
Een van de dingen die ik me vaak afvraag, is waarom organisaties achterhaalde en verouderde bedrijfssoftware blijven gebruiken. Wat mij betreft behoren deze organisaties tot de ‘doe-niets-categorie’. Een groep die zich het beste laat definiëren als organisaties die de implementatie van nieuwe bedrijfssoftware proberen te vermijden, omdat ze bang zijn voor de risico’s en organisatorische onrust.
Ze denken dat het gehele team betrokken moet zijn bij de implementatie. Daarbij wordt alle energie gestoken in het vasthouden aan het bekende, het implementeren van het onbekende en het opnieuw uitvinden van processen terwijl men bezig is met het leren van het nieuwe systeem. Ook zijn er veel organisaties die een hekel hebben aan hun bestaande processen, maar vanwege de angst voor het onbekende weigeren te veranderen. Veel bedrijven zijn bang dat een verandering van de huidige situatie een enorme verstoring veroorzaakt.
Ergens kan ik deze bedrijven ook wel weer begrijpen. Wanneer het ene na het andere project faalt, kost je dat vele miljoenen. Deze miljoenen putten het budget aanzienlijk uit. Dit kan weer flinke gevolgen hebben voor de omzet. Daarom wil een CIO of een projectmanager vaak niet verantwoordelijk zijn voor dit risico. De mogelijke gevolgen zijn niet alleen slecht voor de eigen reputatie, ze kunnen hem of haar ook hun baan kosten.
ERP failures
Door elk gefaald project onder een vergrootglas te leggen, speelt ook de media een rol in dit proces. Typ maar eens ‘ERP failures’ in bij Google. Deze negatieve verhalen (die vaak lang online blijven staan) hebben een behoorlijk nadelig effect op organisaties die nadenken over het implementeren van nieuwe bedrijfssoftware. Pijnlijke processen, oude technologie en het handmatig invoeren van rapporten klinken dan ineens zo gek nog niet. Het verbaast me dan ook niet dat de ‘doe-niets-categorie’ de grootste onbenutte markt is van dit moment.
Ik spreek veel met klanten, die regelmatig bevestigen dat technologische risico’s en organisatorische onrust twee belangrijke redenen zijn voor het maken van een beslissing. Het is daarom belangrijk dat eventuele risico’s vanaf het begin door een projectplan worden beperkt en dat de architectuur van het nieuwe systeem flexibel genoeg is om eenvoudig op nieuwe uitdagingen in te kunnen spelen.
Panorama Consulting Solutions heeft een interessant artikel geschreven over dit onderwerp. In dit artikel geven ze enkele tips over hoe je een beter resultaat kunt behalen met de implementatie van ERP.
Deze blogpost van Chai Lau is eerder verschenenop de internationale blog van UNIT4
leverancier van ERP zegt: koop meer ERP.
wat een inzicht!