Bij het voortduren van massaal thuiswerken, en de waarschijnlijkheid dat medewerkers ook in de toekomst vaker buiten de kantooromgeving actief zijn, leidt tot nieuwe perspectieven.
Natuurlijk was het een jaar geleden, bij het begin van de eerste lockdown, vooral zaak de bedrijfscontinuïteit te borgen. En ervoor te zorgden dat iedereen veilig, efficiënt en ergonomisch verantwoord kon werken.
Apparatuur monitoren
Nu thuiswerken een meer structureel karakter krijgt, komen ook andere issues (terug) op de agenda. Het begrip BYOD(‘Bring Your Own Device’) heeft inmiddels een wat merkwaardige connotatie gekregen. Wie thuiswerkt brengt immers niet zijn of haar device naar de zakelijke omgeving, maar juist andersom. Zonder betekenis is de constatering echter niet. Het wordt voor IT-managers en -beheerders immers lastiger zicht te houden op de apparatuur die medewerkers inzetten. Hierbij speelt dat het noodzakelijke thuiswerken even noodzakelijk gepaard gaat met een intensiever naar elkaar groeien van werk- en privé-situaties.
Zakelijk en privé scheiden
Het is voor veel bedrijven van belang, dat medewerkers zakelijke mailboxen, mobiele gesprekken en datastromen weten te scheiden van contacten en gegevens van activiteiten die geen relatie hebben met de business. In plaats van het verstrekken van (extra) zakelijke devices, kan een overstap op SIM-only zakelijk een goede oplossing zijn. Niet alleen houdt de gebruiker dan zelf de keuze voor een smartphone, laptop of tablet die hij of zij wenst, ook leidt het feit dat steeds meer toestellen in staat zijn tot Dual Sim-gebruik ertoe dat de spreekwoordelijke keukentafel van de thuiswerker niet vol hoeft te liggen met apparatuur.
Ideale thuiswerkervaring
De combinatie van SIM-only en Dual SIM kan voor ondernemingen die hun medewerkers een ideale thuiswerkervaring willen bieden een goede oplossing zijn. Tot een paar jaar geleden was Dual Sim in Nederland, in tegenstelling tot veel andere landen, niet heel populair. Deels komt dat, doordat EU-regelgeving ervoor zorgde dat in de aangesloten landen tegen nationaal tarief kon worden gebeld.
Juist daar waar hoge kosten worden berekend voor bellen of internetten ‘over de grens’ is Dual Sim ideaal. Door in het buitenland een tweede (tijdelijke prepaid) SIM-kaart in het toestel te schuiven, kan tegen lokaal tarief gecommuniceerd worden en blijft de gebruiker toch bereikbaar voor Nederlandse contacten. De uittreding van het Verenigd Koninkrijk stimuleert het gebruik van Dual SIM voor Nederlanders vooralsnog niet, omdat providers de roamingkosten voor bellen van en naar de Britse eilanden niet aanpasten.
eSim versterkt acceptatie
De coronapandemie zorgt echter wel voor bredere acceptatie van Dual SIM, zeker nu ook populaire devices op die manier te gebruiken zijn. Met name de opmars van eSim, waarbij geen fysieke SIM-kaarten meer nodig zijn, versterkt de groei van Dual SIM: er is immers geen extra ruimte nodig in het toestel voor een tweede SIM-kaart – het gebruik van twee abonnementen op een enkel toestel is dan ‘slechts’ een kwestie van software.
Verschil Dual en Duo SIM
Overigens is het van belang het verschil tussen Dual SIM en Duo SIM in de gaten te houden. Het scheelt maar twee letters, maar de beiden zijn tegengesteld aan elkaar. Waar het bij Dual SIM gaat om twee abonnementen in een toestel, daar is bij Duo SIM sprake van één abonnement waarbij de gebruiker meerdere SIM-kaarten kan gebruiken. Zo is hij of zij bijvoorbeeld ook bereikbaar als de tweede SIM-kaart wordt gebruikt in de car-kit. Ook kan met hetzelfde abonnement data worden gebruikt op een tablet terwijl er gebeld wordt met een mobiele telefoon.