Home Innovatie & Strategie Drie hindernissen voor IoT

Drie hindernissen voor IoT

112

De hype rondom het Internet of Things (IoT) is begrijpelijk. Zeker gezien de prognoses die voorspellen dat het aantal verbonden apparaten tussen nu en 2020 verdrievoudigt van 11 miljard naar 30 miljard. Maar hoewel 77 procent van de bedrijven budget had voor een IoT-project in 2017, wachten velen ervan nog op een aantoonbaar rendement.

Helaas worden implementaties geremd door hindernissen: een versnipperd systeem van standaarden, apparaten en services. Ook geslaagde implementaties zijn meestal beperkt tot bijvoorbeeld een locatie- of bewakingsservice. Of tot gebruik van een enkele standaard zoals Zigbee of LoRa. Het gevolg hiervan is dat er meerdere netwerkinfrastructuren nodig zijn. Dat er vaak essentiële beveiligingsvoorzieningen ontbreken. En dat veel systeemintegratie noodzakelijk is voor de interactie met andere IoT-oplossingen. Dit zijn de drie belangrijkste uitdagingen en hindernissen voor bedrijven die kiezen voor het Internet of Things.

1 Talloze standaarden

Sinds 2016 zijn er al meer dan 6,8 miljard apparaten met een WiFi-verbinding in de wereld. Er zijn al ruim 15 miljard WiFi-zenders geproduceerd. Daarmee is WiFi een van de meest productieve technologieën ter wereld. Maar het hoge energieverbruik en het beperkte bereik maken WiFi minder geschikt voor IoT-sensors en -tags die op batterijen werken. Of die informatie over grote afstand moeten verzenden. IoT-standaarden zoals Zigbee, LoRa en Bluetooth Low Energy (BLE) bieden een oplossing voor het energieprobleem. Ze worden echter niet door iedereen gebruikt. Bovendien zijn er nog vele andere standaarden.

Een toekomstbestendige oplossing stelt bedrijven in staat een IoT-toegangsnetwerk te bouwen voor IoT-eindpunten met en zonder WiFi. Zo’n toegangsnetwerk gebruikt dezelfde netwerkinfrastructuur als bedrade en draadloze LANs voor het onboarden, beveiligen en beheren van apparaten. Een goed IoT access netwerk is bovendien in staat alle belangrijke draadloze standaarden gelijktijdig te ondersteunen. Van WiFi tot BLE, Zigbee en LoRa.

Zwakke beveiliging

IoT-eindpunten hebben vaak beperkte functionaliteit en zijn niet geschikt voor standaard beveiligingsvoorzieningen. Dit maakt het detecteren van beveiligingsschendingen lastig. De detectiekosten zijn bovendien waarschijnlijk hoger dan de kosten voor het vervangen van de beacons en tags voor veiliger exemplaren.

Onder druk van de recente belangstelling en aangescherpte wet- en regelgeving voor (data) security, worden IoT-projecten steeds vaker uitgesteld totdat de beveiliging goed geregeld is. Van een IoT-suite mag in elk geval worden verwacht dat niet alleen aandacht is besteed aan fysieke beveiliging. Maar dat ook het dataverkeer afgeschermd kan worden, dat de juiste certificaten worden gebruikt en ondersteund en dat de oplossing overweg kan met encryptie. Bij voorkeur past zo’n suite ook gewoon binnen de bestaande LAN/WLAN-infrastructuur, zodat reeds gedane investeringen in bijvoorbeeld firewalls of AAA-services (authentication, authorization, accounting) hun waarde behouden.

Matige interoperabiliteit

Als we willen dat IoT een zinvolle impact heeft op ons dagelijks leven of werk, moeten uiteenlopende apparaten probleemloos met elkaar kunnen communiceren. Veel van de huidige IoT-oplossingen vereisen intensief integratiewerk voordat die communicatie kan plaatsvinden. Dat maakt het gebruik van IoT binnen bedrijven minder aantrekkelijk.

Een centrale IoT-suite regelt de communicatie tussen al die apparaten in één oplossing. Het maakt de aanleg van een aparte fysieke netwerkstructuur voor specifieke apparaten overbodig. Leveranciers van IoT-oplossingen en hun klanten kunnen gewoon gebruikmaken van de bestaande access layer van de suite om IoT-apparaten aan IoT-diensten te koppelen.

Alle IoT diensten veilig verbonden

Voor bedrijven is het uitrollen van een IoT-toegangsnetwerk slechts de eerste stap. Een goede beveiligingsstrategie voorkomt dat de beveiligingsrisico’s van IoT-apparaten en -services zwaarder gaan wegen dan de voordelen van deze nieuwe technologie. Als bovendien apparaten van verschillende leveranciers via uiteenlopende standaarden probleemloos kunnen communiceren, zonder dat bestaande netwerkinvesteringen daarvoor moeten worden opgegeven, zijn de voornaamste hindernissen voor een succesvolle IoT-strategie weggenomen. Dan kunnen we eindelijk aan de slag.

Spencer Hinzen, EMEA Director Business Development bij Ruckus Wireless

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in