Home Innovatie & Strategie De lessen die we van de videogame industrie kunnen leren

De lessen die we van de videogame industrie kunnen leren

45

De videogame industrie is een van de snelst groeiende ter wereld. De verwachting is dat deze industrie dit jaar een omzet van ruim 200 miljard dollar zal behalen. Naast het gegeven dat het een van de snelst groeiende markten is, wordt er ook veel geëxperimenteerd met nieuwe technologieën. Voor deze nieuwe technologieën moet echter wel effectief gebruik worden gemaakt van ongestructureerde data. Hoe doet de videogame industrie dit en wat kunnen andere sectoren daarvan leren?

De snelle ontwikkeling van de videogame industrie

Toen de videogame industrie net begon, werden games geleverd in cartridges. Het was niet mogelijk om je voortgang op te slaan en er was ook geen verbinding met het internet. Daarnaast waren multiplayer games beperkt tot het aantal controllers die je kon aansluiten. Anno 2023 spelen mensen online, hebben de games een hoge resolutie beeldkwaliteit en zijn ze gemaakt met complexe scripts en algoritmes en worden miljoenen mensen over de hele wereld met elkaar verbonden in toernooien die live worden gestreamd. Miljoenen mensen streamen tegelijkertijd terabytes aan data en daarbij zijn de verwachtingen over de ervaring en de kwaliteit hoog.

Door al deze factoren is de videogame industrie dé sector waar veerkracht en efficiëntie op de proef worden gesteld. Zo vragen game developers het maximale van data storage en streaming mogelijkheden door bijvoorbeeld virtuele casino’s en complete fantasiewerelden te ontwikkelen. Er zijn echter ook uitdagingen zoals gebruikersauthenticatie, traffic spikes en cybersecurity voor transacties en gebruikersdata.

Hier zijn negen lessen die we kunnen leren van de videogame industrie, zelfs als je nog nooit een controller in je handen hebt gehad.

1. Het gebruik van AI voor het genereren van content en analytics

AI wordt in de videogame industrie efficiënt gebruikt voor het genereren van nieuwe content. Dit is goed te zien als je oudere games vergelijkt met de games van nu. In oudere games zie je bijvoorbeeld vaak dezelfde 3D-modellen van bomen die met de hand werden gemaakt door een ontwerper, nu wordt hier AI voor ingezet. Zo kan je niet alleen sneller een landschap genereren, maar is ook de kwaliteit beter doordat ontwikkelaars meer aandacht aan details kunnen geven. Daarnaast worden algoritmes ingezet om data te interpreteren terwijl gamers spelenderwijs nieuwe data genereren. Neurale netwerken leren van deze gameplay logs en -voorkeuren waardoor developers nieuwe, betere game-ervaringen kunnen ontwikkelen.

2. Realtime analytics kunnen de gebruikerservaring verbeteren en leidt tot meer omzet

Vandaag de dag verzamelen games miljoenen real-time ongestructureerde data zoals logs, interacties, events en in-game transacties. Het is essentieel voor gamebedrijven dat deze data goed worden beheerd. Met deze data kan software development worden versneld en gameplay worden verbeterd. Het bedrijf achter ‘Clash of Clans’ is het bewijs dat deze aanpak niet alleen tot een betere ervaring leidt, maar ook tot meer omzet.

3. Zet in op Q&A’s, testen en continue verbetering/ontwikkeling

Aangezien gebruikerservaring de sleutel is tot succes, is testen essentieel voor de videogame industrie. Door grondig te testen, worden bugs en andere fouten ontdekt die kunnen zorgen voor slechte reviews en daarmee voor een lagere omzet. Gameontwikkelaars kunnen deze bugs en fouten oplossen door constant te blijven ontwikkelen en verbeteringen door te voeren (CI/CD pipelines) en door gebruik te maken van microservices. Zo kunnen probleemloos updates naar gebruikers worden gepusht.

4. Blockchain en smart contracts zijn veelbelovend

Zoals Josh Chapman, managing partner bij Konvoy Ventures al zei “Gaming heeft blockchain niet nodig; maar blockchain heeft gaming wel nodig. Blockchain zal pas grootschalig toegepast worden wanneer het zijn waarde heeft bewezen voor het videogame ecosysteem.” Blockchain biedt een aantal potentiële voordelen voor de videogame industrie. Zo kan met blockchain fraude gedetecteerd worden en kan de integriteit van transacties worden gewaarborgd. Daarnaast zou deze technologie ideaal zijn voor kansspelen, om eerlijke resultaten te garanderen. Momenteel staan gameontwikkelaars nog voor uitdagingen, maar is er al wel vooruitgang geboekt.

5. Tokens en digitale valuta zijn mogelijk de toekomst van transacties

Tokens en non-fungible tokens (NFT’s) die gebouwd zijn met blockchaintechnologie hebben de potentie om een complete (in-game) economie te creëren. Daarnaast zijn deze digitale munteenheden gekoppeld aan ‘echt’ geld. Het is een veilige manier om in-game assets – zoals wapens, uitrusting, etc. – te verdienen, te winnen of te kopen. En ook al is dit uiteindelijk misschien slechts een gimmick, dan is het alsnog de moeite waarde om deze trend in de gaten te houden.

6. Microservices en containers maken innovatie mogelijk

Met een op microservices gebaseerde architectuur kunnen developers probleemloos software updates naar gebruikers pushen, zonder dat ze daar iets van merken. Dit houdt in dat miljoenen gamers niet iedere keer offline hoeven te gaan om updates te downloaden en te installeren. Het betekent ook dat er veel meer mogelijkheden zijn voor non-stop verbeteringen, samenwerking en innovatie.

7. Storage moet kunnen schalen zonder limiet

Om de online multiplayer-toernooien mogelijk te maken is zeer schaalbare data storage cruciaal. Bij een game zoals Fortnite genereren 10 miljoen spelers elke minuut 92 miljoen events. Doordat gamers geen enkele vertraging accepteren, is het een probleem als er bij de verwerking van al deze data vertraging optreedt. De videogame industrie is afhankelijk van de prestaties van datacenters in de cloud en de bijbehorende beheerinfrastructuur en is hiermee een perfect voorbeeld hoe gigantische hoeveelheden data effectief beheerd kunnen worden.

8. Alles gaat naar de cloud, van storage tot streaming

Steeds meer games worden volledig vanuit de cloud gestreamd. Hiermee worden games met een hoge resolutie beschikbaar op elk device, mits deze een snelle en betrouwbare internet verbinding heeft. Door deze ontwikkeling maken gameplatforms een eigen digitale transformatie door. Veel toonaangevende gamestudio’s vertrouwen op meerdere datacenters over de hele wereld om elke seconde honderden gigabytes aan data te leveren. Om succesvol te blijven, heeft de industrie 5G en nog betere data-oplossingen nodig die hybride cloudmodellen kunnen ondersteunen.

9. Bij de videogame industrie draait alles om de gebruiker

Alles draait bij gameplatforms om de gebruikers. Dit feit beïnvloedt alle scripts, tests, gebruikerservaringen, design elementen, infrastructuren en abonnementen. Op deze manier worden games en de gebruikerservaring ervan geoptimaliseerd. Om de beste klantervaringen te bieden, moeten bedrijven technologiepartners zoeken die ze daarin kunnen ondersteunen. Dit betekent dat dat ze moderne dataoplossingen moeten hebben die kunnen leveren wat het bedrijf nodig heeft. Met de juiste infrastructuur kunnen ze levensechte, datagestuurde ervaringen bieden die tot de verbeelding spreken – en zo hun aandeel in deze snel groeiende markt veroveren.

Conclusie

Om de beste gebruikerservaring te bieden, moeten bedrijven samenwerken met partners met goede technische kennis. Alleen met de juiste infrastructuur kunnen bedrijven de meeste waarde halen uit de beschikbare data, zoals de videogame industrie aantoont. Houd daarom ontwikkelingen en lessen uit de videogame industrie in de gaten en leer daarvan.

Marco Bal, Principal Systems Engineer, Pure Storage

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in