Home Innovatie & Strategie De deadline nadert: bent u al klaar voor de Europese ontbossingsverordening (EUDR)?

De deadline nadert: bent u al klaar voor de Europese ontbossingsverordening (EUDR)?

osapiens -
21

Met de Green Deal ontpopte Europa zich tot een wereldwijde klimaatleider, wat heeft geleid tot de invoering van talrijke nieuwe verordeningen. Een van deze regels, de Europese Ontbossingsverordening (ook bekend onder de afkorting EUDR), treedt in werking op 30 december 2024 en zal een aanzienlijke impact hebben op duizenden bedrijven die binnen de EU opereren. Stijn Scheepers, Country Director Benelux bij osapiens, waarschuwt dat bedrijven nu moeten handelen om naleving te waarborgen of ze riskeren aanzienlijke boetes.

“Wat heeft mijn bedrijf in hemelsnaam te maken met een Europese maatregel om ontbossing tegen te gaan?”, zul je je misschien afvragen. Maar vergis je niet: deze verordening is niet primair gericht op bedrijven die actief zijn in de bosbouw of landbouw, maar op alle in Europa gevestigde ondernemingen die zich bezighouden met het verwerken of verhandelen van vee, cacao, koffie, palmolie, rubber, soja of hout, plus heel wat afgeleide producten, zoals chocolade en papier bijvoorbeeld.

Uiterlijk 30 december 2024 moeten bedrijven aantonen dat hun grondstoffen niet afkomstig zijn uit gebieden die na 31 december 2020 ontbost zijn, of van leveranciers die gelinkt zijn aan ontbossing. KMO’s moeten tegen 30 juni 2025 aan deze vereisten voldoen. Bovendien moet worden aangetoond dat de lokale sociale en milieuwetgeving correct zijn nageleefd in het land van herkomst. Het niet naleven van deze regels kan duur uitvallen: er kunnen onder andere boetes worden geheven tot wel vier procent van de omzet van het bedrijf in de EU en de niet-conforme producten kunnen in beslag worden genomen.

Hindernissen

Een enorme uitdaging voor bedrijven dus. Ten eerste moet er een massa gegevens worden verzameld over de oorsprong van alle verwerkte of verhandelde goederen. Dat wil eigenlijk zeggen dat al je leveranciers exact moeten weten waar ze hun grondstoffen hebben ontgonnen, geoogst, geteeld, enzovoort. Helaas staan heel wat bedrijven, zeker in landen waar veel van de hierboven opgesomde grondstoffen vandaan komen, nog lang niet zover op het gebied van traceability. Bovendien moet niet enkel de oorsprong van die producten kunnen worden aangetoond, maar ook heel wat administratieve gegevens, zoals certificaten en zogenaamde bewijzen van due diligence. Let op: de meeste bestaande eco-certificaten – die bijvoorbeeld bewijzen dat je hout afkomstig is van een bos dat op een duurzame wijze wordt beheerd – volstaan niet.

Boeren en industrieën ondersteunen

De cacao-industrie illustreert goed de uitdagingen bij de implementatie van de EUDR. Deze verordening vereist strikte traceerbaarheid en zorgvuldigheid in de complexe toeleveringsketen, die vaak kleinschalige boeren in ontwikkelingslanden omvat. Om bedrijven en boeren te ondersteunen, biedt osapiens hun HUB oplossing aan, die naleving eenvoudiger maakt. Het platform, dat ontworpen is voor aan alle ESG-regelgeving te voldoen, stelt boeren in staat om hun land in kaart te brengen en moeiteloos satelliet gebaseerde analyses van ontbossingsrisico’s uit te voeren. Dit helpt niet alleen bedrijven om hun producten op de markt te houden, maar bevordert ook de duurzaamheid van de cacao-industrie op lange termijn door boeren te versterken, zodat ze hun levensonderhoud kunnen beschermen en blijven bijdragen aan de wereldwijde chocoladevoorziening.

Een duurzame aanpak

Het verzamelen en verwerken van alle nodige data is een immense klus, die zeker niet mag worden onderschat. “De handmatige inspanning die nodig is om te voldoen aan de EUDR-regelgeving kan overweldigend zijn en is gevoelig voor fouten, waardoor bedrijven het risico lopen niet te voldoen aan de eisen. Ons platform vermindert deze risico’s door de documentatie- en gegevensbeheerprocessen te automatiseren, wat niet alleen de handmatige werklast verlaagt, maar ook de nauwkeurigheid en efficiëntie bij het handhaven van de naleving verbetert.” vertelt Stijn Scheepers.

De osapiens HUB, een alles-in-één platform dat is ontworpen voor organisaties om te voldoen aan alle ESG-regelgevingen, maakt het niet alleen eenvoudiger om gegevens in het juiste formaat te verzamelen en bij te houden, maar ook om die op een correcte manier te delen met verschillende partijen. Zo’n platform laat ook toe om nauwkeurige risicoanalyses uit te voeren, gebaseerd op informatie over het land waar de grondstoffen vandaan komen, de leverancier, de gangbare productiemethodes en dergelijke.

Gespecialiseerde software biedt daar bovenop de mogelijkheid om heel wat processen te automatiseren, al dan niet met de hulp van AI. Vooral bij het opmaken en indienen van due diligence-verklaringen kan men op deze manier heel wat tijd besparen en tegelijk de workload van de betrokkenen enigszins beperken. Welke oplossing je ook kiest, zorg ervoor dat het compatibel is met het ERP-systeem dat je gebruikt, zodat de database met gegevens voor verschillende doeleinden kan worden gebruikt. Ook dat is een voorbeeld van een duurzame aanpak, nietwaar?

Stijn Scheepers, Country Director Benelux bij osapiens

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in