Home Architectuur De IT-fabriek gevisualiseerd

De IT-fabriek gevisualiseerd

96

Kunnen we de hedendaagse IT-afdeling vergelijken met een fabriek?

Dat kan—zeker voor repetitieve handelingen (zie “De IT Smart Factory”).

Er is echter een aspect wat de vergelijking lastig maakt. In een fabriek wordt er vaak actie genomen op wat je ziet. Olie op de vloer, een lopende band die stokt, een rij koekjes die ophoopt op de verpakkingsband.

In IT is echter vrijwel alles virtueel. Hoe kunnen we IT visualiseren?

Virtuele fabriek—een voorbeeld

Loop met me mee in een virtuele koekjesfabriek via onderstaand voorbeeld.

Je loopt de fabriek in—het eerste wat je ziet zijn allemaal paarse pantoffels op de vloer geplakt. Je kijkt omhoog en ziet waarom: op het plafond is een kunstig stuk techniek gemonteerd waar koekjes vanuit treinwagentjes op het plafond in kleine doosjes vallen. Een behoorlijk percentage koekjes valt niet in een doosje maar vanaf het plafond naar beneden. Vandaar de pantoffels voor een zachte landing.

Je wordt nieuwsgierig—waar is de rest van de fabriek? Je vraagt waar het station is waar de koekjes gebakken worden en wordt aangekeken alsof je onnozel bent. In de schuilkelder natuurlijk, waar anders?

Met een lift ga je onder de grond naar een ruimte met dikke muren, bloedheet, waar een oven staat te branden. Een mannetje in veiligheidspak loopt er omheen om met vloeibare stikstof de temperatuur te verlagen. Uit de oven komen koekjes—die in een blaasbuis vallen en naar het plafond op de begane grond geschoten worden.

Al zoekend kom je vervolgens op de 2e verdieping waar een soort husselmachine alle ingrediënten uren achtereen door elkaar husselt.

Men vertelt je dat dit de bottleneck is—er zijn minimaal acht husseluren nodig voordat alles aan elkaar plakt en tot koekje gevormd kan worden. Je durft al niet eens meer te vragen waarom er geen deeghaken gebruikt worden—de ernstig ogende man laat het klinken als een serieus doordachte probleemoplossing.

Zichtbare fabriekswereld

Vreemd voorbeeld? Voor een koekjesfabriek wel. Een productielijn is zichtbaar en laat visueel zien waar de routering onhandig is. Voorraad ligt zichtbaar beschikbaar in het magazijn en wordt zichtbaar naar een werkstation aangevoerd. Netjes geordend volgens de zichtbare lijnen op de vloer. Via zichtbare handelingen geassembleerd tot wederom een zichtbaar eindproduct. Via een zo kort mogelijke zichtbare route.

Zichtbare IT?

In IT is vrijwel niets zichtbaar—maar alles virtueel.

In de IT zou een fabriek dus best volgens bovenstaand voorbeeld bedacht en ingericht kunnen zijn. Alleen dat ziet niemand. Het werkt, maar hoe het werkt is niet logisch visueel te maken.

We moeten dus een manier vinden om onze IT-wereld zichtbaar te maken.

Resultaten en statussen worden inzichtelijk gemaakt via monitoring tools, scanning software en helpdeskschermen. Big data, business intelligence, infographics en tooling voor automatische dashboards gaan ons hierbij een eerste stap verder helpen.

Maar de vraag blijft: hoe kunnen we het voordeel dat echte fabrieken behalen uit de zichtbaarheid van hun productiestraten vertalen naar de wereld van IT?

Marianne Faro, Senior Smart Factory consultant bij Itility

2 REACTIES

  1. Inderdaad zijn veel IT activiteiten fabrieksmatig. Als je t zou willen afbeelden, krijg je bovenstaande beelden. De vergelijking gaat prima op voor batchprocessen (de klassieke nachtverwerking), maar voor de steeds groter wordende stroom van on-line verwerkingen, vind ik een McDonalds restaurant (nou ja, meer een kantine…) altijd een mooie vergelijking: het menu is beperkt, de klantvraag onvoorspelbaar en de wachttijden alleszins beheersbaar.
    Overigens mogen zich IT-ers gelukkig prijzen: de uptime van een gemiddelde verpakkingsmachine is vele malen lager dan die van een gemiddelde server.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in