Home Innovatie & Strategie De serieuze kant van drones

De serieuze kant van drones

163

Bij het woord ‘drone’ denken veel mensen nog altijd aan een vliegend stuk high-tech speelgoed. Vaak met een digitale camera aan boord, waarmee leuke beelden vanuit uit de lucht gemaakt kunnen worden. Maar drones beginnen volwassen te worden. Dat uit zich enerzijds in spectaculaire staaltjes van controle, zoals tijdens CES werd gedemonstreerd toen Intel 100 drones helemaal automatisch in perfecte synchronisatie een licht- en luchtshow liet uitvoeren.

Maar drones worden ook steeds vaker met succes ingezet voor serieuze toepassingen. Hier een aantal concrete voorbeelden.

T&A Survey – met hoofdkantoor in Amsterdam – is het eerste bureau in Nederland dat specialistisch bodemonderzoek gaat uitvoeren met drones. Geoloog Marc Goossens is manager van Drone Services binnen T&A. Hij vertelt in het nog te verschijnen mei-nummer van het civieltechnisch vaktijdschrift Land+Water dat door de opkomst van drones het belang van bodemonderzoek vanuit de lucht in technisch en economisch opzicht groeit. Hij gaat in op de verschillende typen drones: fixed-wing, multirotor of helikopter, die elk zo hun eigen voordelen hebben.

Ook geeft hij aan, dat de onbemande vliegende toestellen al veel eerder hun nut hebben bewezen bij bodemonderzoek. Niet alleen heeft hij vluchten uitgevoerd voor Nederlandse organisaties zoals waterschappen en ingenieursbureaus. Ook in het buitenland is T&A al jaren actief. Bijvoorbeeld in Bosnië waar een verlaten kolenmijn gedurende de Balkanoorlog als stortplaats heeft gediend voor (radioactief) afval. De wanden waren instabiel geworden, zodat onderzoek op de grond risicovol was. Toch was studie nodig, omdat instorting het grondwater zou vervuilen en er giftige gassen zouden vrijkomen. De uitzonderlijk hoge resolutie van de verkregen gegevens via drones maakte het mogelijk om een grote hoeveelheid complexe gegevens te integreren, beter te begrijpen, en met grotere zekerheid te interpreteren.

Waterschappen in Nederland gaan drones inzetten om dijkinspecties uit te voeren. Dat gaat vele malen sneller en levert betere resultaten op dan de rondes die kantonniers doen. In de landbouw worden drones gebruikt om sneller zieke gewassen op te sporen.

Fabrieken in het Botlekgebied gebruiken drones om installaties te inspecteren. Koeriersdiensten willen pakketjes op deze manier door de lucht vervoeren. Kortom, de toepassingsmogelijkheden van deze toestellen lijken onbegrensd.

drones

Bloedtransport
Vooral in afgelegen gebieden zoals in Afrika bieden drones een uitkomst. Dr. Timothy Amukele, patholoog bij het Amerikaanse Johns Hopkins School of Medicine (Baltimore, Maryland) heeft proeven uitgevoerd met het vervoer van bloed en levende bacteriën via drones in het sub-Sahara gebied. Doel was na te gaan of het bloed en de bacteriën niet hebben te lijden van het luchttransport. Amukele heeft nog veel data te verwerken, maar zegt al wel dat de eerste resultaten hoopgevend zijn. Hij is in overleg met klinische laboratoria en overheden in dit deel van Afrika om de proefnemingen grootschaliger op te zetten. Inmiddels is hij er wel van overtuigd dat drones kunnen helpen levens te redden.

Verdere ontwikkeling en discussie zijn nodig
Intel is bijzonder geïnteresseerd in de verdere ontwikkeling van drones. De afgelopen tijd heeft Intel vier ondernemingen overgenomen die op dit terrein actief zijn: Airware (Californië), Precisionhawk (North Carolina), Yuneec (Hong Kong) en Ascending Technologies (Duitsland). Hiermee investeert Intel flink in de toekomst van drones.
Er zijn nog veel mogelijkheden om drones te verbeteren. Zo moeten de processors en sensors krachtiger en kleiner worden. Die miniaturisering is bijvoorbeeld nodig om de vluchtduur te verlengen en om meer data te kunnen verzamelen en opslaan. Ook is de integratie van allerlei technologie binnen drones nog te verbeteren, bijvoorbeeld op het gebied van autonomie. Intel-CEO Brian Krzanich heeft tijdens CES laten zien hoe drones geheel zelfstandig obstakels kunnen identificeren en vermijden, met behulp van Intel RealSense-technologie.

Er is echter ook een discussie nodig over de regels en voorwaarden voor de inzet van drones. Hoe zit het met de privacy van mensen die door drone-camera’s worden gefotografeerd of gefilmd? Hoe zit het met de aansprakelijkheid bij incidenten? Waar mogen drones wel en niet vliegen? Moet er niet een ‘drone-vliegbrevet’ komen? Dit zijn enkele vragen die beantwoord moeten worden voordat drones echt op grote schaal kunnen worden ingezet.

Anne Mieke Driessen is Sales Director Ecosystem & Scaling Team Northern Europe bij Intel Corporation.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in