Home Cloud ‘De ICT sector is de ICT sector niet meer’

‘De ICT sector is de ICT sector niet meer’

108

Cloud is wat de gemoederen in ICT-land bezig houdt. Zo bleek ook wel weer tijdens de presentatie van het onderzoek dat Heliview in opdracht van ABN AMRO heeft uitgevoerd naar vraag en aanbod in Cloud gebruik.

Er wordt steeds vaker op gewezen – ook in de discussie welke gevoerd is in het kader van dit onderzoek – dat de omzet gemaakt door de ICT- en meer specifiek Cloud aanbiedende bedrijven niet 1 op 1 terug is te vinden in de IT budgetten van organisaties. Gedreven door initiatieven vanuit zogenaamde business users worden met name Cloud gebaseerde diensten ook door die groep rechtstreeks afgenomen.

Vanuit de verschillende aanbiedende partijen wordt er op gewezen dat er momenteel steeds vaker sprake is van applicaties en oplossingen die Cloud gebaseerd zijn en die zonder weten van, of regie door een IT afdeling in gebruik genomen worden. Deze ‘wildgroei’ zorgt naast een interessante uitdaging op beheers- en integratiegebied ook voor een inkomsten uit andere bronnen dan het ‘traditionele’ IT-budget.

Er is tevens met de komst van Cloud Computing sprake van een andere verschuiving. De traditionele ICT aanbieder krijgt te maken met aanbieders uit andere sectoren die middels het aanbieden van Cloud gebaseerde diensten ook concurrent worden. Eigenlijk is hier sprake van een zekere branchevervaging. Maar het tekent de snelheid waarmee de sector op het moment aan het veranderen is. Doordat veel technologie nu als het ware ‘voorgekookt’ beschikbaar is in Cloud gebaseerde omgevingen, is het voor organisaties ook zeker mogelijk om eigen applicaties of systemen snel te ontwikkelen en in te zetten. Daar zitten dan ook organisaties bij die als niet IT-leverancier een dergelijke eigen ontwikkeling ook beschikbaar stellen aan derden.

We zitten midden in de verandering van ICT en de ICT sector. En het meest bijzondere is dat waar dit altijd een zeer gesloten sector is geweest, nu de veranderde condities steeds meer toelaten dat er nieuwe spelers aan het front verschijnen. De beslissing, maar zeker ook het initiatief voor nieuwe IT-investeringen ligt allang niet meer alleen bij de IT-afdeling. Kortom, eindelijk lijkt het er nu zo uit te gaan zien dat ICT van ons allemaal is. Een interessante ontwikkeling.

Ruud Alaerds is directeur van Heliview Consultancy

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in