Home Cloud De grenzen vervagen tussen lokaal IT-beheer en de cloud

De grenzen vervagen tussen lokaal IT-beheer en de cloud

Linden-IT -
29

Van de coronacrisis tot de oorlog in Oekraïne: de wereldwijde omwentelingen hebben invloed op bedrijfsprocessen van organisaties. Clouddiensten spelen daarin een steeds belangrijkere rol. Uit onderzoek van Gartner blijkt dat Nederland in de top 5 van landen staat waar er het meest wordt besteed aan clouddiensten als percentage van de totale IT-kosten.

Beheer in de cloud

Bedrijven en organisaties die deze IT-architectuur omarmen, leggen de basis voor nieuwe mogelijkheden binnen onze veranderende informatiemaatschappij. Het gaat niet alleen om de hardware en software, maar ook om de bedrijfsprocessen die door de IT-architectuur worden ondersteund. Met een cloudoplossing kunnen organisaties bijvoorbeeld op afstand gebruikmaken van opslagcapaciteit die aangeboden wordt door cloudaanbieders en daarnaast gebruikmaken van complementaire diensten. Denk hierbij aan databases en kunstmatige intelligentie (AI).

Of het nu gaat om de helpdesk, systeembeheer, applicatiebeheer of softwareontwikkeling: elke bedrijfsomgeving heeft raakvlakken met de cloud. Wanneer je medewerkers gebruikmaken van Microsoft Office 365, werken zij feitelijk al in de cloud. Door de voortdurende technologische ontwikkelingen vervagen de grenzen tussen lokale beheerlocaties en de cloud.

Het aantal organisaties zonder enige vorm van connectie met de cloud is dan ook schaars. Veel bedrijven en organisaties werken in hybride omgevingen, waarbij een deel van de infrastructuur lokaal is en een ander deel zich in de cloud bevindt. Het is bij sommige bedrijven dan vaak niet langer nodig om specifieke aandacht te besteden aan het migreren van functies naar de cloud of om medewerkers extra kennis van de cloud bij te brengen.

Behoefte aan kennis bij de overstap naar de cloud

Hoewel steeds meer bedrijven en organisaties gebruikmaken van clouddiensten blijven anderen huiverig wanneer het aankomt op de overstap. Dit komt omdat ze zich zorgen maken over zaken zoals beveiliging, de naleving van beveiligingsnormen, toegang tot legacy-applicaties en de bijbehorende kosten.

Om succesvol naar de cloud te migreren is een gedegen voorbereiding belangrijk. Medewerkers kunnen het spannend vinden om over te stappen, daarom is het raadzaam om trainingen aan te bieden om verouderde kennis te voorkomen. Zo beschikt je team altijd over de juiste expertise.

Daarnaast kan het verstandig zijn om externe hulp in te schakelen. Professionals kunnen je helpen bij het identificeren van mogelijke uitdagingen en ondersteunen bij de fysieke migratie. Met de juiste voorbereiding en ondersteuning kun je optimaal profiteren van de voordelen die de cloud te bieden heeft.

Gerbert-Jan Valk, oprichter van Linden-IT

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in