Home Cloud De valkuil van de cloud

De valkuil van de cloud

74

Ik heb er begrip voor als jullie een beetje cloud moe geworden zijn. Als jullie denken: “gaap”, “het zal wel loslopen met die cloud van je”, “ik weet alles van de cloud, waar gaat het nog over?”, “wij hebben het prima voor elkaar, wat moet ik ermee?” en “ik las op BlogIT dat cloud in het lijstje onderwerpen staat die uit zijn in 2013”.
Een beetje waar is het allemaal wel. Maar aan de andere kant: we zijn er allemaal min of meer mee bezig en het komt er echt. Weg met de dure eigen datacenters!

Daarom wil ik het idee van een valkuil in de cloud met jullie delen. Kijk even naar de volgende afbeelding. En omdat jullie allemaal al lang weten wat de cloud is ga ik niet alles toelichten. Dat zou jullie terecht irriteren.

Valkuil van de cloud

Bij het kiezen van de verschillende cloud toepassingen en vooral de timing van de implementatie (geen big-bang hier, dus geruime tijd een hybride situatie) lijkt het er sterk op dat je dit als elkaar opvolgende stappen kunt zien. Dat je als het ware een berg beklimt op weg naar het walhalla. Eerst geruisloos IaaS invoeren door virtuele resources te verplaatsen. Dan iets minder geruisloos naar PaaS door hele platforms te verplaatsen, wederom met behoud van wat je had. En dan de laatste stap, volledige ontzorging en een groot succes.

Jammer! Ga niet door start, ontvang geen 20.000 Euro (200 Gulden) en luister niet naar Gangnam Style! Zo werkt het natuurlijk niet. Want die SaaS oplossing is niet je eigen oplossing door een ander gehost. Die SaaS oplossing biedt je de functionaliteit die je nodig hebt, geoptimaliseerd voor beheer en kostenreductie. Want dat wil je! Wat je krijgt is daarmee per definitie anders dan wat je had. Dus die overgang werkt anders en je hebt de eerste stappen voor niets gezet.

Loop niet in deze valkuil! Boycot IaaS en PaaS en ontzorg echt! Poe, dat zal nog wel enkele gevechten opleveren. En ik zit ook al ruim over mijn driehonderd toegestane woorden heen.

Hans van Buuren, Enterprise Architect

5 REACTIES

  1. Prima stuk dat cloud afnemers zich ter harte kunnen en moeten nemen. de andere vraag is of cloud providers”echte cloud” – volgens de SaaS principes- wel kunnen aanbieden. als je doorvraagt is het cloud- aanbod vaak niet meer dan veredelde hosting waarbij als t echt nodig is effe snel een servertje bijgeschakeld kan worden.

  2. Hoi Hans,

    Op zich een goed punt. Voor veel organisaties is de keuze inderdaad veel logischer. Toch zijn er voor heel veel organisaties vaak goede redenen om IaaS & PaaS in te zetten, om een flexibelere en meer kosten-efficiënte infrastructuur op te bouwen, waarmee je sneller nieuwe oplossingen kan realiseren zonder grote, soms risicovolle investeringen. SaaS biedt dan lang niet altijd de totaaloplossing die je nodig hebt. Ik ben helemaal voor standaardiseren, maar soms is maatwerk nodig, bieden de beschikbare SaaS-oplossingen niet wat je nodig hebt, of gaat het bijvoorbeeld om applicaties die cruciaal zijn voor je onderscheidend vermogen als organisatie en loont het dus om juist niet voor de standaard te kiezen. Als je op dat moment over een flexibele infrastructuur beschikt, is dat toch erg prettig.

    Natuurlijk – daar ben ik het helemaal met je eens en dat is een belangrijke boodschap – moet je niet vanuit de techniek beginnen te redeneren, waar het vraagstuk functionaliteit is. Maar soms zal IaaS of PaaS dan toch (een deel) van het antwoord zijn.

    Groet,
    Peter Vermeulen

  3. Helemaal mee eens Peter! Deze twee vormen kunnen nut hebben maar dat is niet de facto zo. Voor de meeste processen zelfs niet.

  4. Ik ben het niet erg met dit artikel eens. Ten eerste is het geen pad van Iaas via Paas naar Saas. Het zijn gewoon verschillende dingen met andere eigenschappen.

    Zijn zijn ook niet bovenop elkaar gebouwd. Een SaaS rust zeker niet altijd op een IaaS.

    Daarnaast zit er een groot grijs gebied tussen Paas en SaaS. Saas in zichzelf is een silo, een verticale oplossing die vaak 1 deel goed doet, bijvoorbeeld Financiele Boekhouding, CRM, Samenwerken of iets dergelijks. Aangezien een SaaS nooit al je bedrijfsprocessen afdekt zul je dus in de regel meer SaaS-sen (sorry voor deze bullshit bingo) nodig hebben. Hoe communiceren ofwel integreren die met elkaar. Juist, met webservices ofwel het PaaS gebied. SaaS en Paas zijn dus in een “holistische” aanpak beiden nodig.

    Storage (wat ieder bedrijf nodig heeft) valt overigens onder IaaS volgens veel definities.

    Met andere woorden, je moet vooral niet al te veel denken in lever modellen.

    De truuk van de cloud is dat je de (operationele) kosten in lijn wilt brengen met de opbrengsten. Als dat gelukt is maakt het niet uit wat je kosten zijn, meer kosten betekent dan ook meer business.

  5. Hoi Henri,

    Dank voor je bijdrage!

    Voor mij ook een kans buiten de driehonderd woorden die ik mag nog wat aan te scherpen. Ik denk namelijk dat je het artikel niet goed begrepen hebt.

    Je schrijft dat er geen pad van IaaS via Paas naar Saas. Daar gaat het stuk nou juist over en ik ben het hier stellig mee oneens. Ik zal ook uitleggen waarom. Er is een naadloos pad van je eigen datacenter naar IaaS en van IaaS naar PaaS. Er is geheel geen pad van PaaS naar SaaS.

    Wie zijn servers en storage virtaliseert kan deze met een druk op de knop gedeeltelijk naar de cloud verhuizen. Amazone, Azure, velen leveren dit al. Dit is het groeien van datacenter naar IaaS. Neem daarnaast platform diensten als een RDBMS of e-mail af van dezelfde leverancier en je rolt vanzelf de PaaS wereld in. Dit zijn dus wel degelijk geleverde diensten.

    Maar het als vanzelf inslaan van dit pad is niet ok. Natuurlijk levert het geld op. En veel ook. Echter, uitgezonderd niet standaard diensten zoals in de reactie van Peter benoemd, levert het niet genoeg op. Immers, je krijgt nog steeds wat je al had maar dan op een andere plek. Met een echte SaaS (dus minimaal met pay-per-use) oplossing word je echt ontzorgd en bespaar je significant meer geld. Je bent dan niet meer 20% goedkoper maar 80% goedkoper, om maar eens wat oude bekenden uit de ICT uitspraken tevoorschijn te toveren.

    De betekenis van het plaatje blijft daarmee gelden: het lijkt alsof er een groeipad is en dat is ook zo, alleen de laatste stap bestaat niet. En daar moet je je strategie op afstemmen. Immers, alle investeringen die je doet in IaaS en PaaS zijn weggegooid geld als SaaS de volgende stap is. En dat moet meestal de volgende stap zijn, ook uit economisch perspectief.

    Consider yourself warned!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in