Home Data & Storage De edge gebruiken om voordeel te behalen, ook aan de frontlinie

De edge gebruiken om voordeel te behalen, ook aan de frontlinie

99

Strijdkrachten willen graag de nieuwste technologieën gebruiken om een voordeel te hebben ten opzichte van hun vijand. Deze afhankelijkheidsrelatie tussen het leger en technologie zorgt voor constante verbetering – beiden streven er voortdurend naar om een voorsprong te krijgen in hun vakgebied.

De rol van technologiebedrijven aan het front

We zien dit vooral goed in de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Het is misschien wel het eerste conflict waarin technologiebedrijven een directe en centrale rol hebben gespeeld. Dit komt doordat deze bedrijven een essentiële rol spelen bij het beveiligen van de territoriale integriteit van een land – denk aan cyberbeveiliging, satellietbeelden, toegang tot internet en toezicht op informatie.

Op het moderne slagveld is inzicht enorm belangrijk en om te winnen moeten commandanten en generaals op alle niveaus het grote geheel kunnen zien. Kortom: iedereen moet kunnen zien waar de troepen zijn, wat ze doen en hoe ze presteren. Om de beste beslissingen te nemen en voordeel te hebben, richten militaire commandanten zich nu op de edge.

Innovatie aan de frontlinie

Edge- en gevechtsclouds – een verzameling private clouds die verschillende onderdelen van het slagveld met elkaar verbindt – brengen innovatie en digitalisering letterlijk en figuurlijk naar de frontlinie. Het firefly system, dat NAVO-strijdkrachten ondersteunt, is hier een goed voorbeeld van. Deze technologieën maken echt het verschil in de manier waarop operaties worden uitgevoerd. Ze zorgen ervoor dat de missiecommandant in het juiste tempo en op het juiste moment over de juiste informatie beschikt over de strijd op het slagveld.

Dankzij moderne applicaties kunnen commandanten adequaat reageren. Tegenwoordig kunnen apps vrijwel onmiddellijk worden gedownload en aangeboden aan de frontlinie (of waar ze nodig zijn). Als de missie, omgeving of dreiging verandert, kunnen troepen snel apps uit de gevechtscloud gebruiken, waarmee ze beter op de nieuwe situatie kunnen reageren.

Edge in het leger

Deze voordelen kunnen alleen worden benut met een multidomein edge, oftewel  edge-technologie die wordt ingezet op het land, in de lucht en op zee. Bovendien is de impact alleen merkbaar als alle domeinen verbonden zijn en communiceren. Gebeurt dit niet, dan zijn er blinde vlekken en hebben commandanten geen volledig zicht op de gebeurtenissen in het veld.

Edge-technologie is in het leger nog niet zo wijdverspreid als in andere sectoren, zoals telecom. Er zijn natuurlijk strengere beveiligings- en betrouwbaarheidseisen. Bovendien zitten veel nationale strijdkrachten vast aan bestaande contracten met providers die wellicht geen edge-technologie aanbieden. Sommige landen zijn nog niet ingericht om in te kunnen spelen op deze evolutie. Rusland heeft bijvoorbeeld een zeer monolithische militaire structuur.

Hoewel de inzet van edge en bijbehorende use cases in het leger weinig voorkomt in vergelijking met alle andere sectoren, is er één kenmerk dat consistent blijft, ongeacht waar of hoe de edge wordt gebruikt: de mens moet centraal blijven staan.

Het beste uit mens en machine halen

Er bestaat een misvatting dat als strijdkrachten meer digitaliseren, er minder menselijke interactie en interventie zal zijn. Dit is zeker niet het geval, integendeel zelfs. Juist omdat er steeds geavanceerdere technologie wordt geïntroduceerd, speelt de mens een steeds belangrijkere rol. Daarom moeten alle strijdkrachten de juiste balans vinden om het beste uit beide te halen.

Ten eerste kunnen we bij het nemen van beslissingen niet alléén op technologie vertrouwen. Hoewel men bij oorlogsvoering snel moet handelen op basis van nauwkeurige informatie, blijft de mens de beste en meest betrouwbare beoordelaar van de actie. Technologieën zoals de edge verrijken juist de menselijke besluitvorming, waardoor we het beste uit mens en machine kunnen halen.

En ten tweede vertrouwen mensen geautomatiseerde systemen niet genoeg – kijk maar naar de grote technologiebedrijven die hun mening geven over de snelheid waarmee AI wordt geadopteerd. Uit een recent onderzoek genaamd ‘Trust in hybrid human-automated decision-support’ blijkt dat volledig geautomatiseerde beslissingen minder werden vertrouwd dan beslissingen waarbij een mens betrokken was. Sterker nog, het vertrouwen in hybride ondersteuning voor het nemen van beslissingen was vergelijkbaar met het vertrouwen in uitsluitend menselijke ondersteuning.

Een cruciale factor

Ondanks alle vooruitgang bij de strijdkrachten op het gebied van technologie, staan we pas aan het begin van wat er mogelijk is. Toekomstige militaire operaties zullen gegarandeerd op de een of andere manier de edge moeten gebruiken. En naarmate Machine Learning (ML) en Artificial Intelligence (AI) op grotere schaal worden ingezet, zal de edge nog belangrijker worden. Het kan voor strijdkrachten het verschil betekenen tussen overwinning en nederlaag.

Joe Baguley, VP & CTO bij VMware 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in