Home Data & Storage De eerste stappen naar software defined infrastructuren

De eerste stappen naar software defined infrastructuren

162

De IT-infrastructuur bestaat uit drie lagen die in het licht van het moderne datacenter niet meer los van elkaar te zien zijn; de datacenter-, connectivity- en de accesslaag. Met het oog op deze onderlinge integratie zou je eigenlijk niet moeten spreken over losse ontwikkelingen als software defined storage (SDS) en software defined networking (SDN), maar focussen op de keten. Deze technologieën zijn echter wel de voorloper van een volledige software defined infrastructuur en zullen de komende jaren de markt flink opschudden. Met name SDN brengt heel wat teweeg, zeker ook voor de leveranciers.

Software defined
De term software defined zorgt nog voor veel verwarring: ‘Deden we dat niet altijd al? Kijk bijvoorbeeld naar mainframes of oplossing binnen de storagemarkt’ of ‘Er is toch al lang hardware met een afzonderlijke managementlaag?’. Dat klopt, maar daarmee is een oplossing nog niet software defined. Een oplossing is software defined, wanneer de software volledig gescheiden is van de hardware. Bij software defined infrastructuren doet de hardware er niet toe, het draait volledig om de software. Aan de hand van SDS en SDN licht ik dat graag verder toe.

Software defined storage

Er is nog veel verwarring over de term software defined zoals we dat ook gezien hebben met cloud en de diverse As a Service variaties. In 2013 heeft International Data Corporation (IDC) daarom getracht duidelijkheid te scheppen door een definitie van software defined storage te geven:

“De aanpak van IDC definieert software-gebaseerde storage als een storagestack die geïnstalleerd kan worden op commodity resources (x86 hardware, hypervisors of cloud) en/of op kant-en-klare computing hardware. Om in aanmerking te komen voor SDS, moet de software-gebaseerde storage stack een volledig pallet aan storagediensten bieden en een verbond smeden tussen de onderliggende dataplaatsing om voor datamobiliteit tussen de gebruikers van deze vorm van resources te zorgen.”

Een voorbeeld waaruit blijkt dat binnen de storagemarkt hard- en software al langer gescheiden kunnen worden, is tiering. Door middel van tiering wordt data geautomatiseerd op verschillende disks opgeslagen, de software herkent welke capaciteit de applicatie nodig heeft. Dit zorgt er bijvoorbeeld voor dat er geen onnodige dure diskruimte gebruikt wordt voor applicaties die nauwelijks aangeschreven worden. Daarnaast zorgt het scheiden van de intelligentie van de hardware er voor dat systemen makkelijk opgepakt en verplaatst kunnen worden, waardoor de flexibiliteit in het datacenter toeneemt.

Software defined networking
Software defined networking zet misschien pas in 2015 echt door. SDN draait om het scheiden van de managementlaag van de datakant van het netwerk, de intelligentie (software) van de hardware. Op dit moment zijn die nog volledig verweven met elkaar. Wat al eerder gerealiseerd is voor servers, staat nu ook te gebeuren voor het netwerk. Het is nog niet mogelijk om de netwerkconfiguratie op te pakken en over te zetten naar een ander datacenter, terwijl de markt hier wel behoefte aan heeft.

Het wegnemen van de complexiteit uit netwerkinfrastructuren is een belangrijke drijfveer voor SDN. De wens is om een datacenternetwerk te hebben dat zich gedraagt als één switch. Waarbij bijvoorbeeld niet honderden of duizenden switches apart beheerd hoeven te worden, maar slechts één hoofdswitch geprogrammeerd wordt. In de huidige situatie zijn netwerken vendorspecifiek en daar wil de markt vanaf. Dit heeft natuurlijk invloed op de strategieën van leveranciers, omdat zij zich nu vooral onderscheiden op basis van de hardware. Hoe gaan zij hiermee om?

De markt
Het ligt voor de hand dat de traditionele netwerkleveranciers er voor gaan kiezen om specifieke features in de software te bouwen, waardoor taken bijvoorbeeld beter of sneller lopen. Het creëren van voorwaarden die de kans vergroten dat klanten uiteindelijk voor zowel de hard- als de software van één leverancier kiezen.

Hoewel hardware ondergeschikt wordt aan software, zal het belang van hardware nooit verdwijnen. IT is als nutsvoorzieningen, de eindgebruiker verwacht gewoon dat het werkt. Water door roestige pijpen is echter niet aantrekkelijk. Voor lekker water moeten de leidingen schoon zijn. Dit geldt ook voor IT. Om de intelligentie uit software optimaal te kunnen benutten, moet er een betrouwbare basis van hardware worden gelegd.

Om de software defined technologie en de uitdagingen voor IT-managers verder toe te lichten, heb ik de whitepaper ‘Software defined: the game changer’ geschreven. Deze is te downloaden via  http://www.telindus.nl/nieuws-en-evenementen/whitepapers.html.

Harm de Haan, Manager Consultancy bij Telindus

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in