Home Internet Vijf redenen waarom de cloud de onvoorspelbaarheid van internet-verkeer vergroot

Vijf redenen waarom de cloud de onvoorspelbaarheid van internet-verkeer vergroot

72
internet

We lijken maar geen genoeg te krijgen van digitale informatie. De toenemende populariteit van clouddiensten gooit alleen maar meer olie op het vuur en het groeiende netwerkgebruik maakt het leven van operators er niet makkelijker op. Hier volgt een aantal feiten en cijfers over de impact van nieuwe clouddiensten en het gedrag van eindgebruikers.

Eindgebruikers en hun apparaten
Bijna 10 miljoen Nederlanders zijn in het bezit van een smartphone. En hoewel het gebruik van tablets stagneert, zijn nog eens 7,9 miljoen Nederlanders eigenaar van een tablet. Al deze apparaten hebben netwerkverbindingen nodig om content, video en games op te halen vanuit datacenters. En hoe krachtiger deze apparaten worden, des te meer bandbreedte ze consumeren. Onderzoek toont aan dat het internetverkeer afkomstig van tablets en mobiele telefoons jaarlijks groeit met respectievelijk 104 en 79 procent.

The Internet of Things
De komende drie jaar zal zo’n 10% van alle netwerken worden overspoeld met data. Nu steeds meer ‘dingen’ met The Internet of Things worden verbonden, van smartwatches tot koelkasten en zelfs vliegtuigen, beginnen netwerken in hun voegen te kraken. Zo is vrijwel elk onderdeel van een Boeing 747 met het internet verbonden. Deze vliegtuigcomponenten verzamelen allerhande statusinformatie en zenden die aan één stuk door. General Electric zegt dat elk stel straalmotoren op de nieuw Boeing 787 Dreamliner dagelijks maar liefst een halve terabyte aan data genereert.

Virale en HD-video’s
Wie had ooit verwacht dat een Koreaanse zanger twee miljard views op YouTube zou trekken met de clip ‘Gangnam Style’ en een Noorse popgroep meer dan een miljoen met ‘What Does the Fox Say?’ Wanneer video’s een viraal karakter krijgen, is er meestal sprake van een krachtige piek, waarna de populariteit weer snel afneemt. Omdat internetgebruikers het liefst video’s van HD-kwaliteit herposten, doorsturen en kopiëren, kunt u maar beter voorbereid zijn op het onverwachte. Virale video’s zijn echter niet het enige probleem: elke minuut wordt maar liefst 100 uur aan video naar YouTube geüpload. Vaak gaat het om video’s van HD-kwaliteit. Het zal niet lang duren voordat HD massaal wordt ingeruild voor de nieuwe 4K-standaard, die vier keer zoveel pixels biedt als het huidige HD-formaat van 1080 pixels. De exponentiële groei van het bandbreedteverbruik zal hierdoor in een stroomversnelling raken. Netflix raadt nu al een internetverbinding van 25 Mbps aan voor het gebruik van haar dienst.

Populaire nieuwe videocontent
Om even bij Netflix te blijven: dit bedrijf is met afstand de grootste aanjager van het internetverkeer. In de Verenigde Staten is het goed voor 34,2% van al het downstream internetverkeer tijdens primetime, en dit fenomeen waait nu ook over naar Europa. Het nieuwe businessmodel van Netflix is gericht op kijkers die gek zijn op marathonsessies. Het bedrijf brengt daarom complete seizoenen van televisieseries tegelijk uit. Dit zorgt voor ongekende pieken in het internetverkeer. 16% van alle abonnees van Netflix streamde vorig jaar minimaal één aflevering van House of Cards toen seizoen 2 van de serie werd uitgebracht. We houden ons hart vast voor 27 februari, de datum waarop het nieuwe seizoen van start gaat.

Grip op het netwerk-verkeer
De mobiele apparatuur die we gebruiken heeft een draagbaar karakter. Bovendien wisselen we regelmatig van apparaat. De patronen in het internetverkeer veranderen daardoor de hele dag. Providers hebben hun netwerken traditioneel uitgebouwd door meer en grotere routers toe te voegen aan hun infrastructuur om grip te krijgen op het netwerkverkeer. Vanwege het onvoorspelbare karakter van het internetverkeer richten ze hun netwerk vaak in met overcapaciteit, zodat ze plotselinge verkeerspieken kunnen opvangen. Netwerken worden hierdoor alleen maar complexer en vragen om steeds meer energie en ruimte. De fysieke ruimte zoals de stroomcapaciteit in datacenters en op hoofdkantoren raken hierdoor langzaam maar zeker uitgeput. Vaak is het pas mogelijk om nieuwe apparatuur toe te voegen nadat een ander systeem is verwijderd. Er is simpelweg geen ruimte om nieuwe hardware op te stellen, laat staan aan te sluiten.

Rob Wilts is senior director Regional Service Providers Europe & Africa bij Ciena

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here