
De digitale transitie gaat razendsnel, zeker nu deze verder is versneld door de covidpandemie. Als we Nederland klaar willen maken voor de digitale toekomst is het noodzakelijk dat we mensen doelgericht opleiden voor toekomstbestendige banen. Enerzijds door jong talent op vroege leeftijd te laten kiezen voor richtingen met perspectief, anderzijds door reeds werkende mensen om te scholen. De datacentersector neemt een actieve rol in om mensen van-werk-naar-werk te begeleiden. Verwacht wordt dat er duizenden banen bij komen de komende jaren.
Digitaal verandert hoe we werken
We digitaliseren en automatiseren sneller dan ooit, en dat beïnvloedt de manier waarop we werken fundamenteel. Inmiddels heeft de digitaal werkende bevolking een omvang van 2,1 miljoen mensen en in 2025 groeit dit door naar 2,9 miljoen. Wat betekent deze digitale transformatie voor de arbeidsmarkt?
Het onderwijs volgt de ontwikkelingen op de veranderende arbeidsmarkt, maar dat tempo is door de snelle digitalisering amper meer bij te houden: de kennis en vaardigheden die we leren op school, zijn alweer verouderd nog voordat we starten op de arbeidsmarkt. Maar ook als je eenmaal een baan hebt gevonden, zal deze hoogstwaarschijnlijk veranderen of zelfs verdwijnen. Het is dus belangrijk dat men relevant blijft op de arbeidsmarkt, bijvoorbeeld middels bijscholing of omscholing.
Werkloosheidscrisis
De Nederlandse overheid zet vol in op het programma Leven Lang Ontwikkelen (LLO). Een schot in de roos, zeker nu 350.000 banen op de tocht komen te staan door de Coronacrisis. Alleen al in Amsterdam is het aantal vacatures met 40% gedaald en het aantal werklozen toegenomen met 33% tot 27.000. Ook in Utrecht ziet het UWV een daling van 20% in het aantal vacatures en een stijging van 21% van het aantal WW-uitkeringen ten opzichte van 2019. We moeten nu actie ondernemen en versnellen, willen we het tij keren en de werkloosheidscrisis in de kiem smoren.
Volop kansen in digitaal
Gelukkig zijn er volop kansen in andere, snelgroeiende sectoren, die hard op zoek zijn naar personeel. Een daarvan is de datacenter sector. Juist nu iedereen thuis werkt en leert en dus meer gebruik maakt van het internet, neemt de vraag naar datacenterdiensten fors toe. Voor sommige partijen met wel 40%.
Datacenters zijn fundamenteel voor thuiswerkend Nederland, en dragen bovendien €1,5 miljard bij aan het BBP. Omdat de sector snel groeit, is er ook een grote behoefte aan personeel. Al in 2019 werkten er meer dan 10.000 mensen in en om de datacenters en verwacht wordt dat er tot 2024 duizenden banen bij komen. Een zeer toekomstbestendige sector, met gouden kansen voor ieder die affiniteit heeft met techniek en bereid is om te leren.
Omscholen in 3 maanden
Getraind datacenter personeel is een schaars goed. Niet alleen in Nederland, maar ook in andere Europese landen. Juist om die reden heeft de Nederlandse datacenterbranche het omscholingstraject tot Data Center Professional ontwikkeld. Deze wordt aangeboden door Data Center College en is opgezet in samenwerking met het Ministerie van Defensie en UWV. Met als doel mensen met de juiste technische competenties snel weer aan het werk te krijgen.
Data Center Professionals hebben als hoofdtaak om ervoor te zorgen dat het datacenter blijft draaien, zonder onderbrekingen. Zij houden alle apparatuur nauwlettend in de gaten via monitoringsystemen. Denk bijvoorbeeld aan de servers en netwerkapparatuur, maar ook koelsystemen, energievoorzieningen en brandveiligheidssystemen. Zodra er iets niet in de haak moet onmiddellijk actie worden ondernomen. Samenwerken en helder communicatie is cruciaal, want alleen met een goed functionerend team kunnen alle digitale applicaties in het datacenter non-stop blijven werken.
Intensieve coaching
Tijdens de opleiding van 3 maanden gaan studenten aan de slag met online leermodules, webinars en (praktische) opdrachten. De derde maand lopen de studenten fulltime stage. Alle studenten worden intensief gecoacht om ze naar een succesvolle afronding te begeleiden, wat wordt verzilverd met een DCP diploma. Een versneld en intensief traject naar een kansrijke toekomst in de internetbranche, waarvan een eerste case study hier te lezen is. Geïnteresseerden kunnen meer informatie vinden op www.datacentercollege.com.
Wij zijn trots dat de branche dit initiatief zo snel heeft kunnen opzetten. In deel II gaan wij verder in op de samenwerking met de overheid om dit soort initiatieven te laten slagen.
Eline Stuivenwold, beleidsmedewerker onderwijs en werkgelegenheid bij Dutch Datacenter Association