Home Innovatie & Strategie Digitalisering in de bouw: de papierloze bouwplaats komt eraan

Digitalisering in de bouw: de papierloze bouwplaats komt eraan

201
Digitale revolutie, big data, virtual en augmented reality, drones, 3D-printen, Artificial Intelligence … Er gaat geen dag voorbij of we worden wel direct of indirect geconfronteerd met digitalisering. De digitale transitie kwam de laatste decennia in een stroomversnelling terecht. Ook in de bouwsector, die zich momenteel manifesteert als een van de meest doortastende sectoren als het gaat om de adoptie van digitalisering. De papierloze bouwplaats is de volgende stap.
De recente digitale innovaties werken nieuwe productietechnieken in de hand. Zowel in de industrie als in de bouwsector, waar 3D-printers, smartbrillen en BIM (Building Information Modeling) steeds meer ingang vinden. Een heikel punt hierbij is echter de nauwkeurigheid qua maatvoering, iets wat in de bouwsector logischerwijs zeer belangrijk is. Er lopen al heel wat Virtual Reality- en Augmented Reality-projecten, maar de toepassing ervan is momenteel te laag omwille van een gebrekkige nauwkeurigheid.
De interesse en de wil zijn zeker aanwezig. Zo hebben bijvoorbeeld al heel wat bedrijven inspanningen geleverd om BIM te implementeren. Wanneer een bouwbedrijf BIM in de uitvoeringsfase van het project toepast, zijn de financiële voordelen al merkbaar. Maar de echte meerwaarde wordt pas gerealiseerd als BIM al vanaf het begin van het bouwproces inzet wordt en er op de bouwplaats al mogelijkheden zijn om digitaal aan het project te werken.
 
Het digitale kantoor op de bouwplaats
Daarom heeft Panasonic Toughbook samen met het Zwitserse Kibag een mobiel digitaal kantoor ontwikkeld waarin alle mobiele technologie is geïnstalleerd die nodig is om informatie en workflows digitaal beschikbaar te maken op de bouwplaats. Dit mobiele digitale kantoor is een kleine container die is voorzien van een Panasonic Toughbook G2-tablet met dockingstation en een hoge-resolutie 4K, 49″ Panasonic Pro Display uit de SQ1-serie met ingebouwd Cynap Pure Wireless Presentation System. Een 4G Wi-Fi-router met buitenantenne zorgt voor de stabiele netwerkverbinding. De container zelf kan flexibel worden ingezet op verschillende bouwplaatsen.
In dit digitale kantoor kunnen externe partners en bouwvakkers via de draadloze interface hun content vanaf hun mobiele telefoons, tablets of notebooks delen. Uitvoeringsverslagen, werkinstructies, orders, leveringsdocumenten, logistieke processen of rapportages kunnen onmiddellijk op de bouwplaats worden bekeken en digitaal verwerkt. Dit verhoogt de nauwkeurigheid die cruciaal is in het bouwproces. Onjuistheden worden direct opgemerkt en kunnen gelijk worden aangepast waardoor het dure herstelwerkzaamheden achteraf worden voorkomen. Met een digitaal kantoor op de bouwplaats kunnen de architecten, toeleveringspartners, bouwvakkers en inspectiespecialisten ter plaatse overleggen, de situatie visualiseren en de oplossing direct implementeren.

Beter bouwproces

Het digitale kantoor op de bouwplaats zorgt voor een inzichtelijker bouwproces. Planningen zijn realistischer en de bouwkosten beter beheersbaar. Door op de bouwplaats aanpassingen in het ontwerp meteen te digitaliseren, gaat de productiviteit omhoog en wordt de kans op fouten kleiner. Met minder mensen kan dus meer gedaan worden. Daardoor zorgt de digitale transitie voor een aanzienlijke verlaging van de loonkosten en is het deels een antwoord op het nijpende tekort aan gekwalificeerde arbeidskrachten.
Om optimaal van de digitalisering te kunnen profiteren, zal in de bouwsector sectoroverschrijdend gekeken en gehandeld moeten worden. Dat impliceert dat ook opdrachtgevers in bestekken technologie moeten durven gebruiken en zelf de vereiste investeringen moeten doen. Totale digitale vooruitgang is enkel mogelijk wanneer de bigger picture steeds voor ogen wordt gehouden. Digitalisering is geen doel op zich, maar biedt de bouwprofessionals allerlei hulpmiddelen bij het streven naar verbeteringen in het bouwproces.
Een video over de werking van het digitale kantoor dat Kibag en Panasonic samen hebben ontwikkeld is hier te bekijken: https://bit.ly/KibagCS.
 
Voor meer informatie: www.toughbook.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in