Home Innovatie & Strategie Eten uit de printer!

Eten uit de printer!

79

Van ‘Eten wat de pot schaft’ naar ‘eten wat de printer schaft’. Supermarkten testen met door 3D-printers op maat gemaakte taarten en restaurants bieden afgedrukte desserts aan. Sommigen beweren zelfs dat over twee jaar in elk huishouden een 3D food printer zal staan. Eén ding is zeker: deze snel ontwikkelende markt heeft een groot potentieel.[i]

De revoluties die door technologische ontwikkelingen de laatste jaren worden geïnitieerd, zijn haast niet te meer te tellen. Zo is er IT die zichzelf beter maakt,[ii] gaan robots een steeds belangrijker rol spelen in het leven van mensen[iii] en zal technologie de biologische beperkingen van de mens gaan opheffen.[iv] Mens en technologie voeren innige en spectaculaire choreografieën uit in de ‘sensing society’.[v]

Een nieuwe technologierevolutie die zich aankondigt is die van 3D food printing. Wie een beetje filosofeert over de toekomstige mogelijkheden van dit fenomeen ziet veel kansen opdoemen. De hoeveelheid voedsel is niet meer afhankelijk van een geslaagde oogst maar komt ‘gewoon’ uit een printer. Een printer als mogelijke oplossing voor het wereldvoedselprobleem? Wie weet! De ratelende matrix printer uit de jaren 80 en 90 van de twintigste eeuw heeft zich ontwikkeld van tekstverwerker naar voedselproducent.

De 3D food printing conferentie [i] schetst een scala aan (nieuwe) mogelijkheden. Luis Fraguada geeft aan dat een beter begrip van de materiaaleigenschappen van voedsel tot geheel nieuwe soorten voedsel kan leiden. 3D food printing helpt hierbij ook nog eens met het minimaliseren van materiaalgebruik. In de gastronomie en catering zal 3D food printing interessante nieuwe voedingsstijlen creëren en sensorische (zintuiglijke) hoogtepunten mogelijk maken (Thomas Lötzbeyer). Dit kan via een innovatief systeem van ‘plug and play’ voedselcapsules waarmee gemakkelijk een grote verscheidenheid aan voedselproducten kan worden samengesteld. Senger, Jäger & Kück lichten toe dat met 3D food printing maaltijden helemaal op maat gemaakt kunnen worden, op basis van persoonlijke wensen en voorkeuren. ‘Data driven’ recepten staan aan de basis van deze ontwikkeling (Jeffrey Lipton). Dit biedt nieuwe toepassingsmogelijkheden bijvoorbeeld in de zorg waar mensen met kauw en slikproblemen een maaltijd krijgen aangeboden met een aangepaste voedselhardheid en voedingswaarde (Pieter Debrauwer).

Wie deze ontwikkelingen op een rij zet zal beamen dat dit tot een geheel nieuwe keten van voedselproductie en distributie zal leiden. Minder land en minder bestrijdingsmiddelen zijn nodig, minder afhankelijkheid van weer en klimaat waarbij storm en droogte regelmatig tot (grote) voedseltekorten leiden. Kleinere en lichtere voedselcapsules die gemakkelijk en in grote hoeveelheden worden getransporteerd. Produceren, verwerken, verpakken, distribueren en bereiden van voedsel krijgen een geheel nieuwe dimensie door de voedselprinter…

[i] http://3dfoodprintingconference.com/
[ii] http://www.blogit.be/it-die-zich-zelf-beter-maakt
[iii] http://www.blogit.be/people-will-always-be-second-class-robots
[iv] http://www.blogit.be/singulariteit-op-weg-naar-god-een-technocalyps
[v] http://profielen.hr.nl/2013/waargebeurd-futurisme/

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in