Home Innovatie & Strategie De gekwantificeerde mens

De gekwantificeerde mens

70

Het gebruiken van persoonlijke data en hierop gebaseerde wetenschappelijke analyses om topsporters een optimaal trainingsprogramma aan te bieden en ze zo naar een hoger prestatieniveau te brengen is inmiddels gemeengoed. Recreatieve sporters, maar ook mensen die het gewoon leuk vinden kunnen met allerlei apps en apparaten getalsmatige analyses (laten) maken van zichzelf, hun conditie en prestaties.

Tijdens de ronde van Italië (Giro d ’Italia) in mei 2017 werden gegevens van de wielrenners gebruikt om kijkers regelmatig te informeren over conditie en toestand van de wielrenners. Onder andere hartslag en (trap)vermogen van de koplopers in de ronde werden hierbij op TV aan de kijkers gepresenteerd. De app Strava biedt (recreatieve) sporters de mogelijkheid om hardloop en fietsgegevens bij te houden en te delen. Deze gegevens worden ook gebruikt om onderlinge competities te houden en prestaties te vergelijken.

Persoonlijke doorsnede

Met deze data-gebaseerde aanpak wordt inmiddels ook op de werkplek geëxperimenteerd. Naast productiviteit wordt bijvoorbeeld gemeten hoeveel iemand typt. Met behulp van een armbandje wordt het welzijn en de gezondheid van een werknemer in kaart gebracht. Hierbij worden bijvoorbeeld stressniveau, bloeddruk en hartslag gemeten. Deze Fitbit-achtige apparaten maken het mogelijk om een persoonlijke doorsnede te maken van jezelf ook wel ‘quantified self’[i] genoemd. Zoals we op grond van meetwaarden machines en robots in fabrieken analyseren en besturen worden met het concept ‘quantified self’ hetzelfde met mensen gedaan. Tegenstanders van de scientific management benadering van Frederick Taylor zullen wellicht de wenkbrauwen fronsen bij deze ontwikkeling.

Een andere toepassing van ‘quantified self’ liet Zembla zien in haar uitzending van 23 september 2015.[ii] Mensen houden met allerlei meetapparaatjes bij op welke dagen ze zich gelukkig voelen en welke dagen niet. Met de verzamelde data proberen ze hier dan een verklaring voor te vinden. Een gekwantificeerde vorm van zelf-coaching kun je dit noemen.

Nuttig en motiverend

De resultaten van al deze metingen worden verzameld en getoond op dashboards via (tablet) computers en/of smartphones. Ondanks de eerdere kritische verwijzing naar Taylor laten gebruikerservaringen uit een studie van de universiteit Twente[iii] zien dat positieve ervaringen groter zijn dan de negatieve. Privacy en pop-up meldingen worden als schadelijke functies geduid. Onnauwkeurigheid van de apps is ook een vaak genoemd minpunt. Daar tegenover staat dat de apps vaak nuttig, leuk, behulpzaam en motiverend worden gevonden. Voor een aantal mensen hebben deze apps een positieve invloed op hun gezondheid. De gekwantificeerde mens lijkt een kwestie van tijd …

Leon Dohmen is principal managementconsultant bij CGI

[i] http://www.quantifiedself.nl/
[ii] http://zembla.vara.nl/seizoenen/internationaal/afleveringen/23-09-2015
[iii] http://essay.utwente.nl/70077/1/F%C3%BCchtjohann_BA_UniversiteitTwente.pdf

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in