Home Innovatie & Strategie Laat Nederland niet op het digitale zijspoor belanden

Laat Nederland niet op het digitale zijspoor belanden

Dutch Data Center Association -
134
dainamics

It’s the connectivity, stupid!

Als DDA (Dutch Data Center Association) zijn we enorm trots op onze datacenters en de toeleveranciers. Zij maken het mogelijk dat onze samenleving en economie zo goed mogelijk kunnen blijven draaien. Met de enorme ontwrichting die Covid-19 heeft veroorzaakt, is de snelle overgang naar thuiswerken in Nederland zeer vlot verlopen. Heel wat datacenters hadden klanten die plotseling in bandbreedte verdubbelden. De AMS-ix doorbrak eind maart de barrière van 8 Terabits per seconde. Het toont andermaal het belang van een robuuste digitale infrastructuur aan voor zowel onze economie als ons dagelijks leven. Nederland heeft hiervoor een sterke digitale basis. We staan ​​in de top van bijna elke ranglijst. Toch is er grote reden tot zorg.

Nederlandse digitale positie onder druk

Economische clusters ontstaan vooral langs handelsroutes. Dit is niet anders bij digitale dataverbindingen over zee en land. Een van de redenen dat vele digitale en techbedrijven zich in Nederland hebben gevestigd, heeft te maken met onze van oorsprong sterke intercontinentale connectiviteit. Door het uitblijven van nieuwe verbindingen dreigt Nederland nu op een zijspoor van de globale digitale economie terecht te komen.

Door het gebrek aan plannen en projecten om nieuwe zeekabels aan te leggen, staat onze positie onder druk. Het belang van directe intercontinentale connectiviteit overstijgt bedrijfs- of sectorbelangen en vraagt, gezien het nationale belang, om actieve betrokkenheid van de overheid. Dit, middels beleid, regie en een internationale zichtbaarheid. De DDA stuurde hierover vorig week een door de digitale sector breed gesteunde brief naar Staatssecretaris Mona Keijzer. Lees de brief hier.

Digitaal bewustzijn

Door de Covid-19 crisis is ons digitaal bewustzijn wederom gegroeid. Er is groot besef dat de nieuwe realiteit een digitale realiteit is. Om Nederland concurrerend te houden is een sterke digitale ambitie essentieel. Deze ambitie kan alleen succesvol zijn in combinatie met een sterke en concurrerende digitale infrastructuur. Laten we de huidige crisis aangrijpen om de positie van Nederland als digitale hub te versterken. Om een  aantrekkelijke vestigingsplaats voor buitenlandse techbedrijven te blijven. En om de positie van Nederlandse digitale spelers in de globale digitale economie te kunnen behouden. Actie is nu noodzakelijk.

Digitaal kennis- & netwerkevenement op 9 juni

Benieuwd naar de huidige stand van zaken binnen de Nederlandse datacenter markt en wat voor invloed de Coronacrisis heeft op de Europese markten? De DDA organiseert op dinsdag 9 juni een gratis digitaal kennis- en netwerk evenement. Meld je aan via http://dda2020.eventbrite.nl/

Stijn Grove, directeur van de Dutch Data Center Association en initiatiefnemer van KickStart Europe

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here