Home Innovatie & Strategie Digital transformation: 0.1 of 2.0?

Digital transformation: 0.1 of 2.0?

92

Mijn paspoort was verlopen en dus was een gang naar het gemeentehuis onvermijdelijk. Ik heb de instructie op de website van mijn gemeente maar eens aandachtig doorgenomen. Via de portal van de gemeente een afspraak gemaakt, waarbij ik een keuze kon maken of ik de aanvraag wilde starten om 11.00, om 11.05 of om 11.15. Helaas was 11.10 reeds gekozen door een andere burger. Maar goed 11.05 als second best kon er nog mee door.

Een paar klikken verder en een e-mail rolt al binnen. Ja, automatisering in mijn gemeente heeft een hoge vlucht genomen. Ik lees nog even goed waar ik nog allemaal aan moet denken, mijn oude paspoort meenemen, maar ook een pasfoto. Ik lees een heel verhaal over waar een foto allemaal niet aan moest voldoen: “Er gelden eisen voor: maatvoering, fotokwaliteit, achtergrond, weergave, houding, uitdrukking, bril, belichting en positionering.” Gelukkig zit er tegenover elk stadhuis in Nederland een fotozaak, niet zomaar een foto zaak maar een erkende fotozaak. Zo ook in mijn woonplaats. Met vier pasfoto’s op zak loop ik het gemeentehuis binnen om 11.04. Net op tijd en om klokslag 11.05 verschijnt mijn nummer uit de e-mail op de balieborden.

Ik word vriendelijk geholpen door een medewerkster: “Heeft u een pasfoto meegenomen?” Mijn antwoord : ”Wel vier!”. Haar reactie is voorspelbaar : “Een is voldoende.” Maar dan loopt de digital transformation van mijn gemeente volledig vast: “Deze foto scannen we dan in en samen met uw vingerafdrukken worden deze opgenomen in uw nieuwe paspoort.”. Ik geloof dat ik van mijn stoel af val. Ik heb net met een digitale camera een foto laten maken die in viervoud is afgedrukt, wordt een van deze afdrukken op minder dan 200 meter afstand hemelsbreed, weer gedigitaliseerd. Het wordt tijd dat de Verenging Nederlandse Gemeenten een stagiaire aanneemt om deze procesflow maar eens te optimaliseren. Voor de aanvraag van paspoorten is digital tranformation 2.0 nog ver weg.

Prof. dr. Erik Beulen, Universiteit van Tilburg en houder van de KPMG Global Sourcing leerstoel

 

1 REACTIE

  1. Tja, n beetje gemeente neemt gewoon zelf FF n pasfoto maar men vreest te zeer de klagende fotograaf die zijn nering bedreigd ziet. Met pakweg 15 miljoen burgers die iedere 5 jaar n paspoort en iedere tien jaar n rijbewijs moeten vernieuwen voor ca 10 euro voor de foto is dat n belang van 45 miljoen per jaar….

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in