Home Innovatie & Strategie DevOps, Continuous Delivery en het belang van test-automatisering

DevOps, Continuous Delivery en het belang van test-automatisering

311

DevOps is een combinatie van Development en Operations. Het is een methode die tot doel heeft softwareontwikkeling (Dev) en Operations (Ops) samen te brengen. Alleen het samenbrengen van diverse afdelingen is niet voldoende. Het proces krijgt pas echt vorm met Continuous Testing.

Eén van de belangrijkste drijfveren om te starten met DevOps is de behoefte van bedrijven om sneller in te kunnen spelen op de veranderende markt. Uit onderzoek is gebleken dat organisaties die goed presteren op het gebied van DevOps winstgevender zijn en veel vaker nieuwe software naar productie brengen. Dit, met tot 80% minder fouten.

Nu DevOps min of meer de standaard geworden is voor softwareontwikkeling, zeker bij de enterprise bedrijven, is het van belang om zoveel mogelijk in de keten te automatiseren.

Het kenmerk van de DevOps-beweging is dus het automatiseren en monitoren van alle onderdelen die een rol spelen bij het bouwen van software, van integratie, testen, release tot deployment en infrastructuurmanagement.

Continuous Delivery

Continuous Delivery pas je toe om je software zo snel en zo pijnloos mogelijk in productie te brengen, zónder de kwaliteit in gevaar te brengen. En juist daar hebben veel organisaties moeite mee. Vaak is een organistorische scheiding tussen de ontwikkelteams en de afdeling die het beheer moet verzorgen, de oorzaak.

Continuous Delivery kan dit doorbreken door de mensen uit de afdelingen te stimuleren om samen te werken. Zo kunnen testers hun kennis en ervaring gebruiken om het systeem meer geautomatiseerd testbaar te maken in plaats van saai en repetitief handmatige testwerk uit te voeren. Betrek verder de ontwikkelaars in het uitrolproces. Dat zal dan in de praktijk een stuk soepeler verlopen.

Om continuous delivery in te voeren dient er dus niet alleen op technisch vlak te worden geoptimaliseerd, maar ook op organisatorisch vlak. De organisatie moet de continue manier van werken namelijk wel kunnen bijhouden.

Om op een continue basis nieuwe software in productie te kunnen brengen dient het software delivery proces compleet, herhaalbaar en betrouwbaar te zijn. Na het toevoegen van een nieuwe feature moet de software in productie natuurlijk wel foutloos blijven draaien. Het inbouwen van kwaliteit heeft dan ook een hoge prioriteit.

Manage op de kwaliteit

In mijn eerdere blog heb ik al geschreven over het automatisch monitoren van de kwaliteit conform ISO 25010 met bijvoorbeeld Omnext. Maar door de hoge snelheid waarmee de ontwikkelteams nu werkende software opleveren is er nu ook een belangrijke rol weggelegd voor het geautomatiseerd functioneel testen van nieuwe en bestaande functies.

Test Automatisering – Continuous Testing

Om continue te kunnen leveren is het van belang expertise in de ontwikkelteams te hebben op het gebied van test automatisering. Dit kan natuurlijk intern maar er zijn natuurlijk ook diverse bedrijven gespecialiseerd op het gebied van testen en een test-factory aan kunnen bieden.

De testresultaten moeten snel beschikbaar zijn voor de ontwikkelaars zodat fouten direct hersteld kunnen worden. Als het herstel gaat achterlopen op het ontwikkelen dan gaat dit tot vertragingen leiden. En tot extra kosten. Dit geldt nog in veel sterkere mate als de software al gereleased en in productie is.

Wil je dit intern doen dan is er een groot aantal leveranciers die hiervoor fraaie en efficiënte tooling hebben ontwikkeld. Handig is dan om te kijken naar tooling die middels drag & drop de tests kunnen bouwen, bv. Leapwork. Hiervoor heb je geen kennis nodig van scripting. Dat is bijvoorbeeld wel nodig is als je gebruik wilt maken van Open Source oplossingen als Selenium in combinatie met Fitnesse.

Een mooi Nederlands bedrijf dat geautomatiseerd testen voor u uit handen kan nemen is Specialisterren. Het voordeel van uitbesteden is dat de ontwikkelaars zich volledig kunnen richten op wat zij leuk vinden; ontwikkelen.

Specialisterren

Specialisterren (https://www.inforza.nl/testautomatisering) heeft als missie om op een maatschappelijk en economisch duurzame wijze ict-diensten te leveren met medewerkers met autisme. Zo inspireert Specialisterren om te komen tot een brede inzet van mensen met autisme. Bovendien is bewezen dat mensen met autisme 30% meer efficient zijn in dit vak !!

In 2012 ontving Specialisterren als eerste ict-onderneming in Nederland de hoogste erkenning op de Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO). Deze Prestatieladder is ontwikkeld door TNO. Bedrijven met een PSO-erkenning dragen meer dan gemiddeld bij aan de werkgelegenheid van mensen met een kwetsbare arbeidsmarktpositie. Met de trede 3 certificering is Specialisterren koploper op het gebied van socialer ondernemen. Zo geeft het bedrijf structureel invulling aan social return.

Iets om trots op te zijn !

Uiteindelijke conclusie: DevOps is de toekomst; continu verbeteren is de onderliggende gedachte. Test automatisering is hiervan een essentieel onderdeel.

Evert Jan Bos, Business Development Manager bij Inforza Information Technologie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in