Home Cloud Drie dingen die elke IT’er MOET weten over SD WAN

Drie dingen die elke IT’er MOET weten over SD WAN

62
dainamics

SD-WAN (“Software-defined networking in a wide-area network”) is ondertussen geen nieuw fenomeen meer. Menig bedrijf haar ecosysteem heeft dit ondertussen een plekje gegeven dankzij de aantrekkelijke voordelen. Dat gezegd hebbende is het niet per definitie een goede keuze: wat betekent dat een kundige IT’er deze knoop ten allen tijden moet kunnen doorhakken. Dit blog geeft jou als IT’er drie argumenten om hierbij te helpen!

1. SD WAN hoeft niet een “Alles of niets” te zijn.

De meeste bedrijven werken niet met steen en beitel. Ze hebben al diverse contracten en verplichtingen op het gebied van IT. Wellicht zijn ze zelfs loyaal en tevreden met hun huidige oplossingen en of partners. Dit soort bedrijven overtuigen om nieuwe apparatuur aan te schaffen, van een nieuwe partner, valt niet altijd even goed. Zeker omdat men vaak denkt dat hun oude apparatuur weg zou moeten.

Gelukkig is dit bij deze technologie minder het geval. Hoewel het zeker helpt om de hardware of licenties in je netwerk te vereenvoudigen, kan het ook prima geïntegreerd worden in een bedrijf zijn bestaande IT-omgeving. Of een bedrijf bijvoorbeeld nou MPLS, 4G LTE of breedband gebruikt: allen spelen prima samen. Door de optimalisatie van SD WAN is een bijkomend voordeel dat een bedrijf vaak zijn huidige contract/ voorwaarden iets kan bijstellen: zo kan de data grootte per maand bijvoorbeeld naar beneden wat leidt tot lagere kosten.

2. Dynamische multipath-optimalisatie is het overwegen waard.

Laten we het nog even hebben over de intelligentie. Door de dynamische optimalisatie kan dit platform op elk moment de connectiviteit met de beste prestaties kiezen. Zo ben je nooit meer afhankelijk van 1 specifieke aanbieder en diens uptime/ service.

Ook qua betrouwbaarheid is het voordeel hierdoor immens: wanneer 1 aanbieder uitvalt zal SD WAN simpelweg naar een andere aanbieder wisselen, waardoor uitvaltijd een stuk minder wordt. Dit scheelt op zijn beurt ook weer qua monitoring.

3. SD WAN ondersteunt IoT en AI.

Als klap op de vuurpijl is deze technologie erg gericht op de toekomst. IoT en AI zijn beiden technieken die in volle opmars zijn, dus hier goed mee om kunnen gaan is een grote pré. Door een groot aantal platforms een plek te kunnen bieden, én een centraal punt te houden welke de prestaties bewaakt, is het efficiënt kunnen toepassen van onderling communicerende apparatuur mogelijk.

Zeker als de bovenstaande punten actuele zorgen of verbeterpunten zijn voor jouw onderneming, is deze technologie het overwegen waard. We hopen dat je wat aan dit artikel hebt gehad, en wensen je veel succes in je verdere IT-loopbaan!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here