Home Innovatie & Strategie De moderne CIO is een generaal

De moderne CIO is een generaal

75

De Griekse filosoof Heraclitus zei het destijds al: ‘Verandering is de enige constante’. Dat geldt zeker voor de rol van de CIO. Enkele grote golven van verandering die zich de laatste jaren hebben voorgedaan en die de oude zekerheden hebben ondermijnd, zijn outsourcing, big data, de ontwikkeling naar de cloud en de mobiliteitstrend. Deze veranderingen hebben consequenties voor hoe organisaties tot een robuuste doch flexibele IT-infrastructuur komen. CIO’s die hierin niet mee willen en kunnen gaan, zullen ineffectief worden in die zin, dat ze geen waarde toevoegen en zelfs een remmend effect hebben op de organisatie. Ik heb daarover al eerder het een en ander gezegd in mijn blog ‘CIO, durf eens anders te kiezen’.

De laatste decennia beperkte de rol van de CIO zich vooral tot het tot stand brengen en onderhouden van een interne technische infrastructuur die de business zo goed mogelijk ondersteunde. Om dit te bewerkstelligen was de belangrijkste taak van de CIO het creëren van een goed functionerende IT-afdeling. Maar het succes van CIO’s wordt al lang niet meer afgemeten aan de omvang van de IT-afdeling en het aantal projecten dat zij doen. Het tegenovergestelde is eerder waar; hoe minder, hoe beter. In plaats van geld uit te geven aan het draaiend houden van informatietechnologie, wordt vandaag de dag van CIO’s verwacht dat zij nieuwe manieren bedenken om informatietechnologie te gelde te maken. Van reactief en controlerend over alle lopende projecten, wordt de CIO meer proactief en sturend en een voortrekker voor specifieke projecten. Dit vraagt hele andere vaardigheden. Hij zal (nog?) meer strategisch moeten denken en handelen.

Een goed CIO weet de juiste balans te vinden tussen ogenschijnlijk tegenstrijdige belangen. Want enerzijds moet hij de efficiëntie vergroten en kostenbesparingen doorvoeren en anderzijds wordt van hem verwacht dat hij nieuwe manieren bedenkt om met IT nieuwe business kansen en waarde te creëren. De innovatiekracht van IT. Onderzoeksbureau Forrester onderscheidt drie type CIO´s. De CIO als soldaat die simpelweg dat uitvoert wat hem opgedragen wordt, en dat op zo efficiënt mogelijke wijze. De kapitein-CIO die het als zijn belangrijkste taak beschouwt zo goed mogelijk in de behoefte van de business te voorzien en zo goed mogelijk leiding te geven aan de IT-afdeling. Terwijl de CIO als generaal de lijnen uitzet op IT-gebied en daarmee mede de richting van de organisatie bepaalt. De generaal ziet het als zijn belangrijkste taak om nieuwe ideeën en innovatie in de organisatie te brengen. Gechargeerd zou je kunnen zeggen dat de moderne CIO in de eerste plaats als generaal moet acteren, met inachtneming van de taken die bij zijn rol als kapitein horen. Forrester schat dat op dit moment slechts 10 procent van de CIO’s al als generaal aangemerkt kan worden, tegenover ongeveer 30 procent als kapitein en 60 procent als soldaat.

Maar de balans begint wel te veranderen; steeds meer CIO’s weten de transitie te maken van soldaat en kapitein naar generaal. Ontwikkelingen als outsourcing en cloud computing dragen hieraan bij, omdat een CIO zich daardoor steeds minder bezig hoeft te houden met de commodity-kant van IT. Bijna twee derde van de CIO’s heeft de ontwikkeling van applicaties al uitbesteed, terwijl het onderhoud en de ondersteuning in de helft van de gevallen wordt uitbesteed. En dan zijn daar de moderne PaaS-varianten die het ontwikkelen en beheren van business-applicaties versnellen en vereenvoudigen, waardoor een CIO zich meer kan focussen op de strategische kant van IT. Doordat de wijze waarop IT wordt gerealiseerd en beheerd verandert, kan de CIO ook veranderen en zich toeleggen op het verbeteren van bedrijfsprocessen en het toevoegen van onderscheidend vermogen.

Maar het uitbesteden en automatiseren van algemene IT-werkzaamheden is op zichzelf niet voldoende. De verandering moet in de eerste plaats bij de CIO zelf vandaan komen. Alleen CIO’s die zich realiseren dat ze zich minder defensief op moeten stellen, kunnen zichzelf opnieuw uitvinden en zich transformeren tot een moderne CIO. Een CIO die meer business-leider is dan IT-leider en die orkestreert in plaats van faciliteert.

Ing. Ruud Hochstenbach is Account / Partner Manager bij OutSystems Benelux

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in