Home Innovatie & Strategie Disruptieve digitalisering vraagt ​​om transformatie, niet om transitie

Disruptieve digitalisering vraagt ​​om transformatie, niet om transitie

Zscaler -
68
dainamics

In de afgelopen jaren werd gedecentraliseerd werken in combinatie met het gebruik van public clouds de nieuwe standaard. De pandemie fungeerde als katalysator voor deze verschuiving. Hierdoor laten veel bedrijven een groot deel van hun personeel thuiswerken. Volgens het State of Digital Transformation EMEA 2020-rapport heeft meer dan de helft van de werknemers in het onderzoek, niet langer een vaste werkplek op het kantoor van hun bedrijf.

Hybride werkmodel

In alle organisaties vereist deze transformatie van de werkplek voortdurende ondersteuning van de IT-afdeling. Het is een algemeen erkend feit dat veel werknemers na de pandemie niet meer naar hun kantoorplek zullen terugkeren. Idealiter streven bedrijven naar een hybride model. Hierbij werken we afwisselend thuis en op kantoor. Er is echter minder overeenstemming tussen de decision makers die manieren moeten vinden om dit langetermijn veranderingsproces op te nemen in de IT-infrastructuur van hun organisatie.

Digitale transformatie vereist drastische verandering. Dit dwingt op zijn beurt besluitvormers om gevestigde processen, kennis en bestaande architecturen te herzien. Daarnaast moeten ze bereid zijn fundamentele wijzigingen in de infrastructuur aan te brengen. In de praktijk betekent dit dat het inruilen van oude technologie voor de nieuwste versie, nog geen echte transformatie is. In het beste geval is er dan een transitie gemaakt, zonder fundamentele wijzigingen door te voeren.

Overgangsoplossingen bieden geen toegevoegde waarde

Bedrijven die overgangsstrategieën toepassen, doen zichzelf geen gunst. Ze nemen vaak een halfslachtige benadering van cloudification. En maken hier en daar kleine aanpassingen in plaats van échte veranderingen door te voeren. Tijdens deze overgangen vervangt men oude technologie door een apparaat van de nieuwe generatie met verbeterde functionaliteit. Of de organisatie migreert naar een serviceprovider met verschillende SLA’s, wat doorgaans een beheersbaar niveau van verandering oplevert.

Uiteindelijk realiseert het bedrijf zich dat dit soort verandering het probleem niet oplost en geen waarde toevoegt. Bovendien mist er bij deze aanpak vaak een duidelijke definitie van de voordelen die het bedrijf wil halen uit een nieuwe oplossing.

Disruptieve implementaties niet uitstellen

Als bedrijven de implementatie van disruptie op de lange termijn uitstellen, is dit eigenlijk een tijdelijk verschuiving van problemen binnen de organisatie. In plaats van processen en infrastructuren als geheel te evalueren, vervangen ze simpelweg de ene generatie technologie door een andere. Op de lange termijn zullen de gevolgen van deze aanpak onbevredigend zijn. Zo zien veel bedrijven de overstap van de standaard Office-pakketten naar SaaS (Software-as-a-Service) Microsoft 365 als een transformatieproject op zich. Maar de uitdagingen worden pas duidelijk als de gebruikers klagen over een slechte gebruikerservaring bij applicaties in de cloud. Dit, simpelweg omdat er tijdens de overgang geen rekening is gehouden met aspecten als connectiviteit en beveiliging.

Disruptieve holistische veranderingen

Bij het overwegen van transformatie-initiatieven moeten managers niet terugdeinzen voor disruptieve veranderingen die het hele ecosysteem van de infrastructuur zullen beïnvloeden. Ware transformatie kan niet worden bereikt door nieuwe apparaten met betere specificaties neer te zetten. Alle delen van de organisatie moeten samenwerken om architecturen te herstructureren. Alle betrokkenen moeten objectief naar de gangbare methoden kijken en de noodzaak om te innoveren zien als een drijvende kracht achter het hele bedrijfsmodel.

Als je krachtige toegang tot applicaties in de cloud wil, moet je ook het connectiviteits- en beveiligingsmodel heroverwegen. In plaats van door te gaan met de klassieke grenzen van netwerktoegang, moet men applicatietoegang opnieuw definiëren voor cloud-omgevingen. Door duidelijke identificatie van menselijke en machine-entiteiten binnen het netwerk, kunnen de rechten nauwkeurig worden toegewezen.

Minste rechten

In multicloud- en datacenteromgevingen creëert het principe van de minste rechten – toegang verlenen via microtunnels op basis van granulair beleid – de kleinste aanvalsvector. Het biedt daarom hogere beveiligingsniveaus. Tegelijkertijd verhoogt de directe toegangsroute ook de gebruiksvriendelijkheid. Dit, door hoogwaardige toegang tot applicaties te bieden. En wel ongeacht of applicaties worden gehost in datacenters of cloud-omgevingen.

Disruptieve verandering is meer dan een paar kleine aanpassingen hier en daar. Het brengt onvermijdelijk allerlei uitdagingen met zich mee. Transformatie vereist dat organisaties holistische veranderingen doorvoeren. Als je de vruchten wil plukken van een digitaliseringsstrategie, moet de angst voor verandering worden vervangen door een waardering voor de voordelen van transformatie.

Kevin Schwarz, Principal Transformation Strategy EMEA bij Zscaler.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here