Home Innovatie & Strategie De technologische voorspellingen van Isaac Asimov

De technologische voorspellingen van Isaac Asimov

228

We nemen de technologie die ons met de rest van wereld verbindt inmiddels voor lief. Maar de wereld zag er heel anders uit toen Isaac Asimov in 1964 een reeks van voorspellingen deed. De beroemde sciencefictionschrijver, die klassiekers zoals I, Robot op zijn naam heeft staan, beschreef hoe de wereld er over 50 jaar zou uitzien. En terugkijkend vanuit 2014 zien we dat Asimov op bepaalde punten griezelig dichtbij de waarheid zat. Op andere punten heeft de technologische vooruitgang zijn stoutste verwachtingen weten te overtreffen.

Asimov voorspelde dat “de apparaten in 2014 vanzelfsprekend geen stroomsnoeren meer zullen hebben omdat ze gevoed zullen worden door batterijen die bijzonder lang meegaan”. Daarmee had hij het zonder meer bij het juiste eind, want we beschikken inmiddels over een bonte verzameling van draadloze apparaten, zoals smartphones, laptops en tablets. Dit heeft tot de opkomst van mobiele en telewerkers geleid. Asimov zei echter weinig over de netwerken die deze connectiviteit mogelijk maken.

Asimov schrijft in detail over “apparaten” die we nu zullen herkennen als smartphones en tablets: “De communicatie zal een audiovisueel karakter aannemen, en je zult de persoon met wie je belt zowel kunnen horen als zien. Het scherm zal niet alleen worden gebruikt om de persoon te zien met wie je belt, maar ook voor het raadplegen van documenten en foto’s en het lezen van passages uit boeken”. We zien dat hij hier niet alleen videogesprekken voorspelt, maar ook de multifunctionele aard van onze gadgets. Wat hij echter niet voorzag, is dat we in 2014 verder zullen gaan waar smartphones en tablets ophouden. Zelfs het concept van een scherm wordt op zijn kop gezet door de opkomst van draagbare technologie oftewel wearables. Er zijn smartwatches, smart glasses en zelfs slimme pruiken in de maak die de manier waarop we technologie inzetten nog meer zullen veranderen. Ik voorspel (en velen met mij) dat het niet lang zal duren voordat deze sciencefictionachtige gadgets deel uitmaken van ons dagelijkse leven.

Een andere voorspelling van Asimov gaat over het gebruik van technologie in het onderwijs. In dit verband verwijst hij naar de Wereldtentoonstelling: “de stand van General Electric staat vandaag voor een deel in het teken van de school van de toekomst, waarin een televisie met een gesloten circuit en geprogrammeerde tapes die het onderwijsproces ondersteunen een praktische realiteit zijn geworden”. Velen onder ons zullen het gebruik van videotapes als lesmateriaal hopeloos verouderd vinden. De technologie die momenteel het leerproces van onze kinderen ondersteunt, is de voorspellingen van Asimov ruimschoots voorbijgestreefd. Door draadloze technologie kunnen zelfs leerlingen op de kleuterschool tablets in het klaslokaal gebruiken. Veel van hen zullen hun apparaat mee naar school nemen en daar een verbinding met het netwerk maken. Het zal niet lang duren voordat docenten van hun scholieren verlangen om hun tablet standaard voor de dag te halen. Dat zal net zo gewoon zijn als dat het binnenrijden van een televisie op een trolley een paar jaar geleden was.

Ten slotte verklaarde Asimov het volgende: “Niet de hele wereldbevolking zal volop kunnen profiteren van de gadgets van de toekomst”. Het is inderdaad waar dat de wereld waarin internet op brede schaal beschikbaar is en de meeste mensen gadgets op zak hebben, zich tot de rijke landen beperkt. Voor veel ontwikkelingslanden is de technologie die wij voor lief nemen even ver verwijderd als voor Asimov 50 jaar geleden. Daar zal echter verandering in komen nu technologie steeds goedkoper wordt.

Het is verbazingwekkend om te zien hoeveel aspecten van onze moderne wereld Asimov correct wist te voorspellen. En het is al even verbluffend om te zien hoezeer draadloze technologie ons dagelijks leven in slechts 50 jaar tijd heeft veranderd. Desondanks zijn niet alle voorspellingen van Asimov uitgekomen. We hebben bijvoorbeeld nog steeds niet al onze ramen door “lichtgevende schermen” vervangen, en we eten al evenmin algenrepen met de smaak van “kalkoen en steak”. Dit soort zaken blijven gelukkig sciencefiction.

Onze wereld raakt steeds meer verbonden. We kunnen nu zelfs met smart watches en slimme pruiken een netwerkverbinding te maken. Voor ICT-managers zal het steeds moeilijker worden om dergelijke complexe netwerken te beheren en onderhouden. Zij moeten zichzelf wapenen met de kennis en technologie die nodig is voor het beheer en de bewaking van een golf van nieuwe apparaten.

Mike Silva, Ipswitch

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in