Home Ondernemen & Business Digital detox: een offline vakantie maakt je slimmer

Digital detox: een offline vakantie maakt je slimmer

120

Iedereen zal het beamen: vakantietijd is essentieel. Je hersens komen tot rust, je slaapt dieper en je ademt lichter. Niet alleen je fysieke staat is anders, ook je digitale vorm past zich aan. Sommigen posten tijdens de vakantie extra foto’s van uitheems eten, dolle kinderen en omgevallen tenten, maar de meeste mensen zijn liever onzichtbaar. Heel gezond. Zo gezond zelfs, dat het een nieuwe vakantiestijl is.

Schermverslaafden

Was het vijf jaar geleden ondenkbaar dat je je mail niet elke dag checkte, tegenwoordig gaat de bewuste manager op een internetloze vakantie. Digital detox noemt men dat en daar wordt flink wat geld voor neergelegd. Oorspronkelijk komt dit idee uit de VS. Schermverslaafden leveren hun smartphone in en spelen een week lang bordspelletjes in een hutje. Zo ervaren ze hoe het is om ‘real time’ en in dezelfde ruimte echt met elkaar te praten. Maar je kunt ook kiezen voor een luxe variant, zoals een hotel in Dublin. Deze adverteert met de woorden: Digital detox: liberate yourself from your smartphone. Geen wifi, wel een krant en een kaart van de stad.

Slechte beveiliging

Dat leven zonder smartphone een mooi iets is, beweert ook de Belgische hoogleraar en ICT-beveiligingsexpert Bart Preneel. Onlangs stond in de Volkskrant een interview met Preneel, waarin hij stelt dat mensen door het gebruik van de smartphone hun zelfstandigheid opgegeven. ‘We hebben het systeem van de Stasi nagebouwd en geloven tegelijkertijd dat politici het nooit zullen misbruiken.’ De hoogleraar meent dat politici, burgers en bedrijven geen oog hebben voor de slechte beveiliging van technologie die zo’n diepe inbreuk maakt op het privéleven. Dan gaat het niet alleen om de gegevens die je achterlaat via sociale media, maar ook over het soort informatie dat beschikbaar wordt gesteld. Zo passen Google en Facebook nieuwsberichten en advertenties die we te zien krijgen aan op basis van onze (bijgehouden) voorkeuren. We zitten in een filterbubble waardoor we voortdurend gemanipuleerd worden.

Tijd voor actie

Daarom vindt Preneel dat het tijd wordt voor drastische actie. Een totale, maatschappij brede, digital detox (in zijn woorden ‘black out’) is volgens Preneel de enige oplossing. Een paar dagen lang internet uit de lucht, overal en voor iedereen. ‘Zo kan je mensen laten inzien hoe afhankelijk ze zijn van technologie en slechte beveiliging. Dan gaan mensen pas nadenken, en gaan ze eisen dat de overheid meer doet. De overheid heeft de taak te beschermen. Waarom is het eigenlijk toegestaan dat nieuwe apps zoals Pokémon ook hun gebruikers mogen monitoren?’

Digital detox heeft meer effecten

Een totale digital detox voor het hele land heeft natuurlijk meer effect dan alleen maar op de bewustwording van mensen. Een groot gedeelte van de economie ligt dan plat, met alle gevolgen van dien. Om ons bestaan niet volkomen te ontwrichten en tóch bewust te worden van de invloed van technologie (inclusief de slechte beveiliging), is een individuele digital detox wellicht wel een goed idee. Dat kan tijdens vakanties, maar ook thuis. Trek de stekker uit je wekker, je laptop en je tv en kijk wat er gebeurt. Waarschijnlijk helemaal niets. Of misschien ga je nadenken en stuit je op een oorspronkelijk, niet gemanipuleerd idee of gedachtegang. Heel gezond, wel zo slim én veilig.

Bram Haasnoot, RealOpen IT

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in