Home Cloud De zin en onzin van cloud computing

De zin en onzin van cloud computing

58

Cloud voor het mkb tot 200 werkplekken definieer ik voor het gemak als het fenomeen waarbij je serverhok aan het andere eind van het internet staat en niet in je kantoor.

Fabrikanten van hardware, software en diensten buitelen over elkaar om ons te overtuigen vandaag nog over te gaan op cloud computing. Maar praat eens echt met ondernemers, mensen die simpelweg behoefte hebben aan IT die functioneert. Die vertellen een iets ander verhaal. Bij hen gaat het om betrouwbare en betaalbare IT-zaken die je helpen je bedrijfsdoelen te halen. Dat is de kern. Betrouwbaarheid – daar gaat het allemaal om.

Het simpele feit dat je je infrastructuur verplaatst naar een locatie buiten je bedrijfspand genaamd ‘cloud’, zorgt voor extra schakels en bottlenecks – minder betrouwbaar dus. Bijvoorbeeld door de kwaliteit van je internetverbinding en van de clouddiensten die je aanschaft. Wat gebeurt er als je verbinding wegvalt of dat het datacentre een technisch probleem krijgt? Allemaal zaken waar je met een puur lokaal netwerk en lokaal datacentre geen zorgen over hebt. Hoe weet je of jouw data veilig is opgeslagen, niet in handen komt van derden en in geval van calamiteiten bewaard blijft? Hackers gaan nu al los op de bekende clouddiensten voor consumenten, zoals Dropbox.

Zo’n goedkope cloud- of backup-dienst is niet zo veilig als een enterprise infrastructuur. Maar als mkb-er heb je wel de veiligheidsbehoeften van een groot bedrijf, alleen niet het budget. Een hybride oplossing is dan vaak beter; lokale-netwerk-opslag gecombineerd met replicatie van je data naar een data centre of naar een andere locatie van je bedrijf. Vergis je niet – als je 10TB aan data vanuit een datacentre terug wil zetten naar je bedrijf na een calamiteit, dan ga doe je daar met een 5 Mbit adsl-lijn een half jaar over. Zo’n backup-dienst levert alleen maar hoofdpijn op. Beter kun je lokaal continu back-ups maken en daarvan alleen de veranderingen apart uploaden. Dat kan met twee
storagedozen en zonder betaalde services. En als we dat dan een private cloud noemen, is het ineens hip!

Behalve je internetverbinding en je netwerk, moeten ook de gebruikte pc’s en laptops voldoende bandbreedte krijgen om snel te kunnen werken met clouddiensten. Zowel bedraad als draadloos werken, thuis en op de zaak. Gigabit-performance voor elke desktop is dan nodig, maar niet meer een loodzwaar centraal geswitched netwerkcentrum van tienduizenden euro’s.

Wat kost dat?
Wanneer ga ik over naar welke cloudservice? De vraag moet eigenlijk eerst zijn: Schiet je er überhaupt iets mee op? Voice, email, crm- en database-clouddiensten zijn standaard en betaalbaar geworden, maar wat te doen met specifieke applicaties die zo bedrijfskritisch zijn dat elke hickup de tent meteen lam legt? Heeft dat financieel wel zin? Wat is betaalbaar? Als je bedrijf meerdere vestigingen heeft, dan heb je al langer te maken met de vraag wat centraal en wat decentraal te regelen. Hier kan slim cloudmanagement veel geld besparen. In aanschaf, in beheerskosten, in reistijd, in gebruik. Als je op afstand al je apparaten in het lokale netwerk kan bedienen, met één scherm, dan ben je af van de zogenaamde ‘consolitis’, de overkill aan schermen en logins die IT-managers denken nodig te hebben om de zaak draaiende te houden.

Eenvoud
Het klinkt verleidelijk om al je IT uit te besteden als dienst en daarmee af te zijn van al die overhead en aanschafkosten. Maar denk eraan dat je de controle verliest en scenario’s overweegt, waarbij het allemaal niet meezit. De bedrieglijke eenvoud wordt dan ineens een oncontroleerbaar monster.

Door Richard Jonker, VP Emerging Markets Netgear

 

4 REACTIES

 1. Relatief verhaal. Er is een aantal leveranciers die hier op een uitstekende wijze een oplossing voor hebben. Riverbed is hier een voorbeeld van. Een innovatieve speler die uitstekende oplossingen biedt t.a.v. deze geschetste problematiek; security, datareplicatie maar ook lan-wan acceleratie.

 2. Beste Richard,

  Als je met een dergelijke definitie begint die meer op “housing” slaat dan op cloud, weten we wel weer hoe laat het is. We hebben hier te maken met iemand die de cloud als een bedreiging voor zijn eigen business ziet, maar er desalniettemin niet meer omheen kan. De onderbouwing van de cynische houding is dan ook niet overtuigend.

  Voor een MKB-bedrijf kan je namelijk rustig stellen dat gemiddeld genomen (!) een cloud provider een omgeving biedt die veiliger en meer beschikbaar is dan die van de gemiddelde MKB’er, ondanks de toename van de hoeveelheid schakels. In plaats van de cloud te mijden, is het (idd.) bijzonder belangrijk om na te denken over zaken als databeveiliging, performance en hoe je een toenemende hoeveelheid van verschillende cloud diensten integreert en orkestreert, maar het is een zinvoller beginpunt om te onderzoeken wat cloud-oplossingen te bieden hebben, hoe je daar IT en zakelijke processen mee kan optimaliseren en hoe je dat vervolgens op een verstandige manier kan realiseren (of niet).

  Denk daarbij bijvoorbeeld aan je back-up verhaal. Als je 10TB in de cloud hebt staan, staat hij daar eigenlijk best veilig. Als je vanuit de cloud werkt, wil je die terabytes helemaal niet terugzetten na een calamiteit, maar werk je gewoon door omdat de data er gewoon nog is. Het is maar een voorbeeld.

  Diezelfde ondernemers, ik spreek ze ook, willen inderdaad IT die functioneert, maar gaan ook steeds meer op zoek naar de waarde die IT kan creëren, meestal in de vorm van productiviteit en/of efficiency van bedrijfsprocessen. Steeds vaker vinden ze dat in de cloud.

  Groet,

  Peter Vermeulen

 3. Hoewel ik me in een aantal punten kan vinden die er geschreven worden en aan reacties gegeven wil ik eigenlijk alleen nog toevoegen dat de Cloud er voor iedereen is, maar niet voor alles.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in