Home Arbeidsmarkt & Onderwijs De verheerlijking van de drop-out

De verheerlijking van de drop-out

65

De laatste tijd is het bon ton om mensen die hun school niet afmaken, te verheerlijken. Recent haalde de jonge Belgische ondernemer Davy Kestens (23) ruim een miljoen dollar op bij Amerikaanse investeerders voor zijn bedrijfje Twitspark. “Belgische drop-out scoort in Silicon Valley,” kopte de kwaliteitskrant De Standaard. In het artikel wordt uitgebreid ingegaan op het wedervaren van de jongen op de schoolbanken. Tot twee keer toe bleef hij zitten en zijn hogeschool maakte hij niet af. “Zijn hogere studies in Kortrijk nadien waren vooral een excuus om meer tijd te hebben voor zijn ondernemingsdrang. Het mag dan ook niet verbazen dat hij daar al snel de brui aan gaf. Net zoals Bill Gates, Steve Jobs en Mark Zuckerberg destijds deden. Want enkel drop-outs maken het in Silicon Valley,” besluit het artikel.

De laatste tijd merk ik wel vaker dat Steve Jobs en Bill Gates erbij gesleurd worden om aan te geven dat het perfect OK is om je school niet af te maken en ondernemer te worden. Jobs en Gates hebben het inderdaad ver geschopt zonder een diploma te halen. En dat deden ook mensen buiten de IT-sector. Richard Branson was zestien toen hij de school vaarwel zei, en Henry Ford was eveneens zestien toen hij zijn studies stopzette. Indrukwekkende namen, inderdaad. Zij hadden een idee, een visie, en voldoende ‘guts’ om er mee door te gaan.

Er loopt aardig wat verkeerd met ons onderwijs, dat moeten we toegeven. Nogal wat mensen passen helemaal niet in het schoolse systeem en worden er ongelukkig. Er is ook nog steeds een ‘disconnect’ tussen wat je op school leert en wat je later in het bedrijfsleven kan gebruiken. Jonge werknemers krijgen vaak op hun eerste werkdag te horen ‘vergeet nu vooral alles wat je op school geleerd hebt’. Anderzijds: is het onderwijs er alleen om het bedrijven makkelijk te maken en er maar voor te zorgen dat ze zelf niet meer ‘on the job’ moeten opleiden? Onderwijs is er om jongeren een breed beeld van de wereld te geven, hen de tijd te gunnen een beetje volwassen en wijs te worden.

Met de verheerlijking van de drop-outs lijkt het wel dat je school niet afmaken, een garantie op succes is. Enkel drop-outs maken het in Silicon Valley, weet je wel. Dat is allerminst waar. Jongens als Jobs, Gates en Zuckerberg hadden die tijd op school niet nodig om volwassen en wijs te worden. Het is hen gegund. Maar dit geldt niet voor iedereen. Voor iedere drop-out die rijk en beroemd wordt, liggen er waarschijnlijk duizend andere drop-outs in de goot. Natuurlijk hoop je als drop-out dat je het haalt, maar dat is verre van zeker. School vroegtijdig verlaten is geen garantie op succes. Maar dat zal je pas later ondervinden. Om het met de woorden van Steve Jobs te zeggen: “You can only connect the dots looking backwards.”

José Delameilleure, directeur van het IT Marketing & Communications departement van Across Technology

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in