Home Innovatie & Strategie Dit is waarom bedrijven inzetten op low-code

Dit is waarom bedrijven inzetten op low-code

144

Het waren lange tijd twee gescheiden werelden: die van de IT’er en die van de zakelijke gebruiker. De opkomst van low-code brengt deze werelden niet alleen samen, maar creëert bovendien nieuwe innovatiekansen. Bovendien hoeven developers niet te vrezen voor hun toekomst. Integendeel.

Low-code heeft de wind in de rug. Afgelopen jaar groeide de markt voor low-codetools met 23 procent. Ook bouwt inmiddels 41% van alle niet-IT’ers applicaties op dergelijke platforms, aldus Gartner. Tegen 2024 gebruiken enterprise-organisaties gemiddeld vier low-codetools, en is de technologie tegen die tijd goed voor 65 procent van alle applicatieontwikkeling.

Die onstuimige groei is niet verwonderlijk. Ontwikkeltalent is al jaren schaars. Die schaarste neemt bovendien steeds verder toe. Innovatie is namelijk steeds vaker een keiharde bestaansvoorwaarde. Organisaties moeten in deze turbulente tijd zich razendsnel aanpassen aan veranderende marktomstandigheden. Het is voor veel organisaties niet de vraag of ze moeten innoveren, maar hoe en met welke middelen.

Zelfredzame citizen developer

Die situatie heeft de weg geplaveid voor de citizen developer: de businessuser die applicaties ‘in elkaar klikt’. Uitgebreide technische kennis of code-skills zijn daarbij niet nodig. Low-codeplatforms worden niet alleen gebruiksvriendelijker, maar beschikken ook steeds vaker over goed ingebouwde trainingsfaciliteiten. Daarnaast maakt dit type ‘ontwikkelaar’ dankbaar gebruik van YouTube, dat bol staat van de heldere uitlegvideo’s over deze ontwikkelmethode.

Ook de tools zelf staan allerminst stil. Low-codeplatforms zullen steeds vaker zijn toegespitst op specifieke afdelingen en/of rollen in de business. Dankzij speciale templates en kant-en-klare bouwstenen kan een steeds grotere groep gebruikers snel specifieke applicaties ontwikkelen. Het recentelijk geïntroduceerde SAP Build is hiervan een goed voorbeeld. Dit gebruiksvriendelijke platform kent een lage ‘instap’ dankzij templates die zich richten op specifieke use-cases en industrieën.

Groeiende rol van AI

Kunstmatige intelligentie is al ingebed in sommige oplossingen, zoals SAP ook heeft gedaan. De ingebouwde AI-mogelijkheden maken onder meer documentextractie mogelijk voor gangbare zakelijke documenten. Op de langere termijn zal AI een grotere rol spelen. In de toekomst is het concern van plan om AI in te zetten om bedrijfsexperts te helpen met aanbevelingen tijdens het creëren van workflows en automatiseringsoplossingen, en om de volgende aanbevolen actie te bieden voor workflowbeslissingen.

Moet de geschoolde code-expert dan vrezen voor zijn of haar toekomst? Allerminst. Low-code creëert een nieuwe verhouding tussen IT en de business. Een verhouding met drie belangrijke kenmerken:

  1. Tijd voor strategie en grote lijnen

In dat nieuwe evenwicht krijgen developers juist veel meer tijd voor grote, strategische projecten. Daarnaast groeien zij uit tot qualitymanagers, waarin zij de kwaliteit van de low-codeprojecten bewaken. Zij overzien de projecten, bewaken de security, zorgen dat best practices zijn toegepast en houden met een schuin oog zicht op zaken als compliance en data governance.

  1. Nieuwe kansen voor onderscheidende skills

Daarnaast biedt low-code ontwikkelaars nieuwe kansen. Zij kunnen groeien in een rol waarin ze zogeheten efficiënte ‘prompts’ schrijven, ofwel commando’s waarmee low-codeontwikkelaars kant-en-klare code en functionaliteit kunnen aanroepen. Zo zijn het als het ware de designers van de bouwblokken voor de businessuser.

  1. Betere samenwerking met de business

De IT-afdeling is en blijft de drijvende kracht achter low-code innovaties. Het is hun taak om de zakelijke gebruikers van de juiste tools en prompts te voorzien, en ze deze optimaal te laten gebruiken. Deze verschuiving dwingt de business en IT tot een betere samenwerking, waarbij IT een strategische, faciliterende, coördinerende en controlerende rol heeft. 

Low-code gaat een zonnige periode tegemoet. Een toekomst waarin IT en de business verder naar elkaar zullen toegroeien. 

Robbert Hoeffnagel is journalist

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in