Home Innovatie & Strategie DevOps: ideologie over samenwerking, effectiviteit en de klant

DevOps: ideologie over samenwerking, effectiviteit en de klant

305

DevOps means giving a shit about your job enough to want to learn all the parts and not just your little world. Developers need to understand infrastructure. Operations people need to understand code. People need to fucking work with each other and not just occupy space next to each other.  –  John E. Vincent

DevOps is een ideologie voor samenwerking tussen Developers en Operations. Een samenwerking met oprechte interesse in elkaars doelstellingen en activiteiten. Een samenwerking die als doel heeft de bedrijfsdoelstellingen zo effectief mogelijk te verwezenlijken.

DevOps ligt in het verlengde van Agile. Binnen de principes van het Agile manifest staat de klant op 1. Het met korte intervallen, continu uitleveren van een werkend product dat waarde toevoegt voor de klant is waar men voor staat. Met DevOps wordt de samenwerking tussen business en ontwikkeling uitgebreid met een samenwerking met operations. De afdeling operations maakt vanaf het begin deel uit bij een nieuwe ontwikkeling. Men werkt op deze manier aan de gezamenlijke doelen.

DevOps

Verschillende lagen

Naar analogie met een ui en zijn verschillende lagen kunnen we ook kijken naar Agile en in het verlengde DevOps. Met processen en tools als het minst krachtige onderdeel – maar uiterst zichtbaar. Tot en met de mindset – die extreem krachtig is en de kern voor succes. Een investering in waarden (Values) en mindset is belangrijk om DevOps succesvol te omarmen. De wil om de klant op 1 te zetten is een belangrijke eigenschap van DevOps. Kwaliteit te leveren, samen te werken zowel intern als met de klant ook. Net als met regelmaat uit te willen leveren, flexibel te willen omgaan met veranderende wensen en eisen.

Procesgang

In de meer zichtbare lagen van de ui vinden we principes. Twee belangrijke principes binnen DevOps zijn continuous integration en continuous delivery. Via continuous integration (CI) en continuous delivery (CD) komen we de business tegemoet door het bieden van zeer korte time-to-market voor nieuwe functionaliteit. We doen dit via een volledig geautomatiseerde procesgang van ontwikkeling naar productie voor nieuwe uitleveringen. Binnen het framework worden alle wijzigingen automatisch getest. Door de wijzigingen klein te houden en goed te testen is de kans op fouten zeer klein.

Voor zowel de ontwikkelaars (Dev) als beheerders (Ops) beschikken we over microservices respectievelijk containers als instrumenten om ons te ondersteunen om DevOps mogelijk te maken. Ontwikkelen in microservices helpt bij het inbrengen van schaalbaarheid en beschikbaarheid in de applicatie. Dit, door de applicatie in kleinere componenten op te delen. Containerisatie ondersteunt hierbij door de individuele microservices elk in een container onder te brengen.

Risicoverlaging

Gaan we verder dan biedt het opknippen van applicaties in microservices en het onderbrengen hiervan in containers risicoverlaging. Wijzigingen kunnen worden doorgevoerd aan een deel van de applicatie. Andere onderdelen worden daarbij niet geraakt. Omdat componenten kleiner zijn is er minder tijd nodig om wijzigingen door te testen. Wijzigingen kunnen eerder vrijgegeven worden. Uiteraard binnen het eerder beschreven, volledig geautomatiseerde, CI/CD proces.

Containerisatie is een praktische manier om met DevOps aan de slag te gaan. Wat voordelen voor de beheerders (Ops): Containers starten snel. Containers hebben een kleine footprint en vragen minimale performance omdat er geen overhead is. Om deze reden kan een container vrijwel even snel gestart worden als een proces of applicatie.

Meer lezen over microservices en containers kan in de volgende blogs: https://www.linkedin.com/pulse/een-kennismaking-met-containers-stefan-van-oirschot- en https://www.linkedin.com/pulse/containers-wat-kun-je-er-mee-stefan-van-oirschot-

Deelproject

Het omarmen van de DevOps ideologie alsmede de instrumenten microservices en containers kan plaatsvinden door een deelproject dan wel nieuw project uit te voeren met de “nieuwe manier van werken”. Het werken met microservices wordt steeds verder ingevoerd, oude applicaties worden omgebouwd dan wel uitgefaseerd. De nieuwe manier van werken wordt steeds meer omarmd met het doel een continu proces om te innoveren en de gebruikerservaring (CX) te verbeteren.

Wat kan Rhodix voor u betekenen

Agello, het enterprise, ontwikkelaarsvriendelijk microservices- en containerplatform van Rhodix biedt organisaties de mogelijkheid om gebruik te maken van DevOps, CI/CD, microservices, containers en meer. Met haar consultants ondersteunt Rhodix haar klanten met onboarding, transitie, opleiding en meer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in