Home Innovatie & Strategie De IT-fabriek tools: doel of middel?

De IT-fabriek tools: doel of middel?

85

De IT Smart Factory gebruikt tools om het fabrieksproces te sturen en inzichtelijk te maken. Hoe voorkomen we echter dat de tools een doel op zich lijken te worden, in plaats van een middel om de optimale flow te bereiken?

Welke tools zijn er zoal? En wat is hun valkuil?

De Sequence
De stappen die doorlopen worden, tekenen we als stationnetjes in een sequence.
Dit is de eerste praatplaat om met iedereen overeenstemming te bereiken over hoofdstappen en timing.
Valkuil: we blijven maar praten en praten en praten. En we proberen ieder detail en iedere uitzondering in te bakken in de praatplaat.
Doel dus voor ogen houden: high level “bakjes” voor high level stappen.

De slotplanning
We berekenen de optimale verdeling van items over de sequence en bepalen de productie slots en throughput.
Valkuil: we rekenen ons helemaal een breuk en spenderen dagen en dagen aan een verdeling die net dat tikje optimaler is.
Andere valkuil: we tekenen het werk in de slots uit, schrikken van de doorlooptijd of hoge throughput per slot, en snijden in Excel een paar bochten af. Nooit doen, bochten afsnijden doe je alleen in de praktijk.
Blijf conservatief in je initiële slotplanning – je zult de slack later nodig hebben.

Het runbook
Dan maken we een runbook – onze checklist van ‘volgordelijke’ stappen.
Valkuil: we perfectioneren het runbook voordat we zelfs maar een item door de fabriek hebben laten gaan. Weken slim denkwerk, druk bezig dat runbook echt helemaal optimaal te maken alvorens in de praktijk uit te proberen.
Niet doen, maak een eerste versie in zo kort mogelijke tijd. Vul die aan in de praktijk van je eerste runs door de fabriek.
Wel doen: het runbook printen en op papier lekker alle stappen en quality checks afvinken.. .het gevoel van het oude vertrouwde to-do-lijstje.

Laat je dus niet in de valkuilen der tools slepen; ze zijn slechts een middel om je doel te bereiken. Start simpel, verfijn later.

Marianne Faro, Senior Smart Factory consultant bij Itility

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in