Home Innovatie & Strategie De weg naar AI-succes: 3 essentiële stappen

De weg naar AI-succes: 3 essentiële stappen

Qlik -
10

Te midden van de AI-revolutie, waar innovatie geen grenzen lijkt te kennen, is het begrijpelijk dat het bijhouden van alle opkomende AI-trends een haast onmogelijke taak blijkt. In deze tijd van constante verandering is het echter essentieel om bij te blijven. Het inspelen op deze dynamische trends vergt niet alleen moed, maar ook een slimme strategie. Nick Magnuson, Head of AI bij Qlik vat de belangrijkste trends samen en legt uit hoe organisaties in de praktijk in kunnen spelen op de huidige AI-trends.

1.  Focus op specifieke uitdagingen
De opkomst van AI biedt organisaties de mogelijkheid om zich te richten op specifieke uitdagingen zonder diepgaande kennis van datawetenschap, denk bijvoorbeeld eens aan de automatisering van de klantenservice. Dit maakt het gemakkelijker dan ooit om data patronen en trends te analyseren. Met AI kunnen organisaties hun inspanningen nauwkeuriger afstemmen op de gebieden waar ze de grootste impact willen maken.

Zo heeft AI het potentieel om aanzienlijke waarde toe te voegen in de gezondheidszorg door het verbeteren van nauwkeurige diagnoses en het verlagen van zorgkosten. Succesvol gebruik van AI in deze sector vereist echter een zorgvuldige afstemming op specifieke toepassingen vanaf het begin.

2.  Besluitvormers overtuigen met quick wins
Ondanks de veelbelovende AI-toepassingen hangt het succes af van gestructureerde data. Op een betrouwbare basis kunnen geavanceerde AI-technieken getest worden, zonder dat organisaties een hoog risico lopen op een verkeerde uitkomst. Een voorbeeld hiervan is het inzetten van AI bij medische diagnoses zonder voldoende gestructureerde en betrouwbare data. Het gebruik van AI is geen garantie voor zichtbare impact, want verbeterde analyses leiden ook niet automatisch tot succes. Dit geldt vooral wanneer de AI-voordelen niet goed gecommuniceerd worden naar besluitvormers. In de praktijk blijven innovatieve analysemodellen vaak ongebruikt omdat de eindgebruiker de toegevoegde waarde niet inziet.

3.  Integratie en beheer van data zijn essentieel voor succes
Voor een effectieve implementatie van AI is nauwkeurig data-integratie en -beheer cruciaal. AI-toepassingen vereisen flexibel gegevensbeheer, omdat nieuwe data snel veranderingen in modellen kunnen veroorzaken. Een stevige basis is daarom essentieel voor het naadloos integreren en benutten van AI. De kwaliteit en veiligheid van data zijn daarbij vitaal.

Data governance is essentieel voor het effectieve beheer, de bescherming, en het gebruik van data binnen een organisatie. Zonder een goed doordacht en gestructureerd data governance-framework kunnen verschillende problemen optreden die de functionaliteit van een organisatie ernstig kunnen belemmeren. Organisaties moeten zich bewust zijn van de potentiële risico’s en de noodzaak van adequaat databeheer om AI succesvol in te zetten. Duidelijk gedefinieerde doelstellingen en een zorgvuldige bescherming en anonimisering van data leggen de basis voor het effectief inzetten van AI.

Succesvolle AI-integratie
De potentie die AI biedt, maakt het tot een waardevolle bondgenoot. Toch is de implementatie ervan geen eenvoudige taak. In tegenstelling tot gewone software, kan AI niet zomaar worden toegevoegd; het moet zorgvuldig worden geïntegreerd in bestaande processen. Het testen van AI en het voldoen aan gestelde eisen zijn cruciaal om een solide databasis te leggen en een goede balans te vinden tussen risico en innovatie. Organisaties moeten klein beginnen, iteratief testen en continu leren, terwijl ze zich ook inzetten voor ethisch en verantwoord gebruik van AI. Dit is de enige manier om de volledige potentie van AI te benutten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in