Home Innovatie & Strategie Digitaliseren 2018-style: meteen een sprintje trekken

Digitaliseren 2018-style: meteen een sprintje trekken

165

2017 was het jaar van de woorden, maar 2018 is het jaar van daden. De IT-trends van 2017 (IoT, Blockchain en publieksfavoriet API) beginnen door te dringen. En aangespoord door nieuwe wetgeving zoals de AVG/GDPR en PSD2 komen bedrijven langzaam in beweging. Maar waarom niet meteen een sprintje trekken? In dit blog vertel ik je hoe je kunt digitaliseren met behulp van de technologieën van 2018.

API First

Veel bedrijven werken al met API’s om betere producten en diensten te ontwikkelen. Wat er nieuw is dit jaar, is de inzet van API’s om aan allerlei regelgevingen te voldoen. API’s voegen een extra controle-laag toe aan alle toegangspunten, zodat je precies weet wat er binnenkomt, wie het heeft binnen gebracht en wie de informatie mag inzien. Zo helpt een API-strategie je voldoen aan bijvoorbeeld de AVG en de PSD2 richtlijnen.

IoT en slimme apparaten

We kunnen wel stellen dat de Internet of Things hype niet helemaal aan de verwachtingen heeft voldaan. Toch ken ik bedrijven die er al veel voordeel uit halen. Zeker nu batterijen langer meegaan en het onderhoud van sensoren en beacons makkelijker is geworden, kan een IoT strategie bijdragen aan klantcontact, data-verzameling en meer gebruikersgemak.

Blockchain

Vergeet Bitcoins en richt je op de onderliggende technologie. Blockchain is het antwoord op de toenemende problemen rondom de uitwisseling van gevoelige gegevens, bijvoorbeeld in de zorg en financiële wereld. Omdat het vrijwel onmogelijk is om te frauderen binnen een Blockchainsysteem, kan data over bijvoorbeeld patiënten en rekeninghouders versleuteld worden verstuurd.

De persoonlijke data hub

Bovenstaande ontwikkelingen brengen een belangrijke vraag met zich mee: van wie is al die data eigenlijk? Ik geloof dat de Personal Data Hub (PDH) het antwoord is. Dit is een virtuele kluis waarin mensen hun persoonlijke gegevens opslaan en –deels- delen met partijen die daarom vragen. Via Blockchain kan een bedrijf bijvoorbeeld toegang krijgen tot een deel van de PDH. Veiliger, transparanter en vooral effectiever dan formulieren.

Microservices en NoOps

De microservices architectuur is nog zo’n voorbeeld van een technologie die groot gaat worden in 2018. Er is nog veel discussie over wat het precies inhoudt, maar deze extreem snelle en efficiënte manier van dataverzending sluit perfect aan op de eisen waar moderne bedrijven aan moeten voldoen. Een opdracht geven aan een microservice is als een order geven aan een soldaat: de taak wordt uitgevoerd en er worden geen vragen gesteld.

Automated stacks

Last but not least: automated stacks. Een aantal jaar geleden begonnen IT-specialisten met het containerizen van applicaties, om ze sneller en flexibeler te maken. Nu dit concept geëvolueerd is in fully automated stacks, zijn applicaties zelf-startende omgevingen geworden die overal en altijd kunnen worden opgezet. Dit verandert de bekende DevOps combinatie in NoOps en gaat veel invloed hebben op de manier waarop IT-afdelingen tewerk gaan (lees goedkoper, beter en sneller).

Zo. Dit was digitalisering 2018-style in een notendop. Wil je het hele verhaal? Lees dan How to Crush Digitalization using the Trends of 2018.

Ruben van der Zwan, CEO & Founder van Yenlo

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in