Home Architectuur De gebruiker slaat door

De gebruiker slaat door

72

Bestuurders, hoed u voor doorgeslagen gebruikers! Als u ze leert herkennen en ermee in overeenstemming acteert dan komt dat uw bedrijfsvoering zeer ten goede. Ik zeg het voorzichtig.

Hoe zal ik dit uitleggen? Helemaal naar “het begin” dan maar weer, toen er weinig geautomatiseerd was. De systemen kwamen naar binnen en de typemachines met imprimées en carbonpapier gingen dezelfde deur weer uit. Wat wij maakten kwam voor de gebruikers als manna uit een heldere hemel vallen. Dat wij dat bedacht hadden maakte ze niet uit. Het was fijn! Zo ging het nog vele jaren. Wij zagen vooruit wat de mogelijkheden waren die geboden konden worden en waar de gebruiker een stap vooruit mee zou maken. We maakten dat en lieten het zien, waarna stomverbaasde en dolgelukkige gebruikers mijn baas belden wanneer ze het konden hebben.

Het kon helaas niet zo blijven. De groene weiden waren er niet meer en gebruikers kregen steeds meer eisen. Dat is eigenlijk best goed. Langzamerhand zijn we in de situatie gekomen, dat nieuwe ontwikkelingen op aanvraag komen. Het zat erin en het geeft niet. U vraagt, wij draaien. Het oude idee bestaat overigens nog wel, denk maar eens aan de iPhone waarbij Steve Jobs keihard vasthield aan zijn argumenten. Het werd een briljant apparaat en een groot succes. Helaas komt dit soort dingen niet vaak meer voor.

Jarenlang hebben gebruikers de instelling ontwikkeld dat “die ICT’ers” vast nodig zijn, maar hen vooral niet in de weg mogen staan. Dat was al een beetje een kentering.

En nu slaan ze door! Architectuur en beleid worden ervan beschuldigd ontwikkelingen tegen te houden. Met argumenten die de eindgebruiker niet raken. Dus dat wordt een reden om juist niet mee te doen met die integrale informatiehuishouding. Boe, wij zijn tegen! Al die nobele principes. De gebruiker vergeten! Nu doen zij gewoon hun zin en daar gaat het fout. Buiten de deur draaien biedt de gebruikers veel mogelijkheden. Het lijkt makkelijk en goedkoop. Dus waarom niet?

Trap er niet in! Het op vakafdelingen toestaan van elke vorm van ongebreidelde wildgroei is funest. Beheer, beveiliging en integratie (om er maar een paar te noemen) lijden eronder. Het zal ú toch niet gebeuren?

Ieder zijn vak. Beleid en architectuur willen het u niet moeilijk maken, maar bewaken de bedrijfsbrede doelstellingen. Gewoon goed luisteren dus! U zult er geen spijt van krijgen. “Listen to me now and believe me later” (Schwarzenegger in verschillende rollen).

Hans van Buuren, Gemeente Architect Gemeente Amersfoort

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in