Home Telecom Dominant mobiel besturingssysteem heerst nooit lang

Dominant mobiel besturingssysteem heerst nooit lang

81

Lies, damned lies, and statistics. Het bekt soms lekker, dat Engels. Bijna iedereen kent deze uitdrukking, die onvertaald het rauwste klinkt. Hij getuigt van een oerhaat tegen statistieken. Hun misbruik kent vele vormen. Het ergste is als een statistiek moet aantonen dat een voorspelling juist is, terwijl de getallen juist het tegendeel beweren. Lijntjes met kleurtjes, kraaltjes en spiegeltjes, ze hebben nog steeds aantrekkingskracht.

Toch kunnen sommige statistieken je wat leren. Ik klikte het volgende bij elkaar (ja, ik heb een leuke baan):

Grafiek Mobiel OS

We kijken naar het marktaandeel in procenten van verschillende technologieën op het gebied van smartphones in de VS, in de periode van eind 2005 tot en met eind 2012. Leuk plaatje! We zien de ondergang van de oudgedienden Palm (1996) en Symbian (2001), opkomst en ondergang van RIM (1999) en Windows Mobile (2000, de lijn ‘Microsoft’) en de opkomst van iOS (2007) en Android (2009), de onbetwiste marktleiders van vandaag.

Leerzaam om te zien hoe een besturingssysteem voor smartphones eigenlijk maar een jaar of tien echt meetelt. Daarna ben je achterhaald. Grote sprongen zijn mogelijk. Marktleider na twee jaar. Dat biedt mogelijkheden! De grafiek is keihard en de emotie erbij ook. Er was een dag dat je Palm de ultieme en enig denkbare PDA was. Er was een tijd dat je je niet kon voorstellen dat je Symbian Nokia niet meer cool zou zijn. Het is allemaal niet zo lang geleden. Maar voorbij zijn ze, allebei. De economie voor gadgets is bruut.

Maar zegt het iets over 2013? Volgens mij wel! Het kan niet anders zijn dan dat Android en iOS ook in 2013 weer groots zijn, het beste dat je kunt kopen. Of (ver)nieuwkomer Microsoft hier enig marktaandeel tegenover gaat zetten is koffiedik kijken. Dat maken we namelijk allemaal samen uit. En wie weet wat 2013 ons aan nieuwigheden gaat brengen? Januari 2014 praten we verder, dan teken ik het plaatje opnieuw!

Hans van Buuren, Enterprise Architect

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in