Home Ondernemen & Business Drones: een nieuwe kopzorg voor de ICT-afdeling?

Drones: een nieuwe kopzorg voor de ICT-afdeling?

45

Drones werden vroeger alleen gebruikt door het leger en veiligheidstroepen, maar worden steeds populairder in andere sectoren. In Nederland hebben ze hun voordelen al bewezen in de landbouw en worden ze steeds vaker gebruikt binnen een brede reeks van branches, zoals de productie-industrie. De groeiende belangstelling voor drones blijkt onder meer uit de opleidingen tot drone-bestuurder die ook in Nederland worden aangeboden.

Ondanks alle beperkingen en juridische vraagtekens rond drones, is de verwachting dat er de komende jaren steeds meer van deze apparaten zullen opduiken binnen bedrijfsomgevingen en in de handen van ZZP’ers. Een brede reeks van sectoren zou daarop kunnen volgen vanwege de legio toepassingsmogelijkheden voor drones:
–       Videobewaking en analyse van industriële faciliteiten, bouwlocaties en infrastructuren
–       Verbeterde mogelijkheden voor het in kaart brengen van allerhande zaken
–       Bewaking van landbouwgrond om tekenen van ziektes te detecteren voordat gewassen erdoor worden vernietigd
–       Fotografie en video-opnamen van evenementen

Denk goed na over het beheer van drones

Voor de aanschaf en de inzet van drones is het zaak om goed na te denken over het beheer ervan. Er zijn twee opties:
Optie 1: Kiezen voor een integraal pakket van de fabrikant, inclusief de drone, accessoires, eventueel een getrainde bediener en dataverwerking. Als u voor deze mogelijkheid kiest, moet u nagaan of de fabrikant in staat is om alle verzamelde gegevens te verwerken zonder uw ICT-systeem te vertragen of verzadigen, zodat de beelden altijd direct beschikbaar zijn. Veel start-ups willen een graantje meepikken in deze snel groeiende markt. Het is daarom van essentieel belang om hun vakkundigheid te toetsen en na te gaan of zij ook op de langere termijn in staat zijn om met de enorme hoeveelheden data om te gaan.
Optie 2: De drones intern beheren – een praktische en discretere oplossing. Als u er de voorkeur aan geeft om de drone en alle verzamelde data zelf te beheren, is het belangrijk om onderzoek te doen naar de juridische context. Daarnaast moet u goed nadenken over de manier waarop u uw ICT-infrastructuur kunt voorbereiden op de enorme gegevensaanwas als gevolg van het grote aantal HD-beelden dat door de drones zal worden vastgelegd. Er bestaat een zeer reële kans dat uw bedrijfssysteem hierdoor overbelast raakt. Dit is iets waar u rekening mee moet houden voordat u drones inzet.

Neem voorzorgsmaatregelen
Het belangrijkste aandachtspunt in dit verband is een toekomstgerichte planning. De ICT-afdeling speelt tegenwoordig een cruciale rol bij een soepele bedrijfsvoering. Als het netwerk er door het gebruik van drones een stuk trager op wordt, zal dit de productiviteit van het personeel en lopende bedrijfsprocessen in de weg zitten. Het implementeren van een tool voor systeembeheer en -bewaking is daarom de sleutel tot succes. Een effectieve tool voldoet aan twee essentiële eisen:
–       Een geïntegreerde interface. Veel bedrijven hebben in de loop der tijd uiteenlopende tools voor netwerkbeheer aangeschaft die vaak niet met elkaar kunnen communiceren. Hierdoor ontbeert het beheerders aan een integraal overzicht op het bedrijfsnetwerk. Dit verhoogt de kans op problemen en maakt de bewaking van het netwerk arbeidsintensiever.
–       Waarschuwingen en automatisch foutherstel. Het netwerk moet te allen tijde beschikbaar blijven. Een netwerktool moet mogelijkheden bieden om prestatieproblemen en de oorzaak daarvan in een vroegtijdig stadium te signaleren en daarop waarschuwingen en automatische herstelprocedures te triggeren. Dit maakt het mogelijk om onregelmatigheden op te vangen voordat het netwerk hierdoor trager wordt of andere nadelen ondervindt.

Drones vertegenwoordigen een uniek hulpmiddel en vormen in vele opzichten een ideale oplossing voor bedrijven in tal van sectoren. Het is echter wel nodig om voorzorgsmaatregelen te nemen. Het gebruik van drones is pas sinds kort in zwang geraakt. Niet iedereen beschikt over een goede kennis van de relevante wetgeving, die de komende jaren bovendien de nodige wijzigingen zal ondergaan. Gebruikers moeten daarom advies inwinnen bij een specialist om te voorkomen dat ze de wet overtreden. Vervolgens moeten ze hun ICT-systeem zodanig inrichten dat de voordelen en kansen die deze onbemande luchtvoertuigen te bieden hebben, geen nachtmerries opleveren voor de ICT-afdeling.

Mike Silva, European Channel Sales Manager bij Ipswitch

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here