In de vorige vier artikelen over de “Evolutie van Search’” heb ik een beeld geschetst van de veranderingen op het gebied van zoektoepassingen en interfaces.
De wereld van “(enterprise) search” is de afgelopen jaren echter aan het veranderen door zoektechnologie meer geïntegreerd in te zetten.
Voor veel toepassingen is het niet eens meer duidelijk dat je aan het zoeken bent. De gebruiker krijgt overzichten en grafieken op zijn beeldscherm te zien met de mogelijkheid om door de informatie te navigeren, intuïtief te filteren, in te zoomen en te selecteren, zonder dat er een “zoekbox” aan te pas komt.
Welkom in de wereld van “Search Based Applications”, ook wel bekend als SBA’s of “embedded search”.
De belangrijkste functie van een SBA is het aggregeren van informatie uit verschillende verspreide informatiebronnen – gestructureerd of ongestructureerd – en deze in context te presenteren. Dit maakt het overbodig om meerdere systemen te raadplegen om een compleet beeld te vormen over een klant, een product of een specifiek onderwerp.
Search Based Applications raken of overlappen zelfs de wereld van Business Intelligence (BI) door het visueel weergeven van filters en analyse opties. Zoektechnologie heeft echter het grote voordeel om rapporten op te stellen die niet van tevoren zijn bedacht en waarvoor een bepaalde van tevoren vastgelegde datastructuur niet nodig is. Conventionele ERP en CRM applicaties zijn ontworpen rondom een van tevoren vastgelegde set van gegevens in een bepaalde relationele structuur. Daarom kost het meestal veel tijd om een nieuw rapport te maken.
SBA’s zijn ontworpen om flexibel te zijn m.b.t. de aangeleverde datasets en de mogelijke vragen die zich voordoen. De huidige zoektechnologie is in staat om informatie uit verschillende bronnen te verwerken en te gebruiken zonder een vastgesteld datamodel te hanteren.
Deze oplossingen zijn ook ontworpen om “big data” aan te kunnen. Neem alleen al “elastic search“. Deze oplossing komt voort uit de “NoSQL” beweging die zich afzet tegen het keurslijf van datamodellen, tabellen en velden die zo beperkend zijn voor een flexibel gebruik van data.
Een goed voorbeeld van een SBA is een oplossing voor een callcenter of een customer support afdeling
Je wilt dat de medewerker die een klant aan de lijn heeft in één oogopslag alle relevante gegevens van die klant op zijn of haar scherm heeft. Deze relevante gegevens zitten meestal in verschillende, niet op elkaar aangesloten systemen. In het traditionele model moet de medewerker verschillende applicaties openen om informatie op te zoeken (als hij of zij die al kan vinden) over de klant, de producten en de “Knowlegde base” om de vraag van die klant te beantwoorden.
Een search based application kan alle informatie in één keer naar de gebruiker toe brengen zodat vragen veel sneller beantwoord kunnen worden.
Dit soort toepassingen gaan op dit moment nog veel verder. Autonomy heeft met haar “Virage” product de mogelijkheid om gesproken woorden real-time om te zetten naar tekst en die weer als zoekvragen uit te voeren op de onderliggende search engine. Terwijl het gesprek met de klant vordert kan zo relevante informatie worden opgehaald om de dialoog van de customer support medewerker en de klant te voorzien van antwoorden.
Als laatste nog een leuke demo van Exalead. Zij laten zien hoe ze in 10 minuten een SBA kunnen maken op basis van hun “CloudView” product.
Zoeken wordt op dit moment nog gezien als een tekstveld waar iemand een aantal woorden ingeeft waarna er een lijst van 10 relevantie documenten verschijnt.
Het proces van zoeken en vinden is echter zoveel meer dan dat. De oplossingen komen steeds dichter bij de menselijke manier van informatie vergaren. Wij hebben een vage informatiebehoefte, maar door onze vragen te specificeren (in menselijke taal en niet één of twee woorden), het resultaat te beoordelen en daarna intuïtief tot een dialoog te komen met de antwoordmachines komen we steeds dichter bij de oplossing.
Zoekmachines zullen voorlopig de kracht en complexiteit van het menselijke brein niet kunnen evenaren. We kunnen echter wel beter gebruik maken van de mogelijkheden die de techniek ons nu al brengt.
Lees ook de eerdere teksten over Search van Stauthamer