Home Innovatie & Strategie De Federatieve App

De Federatieve App

40
Ron Tolido

Een federatieve houding – we zijn er toch een beetje in gespecialiseerd in Nederland. Niemand is hier ooit echt de baas. Iedereen heeft een visie en een mening. We gaan bij voorkeur onze eigen gang. Dat maakt het soms heel moeilijk om iets centraal geregeld te krijgen. Uit eigen ervaring weet ik dat dit op veel andere plekken ter wereld eveneens het geval is (op veel plekken ook niet, overigens), maar in Nederland hebben we het spelletje toch min of meer uitgevonden.

Het is daarom niet zo gek dat er ook in de IT in dit land heel wat wordt gefedereerd. Een wat grotere organisatie bestaat al snel uit een flinke verzameling bedrijfsonderdelen die zich elk formeel autonoom hebben verklaard. Daartussen beweegt zich de centrale IT-afdeling, die in ieder geval vanuit het eigen perspectief het laatste bastion van synergie en integratie is (van buitenaf gezien liggen de meningen vaak wat anders). Er wordt geprobeerd een warme band te houden met de bedrijfsonderdelen, zelfs als die ook een eigen bloeiende IT-praktijk erop nahouden en met hun budgetten het centrale budget naar de kroon steken.

Het laatste jaar heb ik een aantal van zulke geplaagde centrale IT-afdelingen bezocht – zowel in de publieke als in de private sector –  en de vraag die heel regelmatig terugkwam had betrekking op hoe om te gaan met de golf van nieuwe, mobiele applicaties. Zoveel ideeën, zoveel mogelijkheden, zoveel aanvragen vanuit de bedrijfsonderdelen, zoveel prioriteiten: welke mobiele apps moeten we het eerst ontwikkelen?

Zullen we daar eens op een federatieve manier een antwoord op overwegen? Mobiele apps hebben een ander soort levenscyclus. Ze zouden doorgaans zo dicht mogelijk tegen de bedrijfsvoering aan moeten worden ontwikkeld, waar de behoefte het sterkst is en de inzichten het meest actueel. Het is niet de bedoeling, dat er eerst eens een jaar wordt nagedacht over de specificaties, om er daarna nog een jaar tegenaan te gooien voor het bouwen. Mobiele apps worden misschien wel meerdere malen per maand aangepast en uitgebreid (een update in de app store beschouwen we nog altijd als een positief teken) en de totale levensduur zou wel eens een stuk korter kunnen zijn dan we tot nu toe gewend zijn.

Allemaal indicaties, dat mobiele apps uit de aard der zaak niet altijd thuishoren op een centrale plek. Federatieve mobiele apps kunnen op allerlei plekken in de organisatie – of zelfs ver daarbuiten – worden ontwikkeld. De centrale IT-afdeling zou zich veel meer moeten richten op het aanbieden van een platform dat ervoor zorgt, dat die mobiele apps snel kunnen worden ontwikkeld, getest en beheerd, dat de juiste datasets en enterprise services worden gebruikt, dat identiteit en beveiliging van tevoren al zijn ingebouwd. Daarna is het vooral een kwestie van het stimuleren en begeleiden van de bouwactiviteiten, niet het allemaal zelf doen.

De mooiste mobiele app van de centrale IT-afdeling? Misschien wel geen.

Ron Tolido, Senior Vice President and CTO Applications Continental Europe, Capgemini

1 REACTIE

  1. Ron,

    Als reactie schreef ik de column: “Federatieve Informatie”. Het begin ervan lees je hieronder:

    Met De Federatieve App levert Ron Tolido opnieuw een mooie bijdrage aan een discussie die altijd weer op mijn warme belangstelling kan rekenen. Tolido laat in zijn column helder zien dat niemand het in z’n eentje (nog) redt: we zijn tot-en-met onderling afhankelijk. En dat weten we ook wel. Tegelijkertijd hechten we ook enorm aan onze autonomie: eigen meester; niemands knecht! Ook dat weten we – als geen ander.

    De vraag is dan ook: hoe opereren we samen/apart zo relaxed mogelijk in dit boeiende spanningsveld van autonomie en onderlinge afhankelijkheid? Hoe laten we iedere participant zoveel als mogelijk zelf ‘de boel’ autonoom regelen, terwijl we – met z’n allen – tegelijkertijd ook altijd robuust en betrouwbaar willen kunnen terugvallen op één of andere gemeenschappelijke basis. Een basis waar we allemaal en zonder mankeren onze mosterd kunnen halen (en brengen)?

    Lees eventueel verder op: http://informatiekundigbekeken.blogspot.nl/2013/03/federatieve-informatie.html

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here