hub is voor transport naar Europa. Het ministerie van Economische Zaken heeft in 2011 bij het opstellen van de Digitale Agenda ‘strategische acquisitie van ICT-gerelateerde investeringen’ als één van de actiepunten opgenomen. Om dat doel te verwezenlijken, positioneert Nederland zich bij monde van de Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA) dat onderdeel is van Agentschap NL, de uitvoeringsorganisatie van het ministerie van Economische Zaken, als digital gateway to Europe. En voor Interxion als Nederlands bedrijf, is dat natuurlijk koren op de molen en een positionering waar wij ons voordeel mee kunnen doen.

Michael van den Assem, Algemeen Directeur, Interxion datacenters.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in