Home Arbeidsmarkt & Onderwijs Digital Opportunity Traineeships: help studenten hun digitale vaardigheden te ontwikkelen

Digital Opportunity Traineeships: help studenten hun digitale vaardigheden te ontwikkelen

119
dainamics

Wist u dat er in de EU nog steeds een hoge jeugdwerkloosheid is, terwijl er twee miljoen vacatures zijn? Vaardigheden en vraag sluiten niet op elkaar aan en dat is alarmerend. Alleen al voor ICT-specialisten zijn er meer dan 350.000 vacatures in de EU. Bovendien is ongeveer 40% van de ondernemingen (waarvan veel mkb’s) op zoek naar mensen voor ICT-functies.

Daarom heeft de Europese Commissie een nieuw initiatief ontwikkeld: Digital Opportunity Traineeships. Dit initiatief helpt 6.000 studenten hun digitale vaardigheden in een ander land te ontwikkelen tussen 2018 en 2020.

De Digital Opportunity trainees versterken hun ICT-vaardigheden, op gebieden zoals cybersecurity, big data, kwantumtechnologie en machine learning, digitale marketing of softwareontwikkeling. De trainees ontvangen een vergoeding van ongeveer € 500 per maand, die door het bedrijf kan worden aangevuld, gedurende een periode van twee tot twaalf maanden. Studenten die willen deelnemen aan het initiatief, kunnen zich via de Erasmus+ procedures rechtstreeks bij hun universiteit opgeven.

Win-win voor iedereen

Het initiatief is ook bedoeld om bedrijven te helpen digitaal competente kandidaten te vinden voor hun vacatures. We weten allemaal waarom: digitale vaardigheden worden steeds belangrijker, in alle sectoren, niet alleen binnen de ICT. Kennis van cybersecurity, data-analyse en machine learning is bijvoorbeeld nodig in de meest uiteenlopende sectoren, zoals de bankwereld, de productie, de landbouw en de gezondheidszorg. Een computervaardig personeelsbestand is bovendien van essentieel belang voor Europa om concurrerend te blijven in deze wereld waarin veranderingen elkaar in hoog tempo opvolgen.

Van de bedrijven meldt 38% dat het gebrek aan digitale vaardigheden bij hun medewerkers invloed heeft op de prestaties van het bedrijf.

Digital Opportunity Traineeships sluiten aan bij de dynamiek van de private sector. Tijdelijke traineeships bieden studenten een unieke kans om hun digitale vaardigheden sneller te ontwikkelen dan tijdens hun opleiding. Bovendien vergroten ze op die manier hun kansen op de arbeidsmarkt. Een Digital Opportunity Traineeship is voor de student een unieke gelegenheid om in de praktijk te leren en stelt de verlener in staat de talenten van de toekomst te screenen!

Met een vliegende start aan het werk en hoe u kunt meedoen

Ludovica DiLuzio, Senior Associate Brand Manager of Global Denture Care bij Proctor and Gamble (P&G), denkt dat initiatieven zoals Digital Opportunity Traineeships grote voordelen kunnen bieden aan jonge mensen die aan het begin van hun loopbaan staan. Ze volgde zelf een digitale stage als onderdeel van haar universitaire studie, maar volgens haar zouden veel mensen baat hebben bij een formeel programma: “Deze tools liggen ten grondslag aan de nieuwe wereld, dus dit is zeker een investering die zich loont voor bedrijven.”

Lees hier haar verhaal.

Wilt u een trainee een kans geven? Hier vindt u meer informatie over hoe het werkt.

De Digital Opportunity Traineeships komen voort uit het werk van de Commissie om de hoge jeugdwerkloosheid terug te dringen met de ‘Nieuwe vaardighedenagenda voor Europa’ en de Digital Skills & Jobs Coalition. Deze coalitie is een samenwerkingsverband van lidstaten, bedrijven, sociale partners, non-profitorganisaties en onderwijsaanbieders die actie ondernemen om het gebrek aan digitale vaardigheden in Europa aan te pakken. Het initiatief wordt gefinancierd door Horizon 2020 en ten uitvoer gebracht via Erasmus+.

Alexander Riedl, Deputy Head of Unit, Digital Economy and Skills, DG Connect

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here