Home Ondernemen & Business De raad van bestuur overtuigen van IT-kostenoptimalisatie

De raad van bestuur overtuigen van IT-kostenoptimalisatie

Crayon Benelux -
63

Nu organisaties met een stevige economische tegenwind worstelen, is IT-kostenoptimalisatie voor vele cruciaal geworden. Digitale initiatieven blijven een belangrijke prioriteit. Efficiënte en doeltreffende investeringen op dat gebied zijn dus van het grootste belang. Doorgaans gaat ongeveer twee vijfde van het IT-budget in een organisatie naar softwareaankopen.

Toch is het vaak niet eenvoudig om de directie over te halen te investeren in initiatieven voor kostenoptimalisatie. Om de steun van beleidsmakers en bestuursleden te winnen is het cruciaal dat de voordelen van IT-kostenoptimalisatie zo gecommuniceerd worden dat ze aansluiten bij wat zij belangrijk vinden. In principe moeten alle inspanningen om kosten terug te dringen worden afgestemd met het bestuur, want er kunnen redenen zijn waarom de organisatie deze besparingen nog niet heeft doorgevoerd. Het belangrijkste is dat zij begrijpen dat kostenbesparing kan worden gerealiseerd met minimale impact op het bedrijf.

In de praktijk zien we dat initiatieven voor het optimaliseren van IT-kosten de uitgaven van IT tot wel 30% kunnen verlagen. Dit is met inbegrip van initiatieven als cloudmigratie, virtualisatie, procesautomatisering, strategische governance, FinOps en IT-vermogensbeheer. 

Waarom IT-kostenoptimalisatie belangrijk is voor het hogere management

Het meest dwingende argument voor IT-kostenoptimalisatie is misschien wel de toegevoegde waarde en sterke ROI die dit doorgaans oplevert. De besparing op kosten en andere voordelen compenseren de oorspronkelijke investering meestal binnen een jaar of twee. Dit betekent dat initiatieven voor optimalisatie van IT-kosten al heel snel zichzelf bekostigen, waardoor er geld overblijft voor andere aandachtspunten.

Door die kosten te verminderen, en dan praten we over bedragen variërend van tienduizenden tot enkele miljoenen dollars, kunnen organisaties resources aan andere gebieden toekennen die een impuls kunnen gebruiken, zoals productinnovatie en O&O. De aanzienlijke besparingen die we in eerste instantie zien door optimalisatie zijn niet de enige financiële voordelen. Er zijn ook besparingen die jaarlijks terugkeren, om maar niet te spreken over het vermijden van kosten.

Alles bij elkaar genomen kunnen dit soort initiatieven tot meer concurrentievoordeel, meer inkomsten en een hoger marktaandeel leiden. Bovendien komen ze de ESG-strategie van een bedrijf ten goede. Als een onderneming naar de cloud overstapt, kan ze haar algehele energieverbruik door IT en de daaraan gerelateerde uitstoot van koolstofdioxide terugdringen, wat gunstig is voor duurzaamheidstoezeggingen en milieuprestaties.

Efficiëntie, risicobeheer en innovatie

Verbeterde operationele efficiëntie is nog een voordeel van IT-kostenoptimalisatie. Initiatieven op dit gebied kunnen onderbrekingen beperken, systeemprestaties verbeteren en de productiviteit opschroeven. Door IT-middelen te optimaliseren waarborgen organisaties dat hun werknemers over de nodige tools beschikken om hun werk doeltreffend uit te voeren. Dit leidt weer tot meer klanttevredenheid en een groter klantbehoud.

Een ander voordeel van het optimaliseren van IT-kosten is een verbeterd risicobeheer. Door hun gegevensbeveiliging, governance, compliance en herstelvermogen na noodgevallen te verbeteren beschermen organisaties zichzelf beter tegen mogelijke dreigingen en audits van externe leveranciers. Op die manier kunnen ze gegevensinbreuken, boetes van toezichthouders en schade aan hun reputatie helpen voorkomen.

IT-kostenoptimalisatie kan ook middelen en fondsen vrijmaken voor innovatie. Organisaties krijgen, door hun kosten te verlagen, meer ruimte om in nieuwe technologieën, producten en services te investeren. Dit leidt vervolgens weer tot meer groei en inkomsten. Bovendien zijn initiatieven voor IT-kostenoptimalisatie doorgaans gebaseerd op best practices en bewezen methodes binnen de sector, die garanderen dat bedrijven een beproefde en doeltreffende benadering kiezen voor optimalisatie.

De juiste stakeholders aan boord krijgen is nog een belangrijke overweging. Bestuursleden zouden deel uit moeten maken van het team voor IT-kostenoptimalisatie. Senior leiders, zoals de CIO, CISO of equivalent, zouden de investering en ITAM-functie moeten ondersteunen, én die inspanningen af moeten stemmen op de strategie van het bestuur en de bredere ondernemingsdoelen. Bedrijven kunnen op die manier hun software beter beheren, risico’s voor compliance beperken en voorkomen dat er te veel wordt uitgegeven.

Tot slot is het nog belangrijk om op te merken dat de winstgevendheid, het concurrentievermogen en de operationele efficiëntie van een bedrijf de belangrijkste drijfveren zijn voor het vertrouwen van beleggers. Met een economische recessie op de loer hebben beleggers vooral interesse in bedrijven die hun middelen doeltreffend weten te beheren. Door te investeren in IT-kostenoptimalisatie kunnen bedrijven hun marktwaarde verhogen, wat weer tot meer vertrouwen van de belegger leidt.

Ter afsluiting kunnen we stellen dat de noodzaak voor het bedrijf moet worden aangetoond, willen we de steun van beleidsmakers en bestuursleden krijgen. Door de voordelen te belichten, zoals vermindering van kosten, en verbeteringen op het gebied van operationele efficiëntie, risicobeheer en innovatie, kunnen we het hoger management overtuigen van de waarde van deze initiatieven.

Bovendien maken overwegingen als een sterke ROI, de best practices binnen de sector en de marktwaarde IT-kostenoptimalisatie tot een slimme investering in het huidige economische klimaat. Als organisaties hun beleidsmakers en bestuursleden aan boord weten te krijgen, zijn ze beter gepositioneerd voor groei, winstgevendheid en succes.

Michiel van Egmond, Direct Sales Manager bij Crayon Benelux

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in