Home Innovatie & Strategie OpenAI

OpenAI

73

Sinds 11 december kun je het volgende lezen op internet:

https://openai.com/blog/introducing-openai/

De Open Artificial Intelligence groep streeft doorontwikkeling van kunstmatige intelligentie na, zonder winstoogmerk en ten gunste van de gehele mensheid.

Zozo!

Maar wat betekent dat nou eigenlijk? AI is geen nieuwigheid. In 1980 programmeerde ik al een simulatie van een netwerk van verbonden hersencellen en het is al lang geleden dat mijn vrouw in Utrecht afstudeerde op kunstmatige intelligentie. Om er niets meer mee te doen vervolgens.

Intussen is de huidige generatie software en daarmee het hele internet nog zso dom en hardleers als wat. Als gewoon mens merk je nog helemaal niets van alle slimmigheid die er in jaren ontwikkeld had kunnen zijn. Google slaagt er ondanks miljarden winst niet in het zoeken slimmer te maken. Computers zijn dom, doen alleen wat mensen ze opdragen en irriteren steeds meer.

Ik ben er dan ook van overtuigd dat de markt voor echte AI enorm is. Om het Google voorbeeld verder door te voeren, een goede generieke AI is zonder meer in staat het basis algoritme van Google Search te bedenken en te verbeteren aan de hand van de resultaten. Wie weet waar we dan nu gestaan zouden hebben. Maar waarom gebeurde dit niet?

Aan de ene kant denk ik dat de specialisten hun nette salarissen liever niet overdragen aan goedkope computers die het werk beter, constanter en 24 uur per dag doen. Dat het brengen van kennis naar AI’s daarmee stagneert.

Aan de andere kant werkt het zo ook niet en vraag ik me af waarom het überhaupt zo langzaam gaat. Ook (of juist) zonder kennis van een specifiek onderwerp kun je een AI ontwikkelen. Het kan niet anders dan een kwestie van tijd zijn. Dit komt er echt.

En tja, gaat deze organisatie daar dan bij helpen? Lijkt me niet. Goede ideeën horen bij een tijdsgeest waarbij eenzelfde idee op verschillende plekken op de wereld min of meer tegelijkertijd ontstaan. Het kan opeens heel snel gaan.

Dat lijkt mij wel fijn!

Hans van Buuren, Enterprise Architect

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in