Home Innovatie & Strategie De tijd voor ebooks is gekomen

De tijd voor ebooks is gekomen

78
dainamics

Ok, ik beken: op sommige gebieden ben ik enorm ouderwets. LP’s klinken – op een goede versterker – beter dan CD’s, brieven schrijf je met een vulpen en CD’s koop je in de winkel. Voor degenen die het gemist hebben: ja, dat kan nog steeds, je bent niet helemaal afhankelijk van torrent sites en nieuwsgroepen voor je muziekcollectie. Natuurlijk zijn mp3’s handig. Ik heb een deel van mijn collectie altijd bij me op diverse apparaten.

Voor mijn boekenverzameling zou ik dat ook wel willen. Ik lees vrij veel. Zowel zakelijk (momenteel zijn onderwerpen als data management, architectuur en business design erg populair) als privé (herlezen van de Discworld series van Pratchett). Het zou toch fantastisch zijn als je op elk willekeurig moment even het boek tevoorschijn kan toveren op je favoriete tablet zodat je een mooi diagram aan een collega of klant kan laten zien?
Of wat dacht je van het opzoeken van statistieken, feiten, of domweg jezelf vermaken als de trein / het vliegtuig weer eens vertraging heeft?

Helaas blijkt dat nog toekomstmuziek. Er komen domweg niet genoeg ebooks uit. Nee, ik ga niet zeuren over prijsverhoudingen tussen papier en digitaal. Ook lijkt het er op dat bijvoorbeeld Amazon meer exemplaren van ebooks verkoopt dan van papieren boeken, maar de diversiteit is niet goed.
Ga maar eens kijken: hoeveel van de boeken die je graag zou willen hebben uit het zakelijke segment kan je terug vinden? Ik kwam maar tot ongeveer 50%. De rest is er domweg niet.

Ik vermoed dat uitgevers een serieus probleem hebben met hun businessmodel. Het is verouderd. En dus moeten we wat anders bedenken. Domweg schermen met DRM en andere beveiligingsmethoden levert ook een hoop gedoe op. Dat hebben we wel geleerd van muziekbestanden.

Maar hoe moet het dan verder? Ik heb me voorgenomen om – met uitzondering van kunstboeken – alleen nog ebooks aan te schaffen. Ik stel een “ebook manifesto” voor dat ervoor pleit dat boeken verplicht ook als ebook uitgebracht worden. De tijd van de ebooks is gekomen.

Bas van Gilsblog.bizzdesign.com

 

1 REACTIE

  1. Ik heb al jaren geen boek meer aangeraakt. En via de “normale” kanalen zijn E-boeken schaars lastig en duur.

    Ik stem voor Spotify voor boeken 🙂

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here