Home Innovatie & Strategie Een prijzige hype? Vijf misvattingen over digitale transformatie

Een prijzige hype? Vijf misvattingen over digitale transformatie

95
dainamics

We hoeven je er niet op te wijzen dat digitale transformatie een hot item is. Talloze blogs, whitepapers en meet-ups beamen: geen enkele organisatie kan nog om de digitale economie en de daarbij horende veranderende marktbehoeftes heen. Ondanks al die aandacht bestaan er een aantal hardnekkige misvattingen over wat digitale transformatie nu eigenlijk inhoudt en wat het in de praktijk betekent voor een organisatie. We zetten de vijf belangrijkste voor je op een rij.

Misvatting 1: Digitale transformatie is een overschatte IT-hype

Van taxi’s (Uber) tot supermarkten (Stockon) en van banken (Bunq) tot de erfgoedsector (Geheugen van Nederland): de digitale economie is niet langer een hype, maar dagelijkse werkelijkheid voor nagenoeg elke sector. In het kielzog van deze digitale revolutie verwachten consumenten en bedrijven bijna altijd on-demand dienstverlening, ook in sectoren waar dat nu nog niet gebruikelijk is (zoals hierboven). Het onderschatte belang van digitale transformatie rust op het (verkeerde) idee dat het vooral om IT zou gaan.

Maar het betekent juist veel meer dan alleen het automatiseren van het huidige bedrijfsproces. Bij digitale transformatie blijft een goede IT-infrastructuur een essentiële voorwaarde om de ambities te verwezenlijken, maar wel als onderdeel van een heel nieuw, digitaal businessmodel.

Misvatting 2: Digitale transformatie betekent een volledige overstap naar de cloud

Zonder twijfel: het gebruik van de cloud is een belangrijk aspect voor bijna iedere digitale transformatie. Dankzij de cloud kun je immers efficiënter en effectiever gebruik maken van de grote hoeveelheden data die jouw organisatie gebruikt en produceert. Maar het is een misvatting om te denken dat de hardware er bij de overstap naar de cloud niet meer toe doet.

Goede hardware blijft cruciaal voor jouw organisatie. Denk bijvoorbeeld aan core-applicaties met zware workloads: in zulke gevallen is het soms zelfs raadzaam om de juiste hardware-oplossingen in eigen huis te hebben om kernactiviteiten uit te kunnen blijven voeren (hybride cloud dus). De cloud brengt daarnaast nieuwe hardware uitdagingen met zich mee. Juist wanneer je overstapt naar de cloud zijn goede serververbindingen, routers en firewalls namelijk belangrijker dan ooit. En wanneer je kiest voor een hybride cloudomgeving dan is betrouwbare on-premise hardware natuurlijk een essentiële schakel in jouw infrastructuur.

Misvatting 3: Digitale transformatie is duur

Je ziet de noodzaak van een digitale revolutie binnen jouw organisatie, maar toch blijft er een praktisch struikelblok: is het niet vreselijk duur? Kosten zijn onvermijdelijk bij een digitale transformatie. Aan de technische kant, bijvoorbeeld door de aanschaf van nieuwe software of het aanpassen van de IT-infrastructuur. Maar ook aan de organisatorische kant, bijvoorbeeld door het inhuren van consultants of het trainen van je personeel.

Na die initiële investeringen werkt een digitale transformatie echter juist kostenbesparend. Bevrijding van legacy-systemen. Die niet alleen prijzig onderhoud vergen. Maar in de digitale economie ook al snel voor een delivery gap zorgen. Op organisatorisch en technisch vlak bespaar je door onderdelen van het bedrijfsproces te automatiseren. En door responstijden te verkorten. Maar misschien wel het belangrijkste voordeel is de wendbaarheid die digitale transformatie jouw organisatie biedt. Wendbaarheid om nieuwe klanten aan je organisatie te binden, om nog effectiever te kunnen concurreren in jouw sector en om mee te bewegen in de digitale economie van morgen.

Misvatting 4: Digitale transformatie is een garantie voor succes

Je hebt Office 365-licenties aangeschaft voor jouw medewerkers, een cloudomgeving opgezet en geïnvesteerd in up-to-date hardware. Succes verzekerd? Het digitaal stroomlijnen van bestaande bedrijfsprocessen levert winst op, maar is niet de bepalende factor voor succes. Digitale transformatie biedt je juist de kans om jouw organisatie opnieuw vorm te geven rond de interactie met jouw klanten. Dat vergt een businessmodel met een digitale mindset, een nieuwe werkcultuur en een andere organisatiestructuur.

Jouw medewerkers zijn een cruciaal onderdeel in deze transformatie, net zozeer als de IT-infrastructuur. Stel een heldere strategische visie op voor jouw digitale transformatie en creëer draagvlak voor die visie onder jouw medewerkers. Alleen wanneer iedereen aan boord is, kun je het volle digitale potentieel van jouw organisatie ontsluiten.

En denk ook eens aan marketing. Je marketingstrategie moet ook aangepast worden, zo niet omgekeerd, naar een strategie die meer gericht is op de nieuwe marktbehoeften en het compleet vernieuwde zoek- en aankoopproces van jouw doelgroep. Denk aan een nieuwe website, nieuwe teksten of nieuwe campagnes. Meer gericht op pull marketing, dan op push. Realiseren dat digitale transformatie een samenspel is van meerdere onderdelen van je bedrijf is de sleutel tot succes.

Misvatting 5: Digitale transformatie vraagt om de nieuwste technologie

AI, machine learning, voice search: er zijn een flink aantal spannende ontwikkelingen aan de gang die een grote impact kunnen hebben op de toekomst van onze digitale economie. Natuurlijk houd je de ontwikkelingen in jouw sector nauwlettend in de gaten. Maar het is een misvatting om het implementeren van de nieuwste techniek als eindstation van jouw digitale transformatie te zien. Digitale transformatie is een proces, bedoeld om een organisatie beter te laten functioneren in de digitale economie. Nieuwe techniek is een belangrijk middel om dat proces te bewerkstelligen, maar geen doel op zich. Kijk kritisch naar jouw businessmodel, betrek stakeholders in de implementatie van nieuwe hard- of software en meet het effect op jouw klanten. Alleen zo ontdek je welke technologie het beste past bij jouw organisatie.

Meer weten?

Digitale transformatie is een complexe zaak. Onze vijf misvattingen lichten een tipje van de sluier op, maar er is nog veel meer te zeggen over de impact van digitale transformatie. In samenwerking met onze partner Huawei hebben we een e-book samengesteld met praktische informatie. Hierin lees je de essentiële stappen voor het opbouwen van een toekomstvaste IT-infrastructuur en welke bottlenecks je tegen kunt komen in de praktijk.

Benieuwd? Download hier ons e-book De noodzaak van een krachtige IT-infrastructuur bij digitale transformatie.

Suzanne van Os, Marketing Manager Rhodix IT Services

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here