Home Innovatie & Strategie De kracht van hoge beschikbaarheid van uw IT-infrastructuur

De kracht van hoge beschikbaarheid van uw IT-infrastructuur

256

Tegenwoordig is een IT-infrastructuur niet meer weg te denken uit een bedrijf. Steeds meer processen zijn afhankelijk geworden van IT. Doordat processen geautomatiseerd of gedigitaliseerd zijn, vormt de IT-infrastructuur het kloppend hart van de organisatie. Om de beschikbaarheid van IT-systemen te garanderen en te verhogen, worden componenten meervoudig uitgevoerd.

Kijkend naar een traditionele IT-infrastructuur, kunnen we onderscheid maken tussen een aantal lagen. Onder andere: opslag, connectiviteit, servers en applicaties. Binnen de verschillende lagen is een hoge beschikbaarheid zeer wenselijk. Indien een component uitvalt, (vaak een belangrijke schakel binnen een groter bedrijfsproces), dan neemt een andere component deze taken over. Dit alles zonder verlies van functionaliteit en beschikbaarheid.

Het meervoudig uitvoeren van componenten binnen een IT-infrastructuur zorgt niet alleen voor hoge beschikbaarheid, maar biedt ook de beheer-afdeling een groot aantal voordelen. Deze afdeling is dagelijks druk bezig met het oplossen van (ver)storingen, monitoren van processen, het up-to-date houden van systemen of het uitvoeren van projecten.

Een veel voorkomend en terugkerend onderdeel is het bijwerken van software met de laatste updates en patches. Deze werkzaamheden worden veelal buiten productietijd uitgevoerd, waardoor er een grote druk ontstaat op een beheer-afdeling, om de eindgebruikers te ontzien. Het zijn echter wel kostbare uren van de IT-medewerkers, en kunnen een behoorlijke druk uitoefenen op het IT-budget.

Door componenten meervoudig uit te voeren, verhoogt men niet alleen de beschikbaarheid van een IT-infrastructuur, maar wordt er ook flexibiliteit gecreëerd voor de beheer-afdeling. Onderhoud kan waar mogelijk plaatsvinden tijdens kantooruren. Door componenten in een IT-omgeving tijdelijk niet te betrekken bij een bedrijfsproces, bijvoorbeeld updates en patches door te voeren tijdens productietijd.

Het opsporen van een verstoring in een betreffend component is een ander voorbeeld. Een zeer gewenste toevoeging is een monitoringsysteem, waarmee componenten en de werking hiervan continu worden bekeken. Indien een component niet functioneert of een verstoring veroorzaakt, zal dit monitoringsysteem hier een melding van maken. Op dat moment is de kracht van hoge beschikbaarheid in een IT-omgeving duidelijk te zien, doordat processen blijven draaien en de beheerafdeling de mogelijkheid heeft om de verstoring te onderzoeken.

Door dus zeer bewust uw componenten meervoudig uit te voeren, neemt de kracht van een IT-omgeving enorm toe. Niet alleen op hoge beschikbaarheid, maar ook voor uw beheer-afdeling.

 

Mark Swinkels, Solution Specialist bij De Ictivity Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in