Home Innovatie & Strategie Dit zijn de belangrijkste IT-pijlers binnen de zorg

Dit zijn de belangrijkste IT-pijlers binnen de zorg

Road2Growth -
101

De zorg digitaliseert in rap tempo. Trends als de vraag naar persoonlijkere behandelingen, datagedreven patiëntinzichten en videobellen vragen meer van de IT-infrastructuur dan voorheen. Hier liggen voor u als partner belangrijke kansen. Met deze pijlers zorgt u voor een stevige IT-backbone.

1 Securityvoorzieningen die dataprivacy en integriteit waarborgen

Nergens worden zoveel privacygevoelige data verwerkt als in de zorg. Dat vraagt om een infrastructuur waar deze data veilig kunnen worden bewaard en aangesproken. Het is cruciaal dat gegevens voor niemand anders toegankelijk zijn dan voor daartoe bevoegde personen. Helaas zijn in de sector regelmatig datalekken te betreuren.

Met de juiste voorzorgsmaatregelen en voorzieningen is het risico hierop sterk te verkleinen. Cruciaal is een moderne firewall die de organisatie beschermt tegen hackers. Daarnaast zijn centraal beheersbare oplossingen voor identiteits- en toegangsbeheer onmisbaar in veel zorginstellingen. Deze kunnen ervoor waken dat patiëntgegevens en medische systemen alleen toegankelijk zijn voor bevoegden. Andere belangrijke voorzieningen zijn oplossingen voor endpointsecurity. Deze voorkomen besmetting van laptops en handhelds door malware zoals ransomware en hackpogingen op deze devices.

2 Oplossingen voor videoconsulting

Videoconsults nemen sterk in populariteit toe. Veel fysiotherapeuten, diëtisten, psychologen en huisartsen hebben de afgelopen maanden geen patiënten meer op locatie ontvangen. Ook na de pandemie zal een deel van de consults via videobellen plaatsvinden. Op dit moment vinden veel van die gesprekken nog via consumentenoplossingen als Whatsapp en Facetime plaats. Dat lijkt handig omdat consumenten hiermee bekend zijn, maar introduceert allerlei ongewenste privacyrisico’s.

Beroepsorganisaties adviseren over het algemeen applicaties te gebruiken die gericht zijn op professionals.

Als partner kunt u uw zorgklanten een veiliger alternatief bieden. Er zijn diverse oplossingen gericht op de zakelijke markt die veilige communicatie mogelijk maken en bovendien voldoen aan wetgeving zoals Wbgo, Avg en NEN7510. Naast beeldbellen voorzien deze oplossingen in waardevolle functies als het versturen van berichten, delen van afbeeldingen of doorgeven van informatie.

Naast een softwareplatform voor beeldbellen geeft deze ontwikkeling u als partner ook de kans ondersteunende hardware te verkopen. Denk aan IP-camera’s, headsets en speakerphones.

3. Draadloze netwerkvoorzieningen

Steeds meer zorgorganisaties willen hun bezoekers en patiënten een gebruiksvriendelijke wifiverbinding aanbieden. Dat vereist voorzieningen die niet alleen voor een dekkend netwerk kunnen zorgen, maar deze toegang bovendien veilig kunnen faciliteren. Daarbij moet het draadloze gastnetwerk hermetisch afgesloten zijn van dat van de organisatie. Ook centraal en gebruiksvriendelijk beheer van alle draadloze toegangspunten is gewenst, zodat de IT-afdeling zo min mogelijk tijd kwijt is met onderhoud en het verhelpen van storingen.

4 Veilige en performante dataopslagomgeving

Een belangrijke trend is het verlenen van zorg op maat. Patiëntdata is daarbij de brandstof; het stelt zorgorganisaties in staat de zorg op de behoeften van de patiënt af te stemmen. Het verzamelen en verwerken van die patiëntdata vereist een veilige en performante dataopslagomgeving. De omgeving moet niet alleen grote hoeveelheden gegevens veilig kunnen huisvesten, maar deze bovendien snel ter beschikking kunnen stellen op de plekken binnen de organisatie waar ze op dat moment nodig zijn. Het behoeft daarbij geen toelichting dat een solide, betrouwbare back-upomgeving eveneens onmisbaar is.

5 UPS-voorzieningen

Stroomstoringen en onverwachte pieken en dalen in de stroomvoorziening hebben een desastreus effect op de IT-omgeving en de medische apparatuur. Het uitvallen van deze systemen kan zelfs gevaarlijk zijn voor de patiënt. Het is dan ook belangrijk deze systemen te beveiligen met een UPS (Uninterruptible Power Supply)-oplossing. Deze verschoont het lichtnet van verstoringen en vangt kortdurende stroomstoringen op. Dat vergroot de betrouwbaarheid en levensduur van de IT-omgeving.

6 IT-apparatuur voor (mobiele) werkplekken

Werkplekken binnen zorginstellingen verdienen speciale aandacht. De digitale werkplek moet de behoeftes en werkstijlen van verschillende medewerkers kunnen vervullen. Het is belangrijk dat u deze werkstijlen inventariseert en de werkplek op basis van diverse profielen vormgeeft.  Zo zal een administratief medewerker of manager eerder gebaat zijn bij een klassieke ‘bureausetup’ met een desktop, terwijl zorgverleners vaak beter geholpen zijn met mobiele, verrijdbare stellages met daarop bijvoorbeeld een tablet of laptop. Een goede ergonomie is in alle gevallen onmisbaar, net als de aanwezigheid van voldoende securityvoorzieningen.

Meer weten?

Tech Data kan u helpen met alle benodigde oplossingen voor deze cruciale pijlers. Wilt u meer weten over hoe we dat doen, en wat we voor u kunnen betekenen? Bezoek dan onze website: https://www.road2growth.nl/vertical/healthcare/ of neem vrijblijvend contact met ons op.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in