Home Innovatie & Strategie De klanken van Angry Birds

De klanken van Angry Birds

68

Ik pak mijn tablet erbij en met een druk op de knop en een zwierige waai over het scherm laat ik aan mijn gesprekspartners zien dat ik met mijn tijd meega. Vervolgens klinken de eerste tonen van  “Angry Birds” door de vergaderzaal. Mijn hoofd wordt rood, maar de andere aanwezigen zenden me een glimlach van herkenning. Ook bij hen wordt de “tab” bij thuiskomt ingeleverd aan partner, huisgenoot of kinderen. Zo gaat dat met zelf-meegebrachte apparaten.

Het gebruik van mobiele apparatuur voor privégebruik (zoals bediening, controle en spelletjes) en werktoepassingen (zoals stukken lezen, schrijven, communiceren) en dus het mobiel werken heeft een enorme vlucht genomen. De leveranciers van apparatuur houden dit nauwelijks bij. Mobiel werken kón, ja dat wel, maar het aansluiten op de bedrijfsgegevens om ook daadwerkelijk met de benodigde gegevens aan de slag te gaan was onzeker, mogelijke gevaarlijk, gevoelig voor storingen en misschien wel heel onveilig.

Daarnaast moest een bedrijf vaak kiezen voor één merk tablet en telefoon met bijbehorende software om het te kunnen beheren. Gezocht werd naar vrijheid. De vrijheid om te kunnen werken op zelfmeegebrachte spullen. Beheer van alles wat naar binnen gedragen wordt.

Dat is de verschuiving die nu plaatsvindt. Het gaat niet meer zozeer om de spullen maar steeds meer om het werken en zo hoort het ook. In het beheren gaat de IT steeds meer schuiven naar ondersteunen. Of zoals een IT consultant het oneerbiedig zei in de voorbereidingen van het NGN-evenement Mobiel Werken 2013: van Sinterklaas naar Zwartepiet. Van heersen naar steunen.

De leveranciers van Operating Systems onderkennen dit ook en laten de eenkennigheid -gelukkig- steeds meer los. Eigen apparaten waar je graag mee werkt kun je nu makkelijker voor je werk gebruiken. Dit toestaan levert een prettige werksfeer op en tevreden medewerkers. Vandaar dat het nu de goede tijd is om IT-beheerders en ook de managers op de hoogte te stellen van de mogelijkheden, kansen en gevaren van het werken met mobiele apparatuur op een speciaal evenement dat op 31 oktober wordt gehouden in Bunnik.

En ach, die geluiden van privéspelletjes als je de tablet de eerste keer gebruikt die dag, ook daar zullen we aan wennen.

Jeroen Geerts is verenigingsspecialist en directeur van de vereniging van IT Specialisten, NGN

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in