
Om Europa’s plek in de wereld te verstevigen, hebben we een open, digitaal autonome en soevereine economie nodig. Om dit te bereiken zijn een concurrerend landschap en de integriteit van Europese gegevenstransparantie belangrijk.
Duidelijkheid en zekerheid om capaciteit te creëren
Tegen het einde van dit jaar verwacht de EU dat cloud computing ongeveer 560 miljard euro waard zal zijn voor de Europese economie. Maar om deze kans te benutten is actie nodig. Dit, samen met de doelstelling om de regio minder afhankelijk te maken van hyperscalers, is waarom er zoveel gebeurt op het gebied van nieuwe wetgeving
De Interoperable Europe Act zal de samenwerking voor interoperabiliteit tussen overheidsdiensten versterken, de Data Governance Act verplicht gegevensintermediairs om maatregelen te nemen om de internationale overdracht van of overheidstoegang tot niet-persoonlijke gegevens te voorkomen en de Digital Operational Resilience Act creëert een regelgevingskader voor organisaties die bestand moeten zijn tegen, moeten reageren op en moeten herstellen van alle soorten ICT-gerelateerde verstoringen en dreigingen. Er zijn nog meer wetten, zowel bevestigd als ook in de planningsfase.
De complexiteit, beweegredenen en doelstellingen van elk van deze wetten zijn uitgebreid behandeld en online te vinden. Maar het belangrijkste is dat we een soevereine cloudcapaciteit nodig hebben die iedereen kan gebruiken om deze wetten te begrijpen en hoe ze uw activiteit beïnvloeden – zowel vandaag als in de toekomst. Op dit moment heeft deze veranderende wetgeving invloed op de cloudstrategie en aankoopbeslissingen, wat op zijn beurt weer invloed heeft op de uitgaven en investeringen van organisaties. Europa moet weten wat er gaat komen en de capaciteit creëren om zich hierop voor te bereiden.
Edge en open source belangrijk voor de toekomst
Als Europa een bloeiend bedrijfsleven wil, zijn belastinginkomsten wil verhogen en welvaart wil creëren via een goed functionerende democratie en rechtsstaat, dan heeft het ook gedecentraliseerde digitale technologie nodig. Daarom is er gerichte financiering en steun voor de ontwikkeling van technologieën zoals kwantumcomputing, blockchain, mensgerichte kunstmatige intelligentie en veilige clouddiensten – die het fundament zullen vormen van een soeverein digitaal Europa.
We moeten ook de implementatie van edge en open source versnellen om sneller vooruit te gaan. Op macroniveau kan deze technologie zorgen dat Europa een eigen, onafhankelijke digitale aanpak kan creëren en behouden. De concepten van open source en digitale soevereiniteit zijn beide gebaseerd op vrijheid, keuze en flexibiliteit, en edge maakt het makkelijker om te weten waar gegevens zich bevinden en wie ze beheert. Het is belangrijk dat Europa de voordelen van beide benut.
Het belang van cloud-smart
Regelgevers, wetgevers, zakelijke besluitvormers en burgers worden beïnvloed en gedreven door verschillende dingen. De reis naar de soevereine cloud zal zowel lang als genuanceerd zijn, maar we moeten nu de governance die nodig is om gegevens te controleren goed inregelen. Als dat niet gebeurt, lopen we achter de feiten aan, want volgens Statista zullen gegevens de komende vijf jaar meer dan verdubbelen en zullen er nog meer uitdagingen komen met betrekking tot waar ze vandaan komen en hoe ze worden vastgelegd, verwerkt en beheerd.
Organisaties moeten zelf kunnen bepalen waar hun gegevens zich bevinden – zonder dat dit ten koste gaat van hun soevereiniteit of compliance – en welke aanbieders ze kiezen om deze gegevens te beheren. Het is nog nooit zo belangrijk geweest om ‘cloud-smart’ te zijn.
Actie vanuit het Europese ecosysteem
Een soeverein cloud framework is niet het einddoel. Het is het startpunt van een nieuwe digitale toekomst voor Europa die organisaties, burgers, overheden en landen eindeloze mogelijkheden biedt. Het moet worden gebouwd zodat we kunnen profiteren van de kansen in de toekomst, maar het moet ook een weerspiegeling zijn van de digitale economie waarin we ons nu bevinden.
We moeten nadenken over wat strategisch is voor zowel de Europese Unie als elk onafhankelijk land om een veilige, betrouwbare en veerkrachtige digitale infrastructuur te bouwen die onze gegevens beveiligt, onze burgers beschermt en onze economie stimuleert. Eén organisatie of overheid kan dit niet oplossen. Veel spelers in het Europese ecosysteem moeten actie ondernemen en er is nog veel werk te doen om digitale soevereiniteit in Europa te realiseren.
Wilt u meer weten? Invloedrijke Europese autoriteiten delen hun visie op het bereiken van soevereiniteit in Europa in ons rapport: ‘The drive to digital sovereignty in Europe: A 10-point plan to realise success on the world stage.’
Erik de Geus, General Manager & Senior Director Benelux bij VMware